Jak czyścić kuchenkę indukcyjną oraz gazową?

Dom i ogród Poniedziałek, 1 września 2014
Oceń:
5 / 19 głosów
Jak czyścić kuchenkę indukcyjną oraz gazową?

Kuchenka ma to do siebie, że bardzo często się brudzi. Lśniący blat kuchenki świadczy albo o tym, że była dopiero umyta, albo, że nikt na niej nie gotuje. Ponieważ większość nas używa kuchenek gazowych lub indukcyjnych do gotowania, więc o super czystości raczej nie ma mowy. Trzeba zatem sukcesywnie myć swoją kuchenkę, aby mimo użytkowania zawsze wyglądała pięknie.

Kuchenki indukcyjne

Kuchenki indukcyjne dopiero od kilku lat goszczę w naszych domach. Jeszcze całkiem niedawno były one nieosiągalne ze względu na cenę, jednak dziś stają się coraz bardziej powszechne i masowo wypierają z naszych kuchni kuchenki elektryczne. Ich główne zalety to energooszczędność i wygoda użytkowania.

Czyszczenie

Kuchenkę indukcyjną jest bardzo łatwo wyczyścić. Jedną z jej zalet jest to, że nagrzewa się jedynie w miejscu, gdzie stoi garnek. Dzięki temu, że powierzchnia wokoło jest zimna, podczas gotowania nie ma problemu z przypaloną zupą, która wykipiała. Do wyczyszczenia kuchenki najczęściej wystarczy miękka szmatka i ciepła woda z płynem do mycia naczyń.

Po dokładnym umyciu całej pyty należy wytrzeć ją jeszcze raz ściereczką namoczoną tylko w wodzie a następnie wytrzeć do sucha. Najlepiej do tego celu wykorzystać ręczniki papierowe, ponieważ nie pozostawiają zacieków ani smug.

Kuchenki gazowe

Choć kuchenki indukcyjne są bardzo wygodne, to nadal większość polskich gospodyń domowych gotuje na kuchenkach gazowych. Kuchenki te mają zarówno wady jak i zalety. Przede wszystkim gaz wykorzystywany do gotowania nadal jest tańszy aniżeli prąd. Niestety kuchenki gazowe, jeśli są źle użytkowane stanowią większe zagrożenie niż elektryczne czy indukcyjne. Jeszcze jedną wadą jest to, że podczas gotowania nagrzewa się cała powierzchnia kuchenki, co znacznie utrudnia jej czyszczenie.

Czyszczenie

Jak wyżej wspomniano, podczas gotowania nagrzewa się cała płyta kuchenki, w wyniku czego nierzadko przypala się jedzenie, które na nią spadnie np. gdy wykipi zupa. Aby pozbyć się zabrudzenia najlepiej jak najszybciej namoczyć przypalone jedzenie i zmyć ściereczką, ale nie zawsze o tym pamiętamy. Dlatego warto codziennie, lub wtedy, kiedy kuchenka jest zabrudzona, dokładnie ją umyć.

W pierwszej kolejności należy zdjąć ruszt przykrywający palniki gazowe. W standardowych kuchenkach ruszty są jedno lub dwuczęściowe i wystarczy je delikatnie unieść i odstawić na bok. Następnie należy zdjąć wszystkie palniki. Trzeba uważać, aby niczego nie uszkodzić.

Kiedy płyta gazówki jest już wolna należy ją umyć. Do tego celu można użyć wody z płynem do naczyń, specjalnych płynów do mycia tłustych, kuchennych zabrudzeń albo mleczka do mycia zabrudzonych powierzchni. Jeśli na płycie znajduje się przypalone jedzenie warto je delikatnie namoczyć lub spryskać płynem do czyszczenia i pozostawić na chwilę, aż zabrudzenie zmięknie i będzie można je zetrzeć ściereczką. Jeśli nie ma dużych zabrudzeń należy przetrzeć dokładnie całą płytę gazówki, a następnie powtórzyć czynność czystą wodą. Na koniec należy wytrzeć do sucha czyszczoną powierzchnię.

Jeśli nakładki na palniki lub ruszt wymagają czyszczenia można je umyć pod bieżącą wodą. Do mycia można wykorzystać płyn do naczyń, mleczko lub płyn wykorzystywany wcześniej do wyczyszczenia płyty. Każdy z elementów należy dokładnie wytrzeć a następnie ułożyć na miejscu.

Uwaga!
Myjąc płytę kuchenki gazowej nie można wylewać na nie dużych ilości wody, ponieważ może ona zalać dysze palników uszkadzając urządzenie.

Agnieszka