placki bananowe

Placki bananowe – przepis na śniadaniowe placuszki z bananów

Placki bananowe to nie tylko dobra opcja na śniadanie dla osób, które trzymają formę, ale także dla maluchów, które ciężko przekonać do pożywnego śniadania. Placuszki mogą być także pyszną przekąską w ciągu dnia, gdy masz ochotę na coś słodkiego, a nie chcesz sięgać po gotowe i kaloryczne rozwiązania. Jak w takim razie zrobić te małe pyszności?
Reklama

Placki bananowe – przepis na szybkie śniadanie

To genialna propozycja na pierwszy posiłek, ale także na podwieczorek, przekąskę, a nawet deser do kawy. Zachęca nie tylko ich smak, ale także sposób przygotowania, który jest bardzo prosty i nie wymaga doświadczenia w kuchni. Szybko, tanio i prosto. Czy może być coś lepszego?!

Składniki na placki z bananów

Nie potrzebujesz wielu składników, aby przyrządzić coś smakowitego! Placuszki pokochają nie tylko dzieci, ale z radością sięgną po nie także dorośli. Czego dokładnie potrzebujesz? Większość składników każda z Was ma w domu:
  • 150 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • cynamon do smaku
  • 2 dojrzałe banany
  • opcjonalnie konfitura lub sezonowe owoce
  • banan pokrojony na kawałki
    canva.com

    Jak zrobić placki bananowe krok po kroku

    Zaraz sama się przekonasz, że przygotowanie placuszków jest banalnie proste!
    1. Banany dokładnie rozgnieć widelcem na jednolitą masę
    2. Dodaj pozostałe składniki i wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj. Poświęć na to dłuższą chwilę. Powinnaś uzyskać mieszankę, której konsystencja będzie przypominać gęstą śmietanę. Odstaw masę na kilka minut
    3. Czas na patelnię! Oczywiście możesz użyć zwykłego oleju, ale my zachęcamy do skorzystania z oleju kokosowego. Wlej go odrobinę!
    4. Za pomocą łyżki lub chochli (zależy, co będzie dla Ciebie najwygodniejsze) nalewaj na patelnię ciasto w kształcie koła. Gdy widzisz, jak jedna strona się zarumieni, za pomocą łopatki przerzuć na drugą
    5. UWAGA! Ważne, aby przez ten cały czas smażyć placuszki na wolnym ogniu! W końcu nie chcesz ich przypalić, prawda? Chodzi także o to, aby w środku ciasto nie było surowe
    6. Gdy już usmażysz wszystkie, możesz podawać je z cukrem pudrem, konfiturą lub ulubionymi owocami

    Placki bananowe bez jajek – czym zastąpić jajka?

    Choć może wydawać się to niemożliwe, możesz wykonać placuszki bez użycia jajek i nadal będą pyszne! Czego potrzebujesz, aby je wykonać? Składniki:
  • 100 g dojrzałego banana bez skórki
  • 40 g mąki ryżowej lub owsianej
  • 50 ml wody
  • szczypta sody lub proszku do pieczenia
  • Przygotowanie:
    1. Dokładnie rozgnieć banana widelcem, aby uzyskać jednolitą papkę
    2. Do banana wlej wodę, dokładnie wymieszaj
    3. Dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj
    4. Gotowe ciasto za pomocą łyżki nakładaj na rozgrzanej i natłuszczonej patelni (znów zachęcamy do użycia oleju kokosowego)
    5. Nie zapominaj o tym, aby smażyć na małym ogniu. Ważne jest, aby ponadto były pod przykryciem. Gotowe!
    Reklama
    Autor - Olga Szarycka
    Autor:
    |
    redaktor zaradnakobieta.pl
    o.szarycka@zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Google news icon
    Obserwuj nas na
    Google news icon
    Udostępnij artykuł
    Reklama
    Reklama
    Reklama