Tradycyjny sernik z gotowanymi ziemniakami z przepisu babci
Pexels.com

Sernik z ziemniakami z przepisu babci - wilgotny i delikatny. Idealny na Wielkanoc!

Sernik z ziemniakami to polska tradycja, taki piekły nasze babcie i prababcie. Wiele osób może być zdziwionych dodatkiem sporej ilości ziemniaków do tego ciasta, ale to właśnie poczciwym kartoflom sernik zawdzięcza swoją wyjątkową konsystencję. Jeżeli nigdy nie jadłeś takiego ciasta, koniecznie wypróbuj nasz przepis na sernik z ziemniakami. Może to będzie hit tegorocznej Wielkanocy?
Reklama

Sernik z przepisu babci

Do przygotowania sernika z ziemniakami potrzebujemy tylko dobrego sera, ziemniaków, masła, jajek i cukru. Ważne, żeby używać składników najwyższej jakości, wówczas sernik na pewno się uda. Do tego ciasta nie dodajemy mąki ani żadnych dodatkowych spulchniaczy, w postaci sody lub proszku do pieczenia. Dlatego ten tradycyjny sernik zachwyci was naturalnym, bogatym smakiem. Będzie idealnym zwieńczeniem wielkanocnego śniadania, podany obok babek i mazurków.

Sernik z gotowanymi ziemniakami — potrzebne składniki

Do przygotowania sernika z gotowanymi ziemniakami potrzebne będą: 

  • 500 g tłustego twarogu (dobrze odciśniętego),

  • 300 g ugotowanych ziemniaków,

  • 5 całych jajek,

  • 250 g cukru pudru,

  • ½ kostki miękkiego masła (200 g),

  • ¼ szklanki rodzynek,

  • ¼ szklanki skórki pomarańczowej,

  • 1 łyżka esencji waniliowej lub cukier waniliowy,

  • 1 szczypta soli.

Sernik z ziemniakami z przepisu babci — wykonanie krok po kroku

Reklama

Przygotowanie sernika zaczynamy od twarogu i ziemniaków. Odciśnięty ser mielimy dwu lub trzykrotnie w maszynce razem z ugotowanymi i wystudzonymi ziemniakami. Jeżeli ser jest mokry, zostawiamy go na ok. 2 godziny na sicie, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, do której dodajemy cukier puder. Następnie do masła dodajemy po jednym żółtku i cały czas ucieramy masę. Białka wstawiamy do lodówki. Teraz stopniowo do masy maślanej dodajemy zmielony ser z ziemniakami oraz esencję waniliową. Rodzynki i skórkę pomarańczową obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i wsypujemy do masy serowej.

Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i delikatnie łączymy z masą serowo-ziemniaczaną. 

Teraz masę wlewamy do kwadratowej formy nasmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23 x 23 cm.

Reklama

Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy pół godziny. Po tym czasie obniżamy temperaturę w piekarniku do 130 stopni i pieczemy jeszcze godzinę (ok. 60 minut). Sernik jest gotowy, gdy patyczek wbity w ciasto jest suchy. Wyłączamy grzanie i pozostawiamy sernik do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Dzięki temu ciasto nie zapadnie się na środku.

Porcja sernika z polewą czekoladową
Pexels.com

Gotowy sernik tradycyjnie dekorujemy lukrem królewskim (z białek), polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama