potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka – przepis na szybki obiad. Potrawka do ryżu

Potrawka z kurczaka to świetny sposób na nie marnowanie jedzenia. Dlaczego? Otóż dlatego, że robi się ją zwykle z mięsa, które gotuje się w rosole. To mięsko można oczywiście wykorzystać na wiele różnych sposobów, ale taka potrawka do ryżu może stać się spokojnie drugim daniem w trakcie niedzielnego obiadu. Nie w każdym domu są to schabowe. Niektóre osoby wolą jeść lżej, a taka potrawka jest naprawdę lekkostrawna. Jak ją przygotować? Co jeszcze można zrobić na szybki obiad?
Reklama

Pomysł na szybki obiad

Kiedy nie  masz w domu zbyt wielu produktów, a musisz szybko zrobić jakiś pyszny, domowy obiad z niczego, świetnym pomysłem mogą okazać się placki ziemniaczane. Dzieci natomiast z pewnością zadowolą domowe burgery, albo kotlety z kalafiora. W takim przypadku świetnie sprawdzi się również zapiekanka ziemniaczana. Ale co przygotować, jeśli masz do dyspozycji mięso z rosołu? Kotlety z mięsem od rosołu Wyjmij z zupy mięso i dokładnie obierz je z kości. Dorzuć do mięsa marchewkę i pietruszkę (warzywa gotowane w tej samej zupie). Dodaj jajko, trochę bułki tartej i wszystko razem zblenduj. Następnie dorzuć też trochę ulubionej zieleniny – szczypiorek, koperek, natkę pietruszki. Jeśli trzeba, dopraw wszystko do smaku. Formuj niewielkie kotleciki, lekko spłaszczone. Smaż je z obu stron na rozgrzanej patelni, lub upiecz w piekarniku.
Reklama
Galarciki Mięso z rosołu, sam wywar oraz warzywa, które się w nim gotowały, mogą posłużyć za składniki do przygotowania galarcików z żelatyną. To wprawdzie jest bardziej przystawka niż obiad, ale nie jest to wymagająca potrawa a doskonale smakuje.
potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka z warzywami

A jak przygotować tę wspomnianą potrawkę z kurczaka, która idealnie nadaje się do ryżu?
  • Mięso z kurczaka z rosołu
  • 2 szlanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • Gałka muszkatołowa, sól i pieprz
  • Marchewka z groszkiem
Mięso dokładnie obieramy z kości.
Reklama
Rozdrabniamy je widelcem na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy do niego mąkę. Mieszamy energicznie robiąc tak zwaną zasmażkę. Zalewamy wszystko mlekiem i znów mieszamy. Sos ma być gęsty. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany groszek z marchewką a także kawałeczki kurczaka. Podajemy na ciepło, w towarzystwie ryżu.

Potrawka z kurczaka z rosołu

Takie danie jest bardzo lekkostrawne to też można je serwować również dzieciom, a także osobom starszym. Istnieje jeszcze inna szkoła przygotowywania potrawki z kurczaka z rosołu. Zamiast dwóch szklanek mleka, dodajemy jedną i drugą szklankę zastępujemy rosołem. Wówczas taki sos jest dużo bardziej aromatyczny.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama