sernik z orzechów nerkowca i orzeszki w miseczce

Sernik z orzechów nerkowca – zrób go raz, a nie zjesz już innego!

Masz ochotę na coś słodkiego, ale typowo wegańskiego, a może i nawet bezglutenowego? Ten sernik z orzechów nerkowca z pewnością Cię zachwyci. To takie ciasto, które właściwie zawsze się udaje, a dodatkowa zadowala wszystkich gości. Nawet tych, którzy na co dzień wcale nie jedzą wegańsko. Jak zrobić taki sernik z nerkowcami? Przeczytaj!
Reklama

Sernik z orzechów nerkowca – składniki

Pewnie już domyślasz się, że w wegańskim serniku z nerkowcami wcale nie znajdziesz sera. Zatem, jakie konkretnie składniki będą potrzebne do tego, by przygotować nasz deser?
  • Spód: olej kokosowy – 4 łyżeczki, po 150 g moreli, daktyli i ulubionych orzechów (na przykład włoskich)
  • 400 g mleczka kokosowego
  • Pół szklanki erytrytolu – lub innego słodzidła
  • 400 g nerkowców
  • Około 125 ml oleju kokosowego
  • Szczypta soli
  • Sok z cytryny i skórka z cytryny
  • Polewa: kilka łyżek cukru trzcinowego i tyle samo mleczka kokosowego, 2 łyżeczki oleju kokosowego
wegański sernik z nerkowców
canva.com

Sernik z orzechów nerkowca – przygotowanie

Najpierw musimy przygotować spód naszego ciasta. W tym celu, wszystkie wymienione przez nas składniki, w odpowiednich proporcjach, umieszczamy w głębokiej misce (chyba, że masz w domu malakser). Blendujemy je dokładnie blenderem, na jak najbardziej gładką masę. Spód tortownicy o średnicy 24 centymetry wykładamy papierem do pieczenia, a następnie pokrywamy go naszym ciastem. Trzeba to zrobić dokładnie i dobrze dociskać. Tortownicę wkładamy na trochę do lodówki. Dokładnie myjemy naszą cytrynę i ugniatamy ją.
Reklama
Skórkę cytrynową należy zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Owoc przekrajamy na pół i wyciskamy z niego tyle soku, ile tylko się da. Orzechy nerkowca warto przygotować sobie już wcześniej, gdyż po wrzuceniu do miseczki należy zalać je obficie wodą i muszą się w tej wodzie moczyć około 5 godzin. Następnie je odcedzamy i przesypujemy do miseczki wraz z mleczkiem kokosowym, słodzidłem, sokiem z cytryny, a także olejem kokosowym. Wszystko razem dokładnie blendujemy, na jak najbardziej gładką masę.
Reklama
Na koniec dorzucamy naszą startą skórkę z cytryny ale mieszamy już tylko łyżką, żeby jej jeszcze bardziej nie rozdrobnić blenderem. No i wylewamy to wszystko na nasz spód, a później wstawiamy do lodówki i to najlepiej na takie godziny nocne – żeby za bardzo nie kusiło, bo musi stężeć. Rano można już zrobić polewę. Wszystkie składniki po prostu wkładamy do garnka i mieszamy, jednocześnie podgrzewając. To tyle. Prawie zaraz po polaniu polewą sernika z orzechów nerkowca – można go skosztować. Gwarantujemy Ci, że jego delikatny smak Cię zachwyci. Uważaj jednak, by sernik był zawsze odpowiednio schłodzony.. bo inaczej będzie „płynął”.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama