Węgierska zupa rybna, czyli halaszle – przepis tradycyjny
Tradycyjna węgierska zupa rybna znana również jako halaszle to świetne urozmaicenie jadłospisu szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Niezwykle aromatyczna, zaskakująco rozgrzewająca i przede wszystkim sycąca zupa to nie tylko doskonały pomysł na obiad. To także kulinarna wycieczka do malowniczego kraju nad Dunajem, jakim niewątpliwie są Węgry.
Reklama
Węgierska zupa rybna, czyli halászlé
Halászlé to narodowe węgierskie danie, które znane jest niemalże na całym świecie. Smaczna, treściwa oraz łatwa w przygotowaniu zupa na bazie bulionu rybnego z dodatkiem pomidorów i papryki przypomina nieco tradycyjną zupę gulaszową. Węgierska zupa bazuje oczywiście na wysokiej jakości rybie. Według tradycyjnej receptury głównym składnikiem halaszle powinien być karp. Oprócz karpia do zupy można dodawać także inne gatunki ryb. Jednak ważne jest, aby rybie mięso nie rozpadała się na kawałki podczas gotowania, dlatego też powinny być to tylko i wyłącznie ryby żyjące w wodach słodkich.canva.com
Węgierska zupa rybna wg tradycyjnej receptury
Składniki:canva.com
Jak przygotować zupę halaszle
Przygotowanie tradycyjnej węgierskiej zupy rybnej nie powinno sprawić nikomu najmniejszych trudności.Reklama
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie bazy, czyli rybnego bulionu. Jak to zrobić? Nic prostszego. Zacznij od wyfiletowania karpia. Pozostałości po rybie zalej wodą, dodaj włoszczyznę, przypaloną na ogniu cebulę, dwa liście laurowe, trzy ziarna ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny. Po tym czasie gotowy wywar należy przecedzić przez sitko. Resztki ryby wyrzuć, a warzywa zjedz lub przygotuj z nich sałatkę
- Paprykę, papryczkę chili oraz czosnek i cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem. Szybkie smażenie na mocnym ogniu to najlepszy sposób na uzyskanie intensywnego aromatu każdego rodzaju warzyw
- Naczynie z podsmażonymi warzywami zalej bulionem i krojonymi pomidorami. Następnie dodaj pozostałe przyprawy i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki. Całość dokładnie wymierzaj
- Ostatnim krokiem jest pokrojenie na drobne kawałki filetów z karpia i dodanie ich do zupy. Po dodaniu ryby gotuj zupę na wolnym ogniu przez ok. 15 minut
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zupa rybna po tajsku. Śmietanę zamień na mleczko kokosowe. Efekt WOW!
Zupa rybna w stylu tajskim to pomysł na wegetariańskie danie, które sprawdzi się szczególnie w przypadku chłodniejszych dni. Działa rozgrzewająco, ujmuje orientalnym aromatem i jest bardzo pożywna. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 5 porcji.
Zupa rybna: Jeden trik który zmienia wszystko!
Jeśli szukasz idealnego przepisu na zupę rybną, to trafiłeś we właściwe miejsce. Zupa rybna to danie, które idealnie sprawdza się w chłodne dni, a także w okresie postnym. Dzięki temu przepisowi przygotujesz pyszną, aromatyczną i pożywną zupę, która z pewnością zachwyci twoich bliskich.
Wykwintna zupa rybna z krewetkami - sekretny przepis!
Uwielbiamy ryby w każdej postaci! Dziś zdradzimy wam nasz sekretny przepis na wyjątkowo aromatyczną zupę rybną z dodatkiem krewetek.
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl