Sernik z orzechów nerkowca – zrób go raz, a nie zjesz już innego!
Udostępnij Google News
Kuchnia

Sernik z orzechów nerkowca – zrób go raz, a nie zjesz już innego!

Masz ochotę na coś słodkiego, ale typowo wegańskiego, a może i nawet bezglutenowego? Ten sernik z orzechów nerkowca z pewnością Cię zachwyci. To takie ciasto, które właściwie zawsze się udaje, a dodatkowa zadowala wszystkich gości. Nawet tych, którzy na co dzień wcale nie jedzą wegańsko. Jak zrobić taki sernik z nerkowcami? Przeczytaj!

Sernik z orzechów nerkowca – składniki

Pewnie już domyślasz się, że w wegańskim serniku z nerkowcami wcale nie znajdziesz sera. Zatem, jakie konkretnie składniki będą potrzebne do tego, by przygotować nasz deser?

  • Spód: olej kokosowy – 4 łyżeczki, po 150 g moreli, daktyli i ulubionych orzechów (na przykład włoskich)
  • 400 g mleczka kokosowego
  • Pół szklanki erytrytolu – lub innego słodzidła
  • 400 g nerkowców
  • Około 125 ml oleju kokosowego
  • Szczypta soli
  • Sok z cytryny i skórka z cytryny
  • Polewa: kilka łyżek cukru trzcinowego i tyle samo mleczka kokosowego, 2 łyżeczki oleju kokosowego

wegański sernik z nerkowców canva.com

Sernik z orzechów nerkowca – przygotowanie

Najpierw musimy przygotować spód naszego ciasta. W tym celu, wszystkie wymienione przez nas składniki, w odpowiednich proporcjach, umieszczamy w głębokiej misce (chyba, że masz w domu malakser). Blendujemy je dokładnie blenderem, na jak najbardziej gładką masę.

Spód tortownicy o średnicy 24 centymetry wykładamy papierem do pieczenia, a następnie pokrywamy go naszym ciastem. Trzeba to zrobić dokładnie i dobrze dociskać.

Tortownicę wkładamy na trochę do lodówki.

Dokładnie myjemy naszą cytrynę i ugniatamy ją. Skórkę cytrynową należy zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Owoc przekrajamy na pół i wyciskamy z niego tyle soku, ile tylko się da.

Orzechy nerkowca warto przygotować sobie już wcześniej, gdyż po wrzuceniu do miseczki należy zalać je obficie wodą i muszą się w tej wodzie moczyć około 5 godzin.

Następnie je odcedzamy i przesypujemy do miseczki wraz z mleczkiem kokosowym, słodzidłem, sokiem z cytryny, a także olejem kokosowym.

Wszystko razem dokładnie blendujemy, na jak najbardziej gładką masę. Na koniec dorzucamy naszą startą skórkę z cytryny ale mieszamy już tylko łyżką, żeby jej jeszcze bardziej nie rozdrobnić blenderem.

No i wylewamy to wszystko na nasz spód, a później wstawiamy do lodówki i to najlepiej na takie godziny nocne – żeby za bardzo nie kusiło, bo musi stężeć.

Rano można już zrobić polewę. Wszystkie składniki po prostu wkładamy do garnka i mieszamy, jednocześnie podgrzewając.

To tyle. Prawie zaraz po polaniu polewą sernika z orzechów nerkowca – można go skosztować.

Gwarantujemy Ci, że jego delikatny smak Cię zachwyci. Uważaj jednak, by sernik był zawsze odpowiednio schłodzony.. bo inaczej będzie „płynął”.

Udostępnij Google News Komentarze

Polecane dla ciebie