Węgierska zupa rybna, czyli halaszle – przepis tradycyjny
Tradycyjna węgierska zupa rybna znana również jako halaszle to świetne urozmaicenie jadłospisu szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Niezwykle aromatyczna, zaskakująco rozgrzewająca i przede wszystkim sycąca zupa to nie tylko doskonały pomysł na obiad. To także kulinarna wycieczka do malowniczego kraju nad Dunajem, jakim niewątpliwie są Węgry.
Reklama
Węgierska zupa rybna, czyli halászlé
Halászlé to narodowe węgierskie danie, które znane jest niemalże na całym świecie. Smaczna, treściwa oraz łatwa w przygotowaniu zupa na bazie bulionu rybnego z dodatkiem pomidorów i papryki przypomina nieco tradycyjną zupę gulaszową. Węgierska zupa bazuje oczywiście na wysokiej jakości rybie. Według tradycyjnej receptury głównym składnikiem halaszle powinien być karp. Oprócz karpia do zupy można dodawać także inne gatunki ryb. Jednak ważne jest, aby rybie mięso nie rozpadała się na kawałki podczas gotowania, dlatego też powinny być to tylko i wyłącznie ryby żyjące w wodach słodkich.canva.com
Węgierska zupa rybna wg tradycyjnej receptury
Składniki:canva.com
Jak przygotować zupę halaszle
Przygotowanie tradycyjnej węgierskiej zupy rybnej nie powinno sprawić nikomu najmniejszych trudności.Reklama
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie bazy, czyli rybnego bulionu. Jak to zrobić? Nic prostszego. Zacznij od wyfiletowania karpia. Pozostałości po rybie zalej wodą, dodaj włoszczyznę, przypaloną na ogniu cebulę, dwa liście laurowe, trzy ziarna ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny. Po tym czasie gotowy wywar należy przecedzić przez sitko. Resztki ryby wyrzuć, a warzywa zjedz lub przygotuj z nich sałatkę
- Paprykę, papryczkę chili oraz czosnek i cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem. Szybkie smażenie na mocnym ogniu to najlepszy sposób na uzyskanie intensywnego aromatu każdego rodzaju warzyw
- Naczynie z podsmażonymi warzywami zalej bulionem i krojonymi pomidorami. Następnie dodaj pozostałe przyprawy i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki. Całość dokładnie wymierzaj
- Ostatnim krokiem jest pokrojenie na drobne kawałki filetów z karpia i dodanie ich do zupy. Po dodaniu ryby gotuj zupę na wolnym ogniu przez ok. 15 minut
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Makowiec z jabłkami. Orzeźwiające ciasto na wielkanocny stół
Makowiec to wyjątkowo aromatyczne ciasto, które tuż obok pachnących serników, babek i mazurków jest praktycznie zawsze na wielkanocnym stole. Nic w tym dziwnego, bowiem od lat mówi się, że makowiec jest symbolem dostatku, szczęścia oraz obfitości w ognisku domowym. Tradycyjny makowiec wymaga jednak bardzo wiele pracy i czasu, więc dziś mamy dla was prosty przepis na szybki makowiec na święta z orzeźwiającą nutą soczystych jabłek.
Halászlé – tradycyjna węgierska zupa rybna. Smak i aromat znad Balatonu
Jeśli jesteście miłośnikami węgierskiej kuchni znad Balatonu, to mamy dziś dla was wyjątkowy przepis z duszą. Mianowicie chodzi o halaszle - tradycyjną węgierską zupę rybną. Przepis na to danie pojawił się już w 1876 roku w książce kucharskiej Teresy Dolesko. Poznajcie nowe smaki, które do dziś niezmiennie serwuje się w najlepszych restauracjach węgierskich w Polsce.
Zupa gulaszowa Ani Starmach z wołowiną i czerwonym winem
Zupa gulaszowa znana również jako bogracz to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej, która znana jest niemalże na całym świecie. Według tradycyjnego przepisu na narodowe danie Węgrów zupę powinno gotować się w kociołku umieszczonym nad ogniskiem. Jednak niewielkie modyfikacje oryginalnej receptury mogą dostarczyć niezapomnianych doznań smakowych, czego przykładem jest przepis na zupę gulaszową Ani Starmach.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl