Sos beszamelowy – przepis na sos do lasagne lub innych zapiekanek
(Aktualizacja: 20 czerwca 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sos beszamelowy ma przede wszystkim niewielką ilość składników i jednocześnie wyjątkowy smak. Oczywiście nie jest banalny w przygotowaniu, ponieważ jeśli zrobimy to niewłaściwie, mogą utworzyć się grudki. Jednak, jeśli dojdziesz do wprawy, będziesz mogła wykorzystać go w wielu daniach.
Reklama
Przepis tradycyjny
Sos beszamelowy, jak podają niektóre źródła, wymyślił francuski wysoko postawiony na dworze Ludwika XIV urzędnik, Louis de Béchameil, markiz de Nointel. Co takiego niezwykłego jest w tym ukochanym przez wielu sosie? Jak się okazuje, niewiele! To nie zmienia jednak faktu, że od dawna zachwyca. Najprościej rzecz ujmując, beszamel jest niczym innym jak sosem powstałym na bazie zasmażanej mąki na maśle, którą rozprowadza się z mlekiem. Dodaje się do niego jednak jeszcze kilka przypraw, które znacznie wzbogacają smak — biały pieprz, gałkę muszkatołową, a niektórzy dolewają również i sok z cytryny.Składniki na sos beszamelowy
Do sosu beszamelowego nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Właściwie jest ich zaledwie kilka i to takich, które znajdziemy praktycznie w każdym domu. Zatem z czego robi się beszamel? Składniki na sos beszamelowy- 25 g masła
- 0,5 l ciepłego mleka
- 40 g mąki pszennej
- sól, biały pieprz do smaku
- 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej lub 2 szczypty sproszkowanej
- opcjonalnie można dodać również odrobinę soku z cytryny, lub szczyptę szafranu
zdjęcie ilustrujące/Canva
Jak zrobić sos beszamelowy?
Przygotowanie sosu beszamelowego rozpocznij od roztopienia masła na patelni. Następnie wysyp mąkę i bardzo energicznie mieszaj. Ważne, aby masa była gładka. Gdy uda Ci się to zrobić, powoli wlewaj mleko i ciągle mieszaj. Sos również ma być gładki.Reklama
Sos beszamelowy – do czego używać?
Sos beszamelowy ma bardzo uniwersalne zastosowanie, można go bowiem wykorzystać do wielu dań. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do warzyw, ale i dań mięsnych. Jednak pamiętaj, że w tym drugim przypadku powinien mieć odrobinę rzadszą konsystencję. Beszamel idealnie nada się także do różnego rodzaju zapiekanek, a przede wszystkim tych makaronowych. Wybornie smakują też zapiekane pod nim warzywa, np. szparagi, kalafior, brokuł czy cukinia. Niektórzy lubią też jaja sadzone z jego dodatkiem. Podobno nabierają wówczas nowego, wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. To samo ma miejsce w przypadku purée ziemniaczanego.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
sos beszamelowy
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl