Działanie cukru
Cukier nazywa się czasem cichym lub białym zabójcą. Zawiera bardzo dużo kalorii i staje się przyczyną nadwagi. Zbyt duża ilość spożywanego cukru prowadzi również do problemów trawiennych, w tym, do częstych zaparć. Słodycze wyrządzają również szkody w naszej jamie ustnej, zwłaszcza w uzębieniu.
Z niektórych badań wynika również, ze nadmierne spożywanie słodyczy prowadzi do problemów skórnych, w tym – wyprysków. Dodatkowo cukier w nadmiernych ilościach zaburza gospodarkę wodno mineralną, powoduje drożdżycę i przyczynia się do rozwijania osteoporozy.
Sposoby na walkę z nałogiem i słodyczami:
1. Zmiana słodyczy na coś lżejszego
Nie mogąc oprzeć się słodyczom, warto sięgać zamiast po nie – po owoce. Zamiast zjeść kawałek czekolady, warto zjeść jabłko, mandarynkę czy słodkie winogrona. Dobrym sposobem jest także przegryzanie warzyw: np. marchewki czy ogórka. Możemy je nawet pokroić w plasterki, czy lekko zasmażyć, tworząc swego rodzaju chipsy i przekąski.
2. Znajdowanie sobie zajęcia
Jedząc słodycze bezmyślnie przed kolejnym programem TV nigdy nie zrezygnujemy z nałogu. Lepiej więc naprzód znaleźć sobie coś „do roboty”, a tym samym nie kusić samego siebie do jedzenia przekąsek w postaci słodkości.
3. Więcej błonnika
Wprowadzając do diety produkty zawierające więcej błonnika, sprawiamy, że zmniejsza się poczucie łaknienia. Przy okazji poziom glukozy w organizmie nie zmienia się drastycznie, a utrzymuje na stałym poziomie. Z tego powodu nie mamy takiej chęci sięgnięcia po coś słodkiego. Błonnik kupić można również w aptekach czy drogeriach, w postaci tabletek.
4. Wprowadzenie większej ilości posiłków
Wprowadzając codziennie do diety 5-7 posiłków, nie będziemy w ciągu dnia odczuwać chęci sięgnięcia po przekąskę. Posiłki powinno się spożywać regularnie. Ich wielkość również powinna być proporcjonalna. Z wyprzedzeniem planujmy, co zjemy i w jakich ilościach.
5. Chrom i insulina
W aptece kupić można chrom, który sprawia, że poziom glukozy we krwi zostaje wyrównany. Tym samym zmniejsza się również zapotrzebowanie na insulinę. W konsekwencji – spożywamy mniej słodyczy.