Ciasto francuskie z pieczarkami – przepis na przekąski z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie z pieczarkami jest idealną przekąską nie tylko na imprezę. Sprawdzi się genialnie jako drugie śniadanie, a także przystawka przed obiadem. Zawsze warto mieć ciasto francuskie w lodówce, ponieważ można wyczarować z niego wiele smakołyków. Dziś wykorzystamy pieczarki, ser i szpinak.
Reklama
Ciasto francuskie z pieczarkami – przekąska na imprezę i nie tylko
Mini przekąski z ciasta francuskiego (czasem nazywane też ślimaczkami) są genialnym rozwiązaniem, gdy wiesz, że za chwilę w Twoim domu pojawią się goście, a Ty nie masz zbyt wielu składników na przygotowanie czegoś wyszukanego. Czas Cię goni, ale spokojnie! Uratuje Cię ciasto francuskie, z którego zawsze możesz stworzyć coś, co będzie cieszyć oko i przy tym będzie wybornie smakować. Co ciekawe i warte podkreślenia, takie pizzerinki będą smakować zarówno na ciepło jak i na zimno. Potrzebujesz tylko 30 minut, żeby zrobić ślimaczki!canva.com
Składniki na ślimaki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem – sposób przygotowania
Przepis jest bardzo prosty i nie potrzebujesz szczególnych umiejętności, aby wykonać pyszne ślimaczki.Reklama
- Umyj pieczarki, obierz, pokrój lub zetrzyj na tarce
- Obierz cebulę i posiekaj ją drobno
- Rozgrzej patelnię i wlej na nią oliwę, a po chwili dodaj cebulę. Niech się zeszkli. Później dodaj pieczarki. Nie zapomnij doprawić solą, pieprzem i ziołem prowansalskim. Duś to wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu aż pieczarki się skurczą. Odlej po czasie z nich wodę i ściągnij z gazu
- Rozwiń jeden arkusz ciasta francuskiego i posmaruj keczupem lub sosem pomidorowym
- Zetrzyj ser żółty na dużych oczkach tarki. W tym samym czasie włącz piekarnik na 180ºC
- Pieczarki z cebulą rozłóż równomiernie na ciasto, a na górę posyp żółtym serem
- Zwiń ciasto w roladę i potnij nożem na kawałki. W zależności od tego, wzdłuż którego boku zaczniesz zwijać, wyjdzie Ci więcej lub mniej ślimaków
- Zacznij układać ślimaczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 15 minut do momentu aż pizzerinki będą zarumienione
canva.com
Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami i szpinakiem – przepis
Składniki:- Pieczarki i cebulę przygotuj tak jak we wcześniejszym przepisie
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć wyciśnięty ząbek czosnku, niech się trochę podsmaży. Po chwili dodaj szpinak i przez około 1 min podgrzewaj
- Rozgrzej piekarnik do 200ºC
- Na blachę wyłóż papier do pieczenia, a na niego połóż ciasto francuskie, które z obu stron (w pionie) ponacinasz ukośnie do środka — muszą wyjść paski po zewnętrznej części. Środek posyp startym żółtym serem
- Wymieszaj połowę przygotowanego szpinaku z pieczarkami i cebulą i farsz rozłóż równo na starty ser. Na koniec posyp całość szpinakiem
- Zwijaj paski ciasta naprzemiennie tak, aby farsz został zakryty. Na koniec roladę możesz posmarować roztrzepanym jajkiem
- Włóż roladę do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut — do chwili aż rolada się zarumieni
- Po wyciągnięciu możesz przekroić roladę na mniejsze kawałki
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Przekąski z ciasta do pizzy: Niezawodny pomysł na udane przyjęcie
Ciasto do pizzy to nie tylko podstawa dla ulubionego włoskiego dania, ale również doskonały składnik na przekąski. Z pomocą ciasta do pizzy można przygotować wiele pysznych i oryginalnych przekąsek, które z pewnością zachwycą gości na imprezie, przyjęciu lub pikniku. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na przekąski z ciasta do pizzy, jak również porady, jak je podawać.
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl