Dlaczego jemy rybę na Wigilię? Zdziwisz się
Na wigilijnych stołach królują ryby. Takie dania podawały nasze babcie i mamy. Tak samo robimy my, ale czy ktoś się zastanawia, dlaczego jemy ryby na Wigilię? Raczej wszyscy powtarzają to, co robiło się w ich rodzinie, zamiast zastanowić się, skąd wzięła się ta tradycja. Niejedna osoba będzie zaskoczona, kiedy dowie się, czemu praktykujemy ten zwyczaj.
Reklama
Ryba na Wigilię a chrześcijaństwo
Ryba to symbol Chrystusa i odradzającego się życia. Kiedyś był to znak pierwszych chrześcijan. Jakby nie patrzeć Wigilia to wstęp do urodzin Jezusa, czyli Bożego Narodzenia, które wypadają następnego dnia. Nic dziwnego, że to właśnie te wodne stworzenia znajdują się wtedy na stole. Jest to na tyle mocno zakorzenione w naszej polskiej kulturze, że nawet osoby niewierzące nie rezygnują z podawania karpia czy ryby w pomidorach, czyli po grecku na stół.Ryby na Wigilię — post, którego nie ma...
Dawno, dawno temu, czyli aż w średniowieczu przed Bożym Narodzeniem panował post. Nie można było jeść mięsa. Z drugiej strony Wigilia była niezwykle ważnym wieczorem, który potrzebował specjalnej oprawy. Skoro nie można było podawać tradycyjnych mięsnych potraw, decydowano się na ryby, które też można było przyrządzić ze smakiem. Teraz postu przed Świętami już od dłuższego czasu nie ma. Został zniesiony w Polsce kilkanaście lat temu. Zwyczaj jednak pozostał. Ciężko sobie wyobrazić Wigilię z boczkiem albo kiełbasą.Reklama
Canva
Karp — czy na pewno królewski?
W czasie PRL-u sklepowe półki ziały pustką. Wprowadzono wtedy (łatwą w utrzymaniu) hodowlę karpi na wysoką skalę. Karp był po prostu tani. I dlatego go kupowano. Ludzie przyzwyczaili do tej ryby i jej smaku i nadal chcą ją kupować, mimo że teraz można dostać dużo innych. Szkoda, bo w dzisiejszych czasach wybór jest ogromny.Dobry zwyczaj
Jak widać jedzenie ryb na Wigilię to tylko tradycja, a nie nakaz. Warto ją jednak kultywować. Ryby są bardzo zdrowe, (w przeciwieństwie do mięsa) a tak rzadko królują w naszej diecie. Warto więc nie porzucać tego wigilijnego zwyczaju. Można go jedynie go zmodyfikować i kłaść na stole też inne gatunki. Na przykład pstrąga czy łososia.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl