Ryba w pomidorach na Wigilię - najlepszy przepis na rybę po grecku
Ryba na Wigilię to obowiązkowy punkt w świątecznym menu. Można ją przygotować na wiele sposobów, ale dziś chcemy podsunąć Ci patent na rybę w pomidorach – czyli po prostu, rybę po grecku. Jest tak prosta w przygotowaniu, że poradzi sobie z nią nawet mało wprawny kucharz. No i pięknie zdobi wigilijny stół, gdy postawimy na formę „warstwową”. Jak ją przygotować?
Reklama
Ryba w pomidorach na Wigilię – ryba po grecku
Ryba w pomidorach na Wigilię to jedno z obowiązkowych dań na świątecznym stole. Wariacji w tym temacie jest całkiem sporo, ale my dziś podpowiemy Ci, jak zrobić tradycyjną rybę po grecku. Co będzie Ci potrzebne?- Kilka fletów z ryby – mogą być mrożone. Niech to będzie na przykład mintaj, czy panga
- 7 dużych marchewek
- 4 duże pietruszki
- Spory kawałek pora
- Przecier pomidorowy
- Przyprawa do ryb
- Składniki do ciasta naleśnikowego: jajka, mąka, woda.
canva.com
Ryba w pomidorach na Wigilię – jak zrobić?
Przygotowanie takiej ryby w pomidorach jest naprawdę proste. Jeśli kupiliśmy mrożone filety, to należy je rozmrozić. Rybę myjemy i pozwalamy jej odcieknąć na sitku. Przyprawiamy rybę gotową przyprawą do ryb, obficie i z obu stron. Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe. Ryby moczymy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Odkładamy je na ręczniki papierowe, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Marchewkę i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce, na dużych oczkach. Na patelnię wrzucamy odrobinę masła i podsmażamy marchewkę z pietruszką.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl