Tarta z malinami – przepis na szybki deser z mascarpone lub budyniem
Udostępnij Google News
Kuchnia

Tarta z malinami – przepis na szybki deser z mascarpone lub budyniem

Tarta z malinami to doskonały pomysł na szybki deser z owocami, który sprawdzi się idealnie na przyjęciu urodzinowym, rodzinnym obiedzie czy randce w domu. Ciasto nie tylko wspaniale smakuje, ale świetnie wygląda. Kruchy spód i pyszny krem to genialne połączenie! Zdradzamy najlepszy przepis na ciasto z malinami.

Tarta z malinami – pomysł na szybki deser

Na pewno wiele razy miałaś ten problem: chcesz przygotować pyszny deser, ale i taki, który nie zajmie Ci dużo czasu, ale z całą pewnością zasmakuje każdemu. Śpieszymy z pomocą! Tarta z malinami to ciasto idealne na urodziny, popołudniowe spotkanie z rodziną czy randkę z mężem.

tartaletka z malinami canva.com

Tarta malinowa – składniki

Składniki na kruche ciasto:

  • mąka pszenna - 250 g
  • masło - 150 g
  • jedno jajko
  • cukier puder - 30 g
  • szczypta soli
  • Składniki na krem:

  • mascarpone - 250 g
  • mleko zagęszczone z puszki - 250 ml
  • 2 jajka
  • cukier puder - 40 g
  • Pozostałe składniki:

  • maliny - 500 g
  • mięta do dekoracji
  • Tarta z malinami i mascarpone – sposób przygotowania

    1. Formę o średnicy 24 cm wysmarkuj dokładnie masłem - niech będzie go dużo! Przesiej mąkę do osobnego naczynia, po chwili wrzuć masło. Oczywiście najlepiej sprawdzi się takie, które wcześniej pokroisz na kawałki. Do tego sól i cukier.

      Całość dokładnie wymieszaj za pomocą noża lub ręki. Następnie dodaj jajko. Znów zacznij łączyć składniki. Bez problemu możesz użyć do tego dłoni. Ciasto powinnaś uformować w kulę i lekko ją rozgnieść, po czym włożyć na godzinę do lodówki

    2. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, a po drugie wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je. Niech ma grubość około 1,5 cm. Oczywiście nie zapomnij o podsypywaniu mąką, aby się nie przyklejało
    3. To, jak wyłożysz ciasto na formę, zależy tylko od Ciebie. Z pewnością każda z Was ma na to sprawdzony sposób
    4. Czas na pieczenie! Dno ciasta i boki wyłóż folią aluminiową, na którą wysyp fasolę lub ryż. Po co się to robi? Chodzi o obciążenie ciasta, aby przede wszystkim nie podnosiło się w czasie pieczenia
    5. Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie pozbądź się folii i piecz przez kolejne 15 minut. Oczywiście możesz co jakiś czas zerkać, aby kontrolować stan ciasta. Wyciągnij z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 180 stopni
    6. W międzyczasie przygotuj krem. Zmiksuj mascarpone z jajkami i mlekiem i wlej powoli na wyciągnięty spód ciasta. Nie przejmuj się, jeśli zostanie Ci więcej kremu! Włóż do piekarnika na około 15 minut. Masa musi zastygnąć!
    7. Po upływie czasu wyciągnij ciasto i na krem wyłóż maliny, delikatnie je dociskając. Oczywiście, jeśli nie będzie sezonu na maliny, spróbuj z innymi owocami

    kruche ciasto z malinami canva.com

    Tarta z malinami i budyniem – przepis

    W tym przepisie nie ma miejsca na mascarpone, ale za to pojawi się budyń! Ciasto wykonaj krok po kroku jak w przepisie wyżej. Różnić będą się składniki na krem:

  • budyń wanilinowy
  • mleko - 500 ml
  • cukier puder - 1/2 szklanki
  • masło - 100 g
  • Jak wykonać krem budyniowy?

    1. Oczywiście kluczowy jest budyń, który zastępuje mascarpone. Najpierw odlej pół szklanki mleka i wymieszaj z budyniem
    2. Resztę mleka wlej do rondelka aż do zagotowania
    3. Następnie wlej do niego wymieszany wcześniej w szklance budyń z zimnym mlekiem. Mieszaj cały czas dokładnie
    4. Doprowadź masę znów do zagotowania. Później odstaw ją, żeby ostygła i przykryj folią spożywczą
    5. Ubij masło i dodawaj do niego po dwie łyżki masy budyniowej. Nie zapominaj cały czas o ubijaniu
    6. Na sam koniec otrzymasz krem, który wyłożysz na ostudzony spód ciasta i położysz na nim maliny. W rezultacie otrzymasz pyszny deser!
    Udostępnij Google News Komentarze

    Podobne tematy

    Polecane dla ciebie