Zupa z soczewicy – przepis na zupę soczewicową w dwóch odsłonach
Zupa z soczewicy jest przepyszna! Smakuje praktycznie każdemu, kto jej skosztuje. Dlatego warto znać na nią szybki i dobry przepis. Przyda się zwłaszcza jesienią i zimą. Nic nie rozgrzewa lepiej niż to lekko pikantne danie. Jak zrobić zupę z soczewicy? Czego do niej potrzebujesz?
Reklama
Zupa z soczewicy czerwonej – przepis
Prosty przepis na zupę z soczewicy to prawdziwy skarb. Wszystko dlatego, że jest bardzo zdrowa i pożywna. Doskonale sprawdzi się jako codzienne danie, jak i ciepły poczęstunek dla gości. Co więcej, doskonale rozgrzewa, więc będzie wprost idealna na długie jesienne czy zimowe wieczory. Oczywiście zupa zupie nierówna, dlatego wśród wielu wersji tego dania musisz znaleźć przepis na zupę z soczewicy, który najbardziej przypadnie Ci do gustu.Składniki na zupę z soczewicy czerwonej
Na tę wersję zupy z soczewicy potrzeba tak naprawdę niewielu składników. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na ich jakość. To zawsze jest gwarancją udanego dania!- 50 g czerwonej soczewicy
- puszka krojonych pomidorów
- 0,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki posiekanej zieleniny bazylii, kolendry lub natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
zdjęcie ilustrujące/Canva
Jak przygotować zupę?
W garnku delikatnie podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę.Reklama
Zupa z soczewicy zielonej – szybki przepis
Zupa z zielonej soczewicy wzbogacona o warzywa korzenne i przyprawy jest lekko pikantna i bardzo rozgrzewająca.Reklama
Zupa soczewicowa – składniki
Tu oczywiście najlepiej sprawdzą się składniki z własnego ogródka lub z upraw ekologicznych. Nic nie zastąpi smaku nieskalanych chemią warzyw.- 25 dkg zielonej soczewicy
- 1,5 l bulionu warzywnego
- puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
- 3 małe ziemniaki
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- cebula
- mały seler
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonej, ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania zupy z soczewicy
Zieloną soczewicę musisz moczyć około 40 minut przed rozpoczęciem przygotowywania zupy.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Zupa soczewicowa – pożywne danie, które pokochasz
Czy kiedykolwiek próbowałaś zupy soczewicowej? Ta pyszna i pożywna zupa jest pełna smaku i korzyści zdrowotnych. Zdradzamy przepis na pyszną zupę soczewicową!
Kotleciki z soczewicy: Zdrowa alternatywa dla mięsa
Jeśli jesteś wegetarianką lub po prostu chcesz spróbować czegoś nowego i zdrowego, kotleciki z soczewicy są doskonałym wyborem. Soczewica to roślinne źródło białka, które jest nie tylko smaczne, ale także bardzo korzystne dla zdrowia. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować te pyszne kotlety i jak podać je wspaniale smakującym dipem.
Sambar - Indyjska zupa z soczewicy
Sambar to aromatyczna zupa, która jest klasykiem kuchni indyjskiej. Połączenie różnych warzyw i wyrazistych przypraw sprawia, że ten gulasz jest niezwykle smaczny i aromatyczny. W tym przepisie używamy czerwonej soczewicy, rzepy i bakłażana, które nadają zupie wyjątkowego charakteru.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl