Sos beszamelowy – przepis na sos do lasagne lub innych zapiekanek
Sos beszamelowy ma przede wszystkim niewielką ilość składników i jednocześnie wyjątkowy smak. Oczywiście nie jest banalny w przygotowaniu, ponieważ jeśli zrobimy to niewłaściwie, mogą utworzyć się grudki. Jednak, jeśli dojdziesz do wprawy, będziesz mogła wykorzystać go w wielu daniach.
Reklama
Przepis tradycyjny
Sos beszamelowy, jak podają niektóre źródła, wymyślił francuski wysoko postawiony na dworze Ludwika XIV urzędnik, Louis de Béchameil, markiz de Nointel. Co takiego niezwykłego jest w tym ukochanym przez wielu sosie? Jak się okazuje, niewiele! To nie zmienia jednak faktu, że od dawna zachwyca. Najprościej rzecz ujmując, beszamel jest niczym innym jak sosem powstałym na bazie zasmażanej mąki na maśle, którą rozprowadza się z mlekiem. Dodaje się do niego jednak jeszcze kilka przypraw, które znacznie wzbogacają smak — biały pieprz, gałkę muszkatołową, a niektórzy dolewają również i sok z cytryny.Składniki na sos beszamelowy
Do sosu beszamelowego nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Właściwie jest ich zaledwie kilka i to takich, które znajdziemy praktycznie w każdym domu. Zatem z czego robi się beszamel? Składniki na sos beszamelowy- 25 g masła
- 0,5 l ciepłego mleka
- 40 g mąki pszennej
- sól, biały pieprz do smaku
- 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej lub 2 szczypty sproszkowanej
- opcjonalnie można dodać również odrobinę soku z cytryny, lub szczyptę szafranu
zdjęcie ilustrujące/Canva
Jak zrobić sos beszamelowy?
Przygotowanie sosu beszamelowego rozpocznij od roztopienia masła na patelni. Następnie wysyp mąkę i bardzo energicznie mieszaj. Ważne, aby masa była gładka. Gdy uda Ci się to zrobić, powoli wlewaj mleko i ciągle mieszaj. Sos również ma być gładki.Reklama
Sos beszamelowy – do czego używać?
Sos beszamelowy ma bardzo uniwersalne zastosowanie, można go bowiem wykorzystać do wielu dań. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do warzyw, ale i dań mięsnych. Jednak pamiętaj, że w tym drugim przypadku powinien mieć odrobinę rzadszą konsystencję. Beszamel idealnie nada się także do różnego rodzaju zapiekanek, a przede wszystkim tych makaronowych. Wybornie smakują też zapiekane pod nim warzywa, np. szparagi, kalafior, brokuł czy cukinia. Niektórzy lubią też jaja sadzone z jego dodatkiem. Podobno nabierają wówczas nowego, wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. To samo ma miejsce w przypadku purée ziemniaczanego.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Domowy sos do burgerów i kanapek. Już nigdy nie sięgniesz po ten ze sklepu!
Uwielbiamy burgery i ciepłe kanapki, a jak burgery to musi być sos! Najczęściej do tego typu dań podajemy klasyczny ketchup oraz pikantny sos na bazie majonezu lub jogurtu. Oczywiście możemy wykorzystać gotowe sosy, dostępne na sklepowych półkach, ale możemy taki dodatek przygotować także samodzielnie. Oto sprawdzony przepis na domowy sos do burgerów i kanapek.
Śniadanie wielkanocne: 3 przepisy na zimne sosy do jajek i wędlin
Śniadanie wielkanocne to dla niektórych prawdziwa uczta. Nasze stoły pełne są jajek oraz pysznych wędlin i mięs na zimno. Do tych smakołyków warto podać oryginalny sos na zimno, który podkręci smak wielkanocnych specjałów. Oto nasze propozycje do świątecznego menu — dip jogurtowo-miętowy, dip z koprem włoski i sos jogurtowo-pomidorowy.
Sos z zielonego pieprzu – nie znajdziesz lepszego dodatku do steków. Sprawdź przepis!
Pieprz jest przyprawą, która dodaje wyrazu każdej potrawie. Nawet osoby, które wolą zdecydowanie bardziej delikatne dania, często nie wyobrażają ich sobie bez dodatku odpowiedniej ilości pieprzu. Dziś mamy dla Ciebie coś genialnego – sos z zielonego pieprzu. Ten przepis świetnie współgra ze stekami. Musisz spróbować!
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl