Ryba w pomidorach na Wigilię - najlepszy przepis na rybę po grecku
Udostępnij Google News
Kuchnia

Ryba w pomidorach na Wigilię - najlepszy przepis na rybę po grecku

Ryba na Wigilię to obowiązkowy punkt w świątecznym menu. Można ją przygotować na wiele sposobów, ale dziś chcemy podsunąć Ci patent na rybę w pomidorach – czyli po prostu, rybę po grecku. Jest tak prosta w przygotowaniu, że poradzi sobie z nią nawet mało wprawny kucharz. No i pięknie zdobi wigilijny stół, gdy postawimy na formę „warstwową”. Jak ją przygotować?

Ryba w pomidorach na Wigilię – ryba po grecku

Ryba w pomidorach na Wigilię to jedno z obowiązkowych dań na świątecznym stole. Wariacji w tym temacie jest całkiem sporo, ale my dziś podpowiemy Ci, jak zrobić tradycyjną rybę po grecku. Co będzie Ci potrzebne?

  • Kilka fletów z ryby – mogą być mrożone. Niech to będzie na przykład mintaj, czy panga
  • 7 dużych marchewek
  • 4 duże pietruszki
  • Spory kawałek pora
  • Przecier pomidorowy
  • Przyprawa do ryb
  • Składniki do ciasta naleśnikowego: jajka, mąka, woda.

ryba w pomidorach canva.com

Ryba w pomidorach na Wigilię – jak zrobić?

Przygotowanie takiej ryby w pomidorach jest naprawdę proste.

Jeśli kupiliśmy mrożone filety, to należy je rozmrozić. Rybę myjemy i pozwalamy jej odcieknąć na sitku.

Przyprawiamy rybę gotową przyprawą do ryb, obficie i z obu stron.

Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe. Ryby moczymy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Odkładamy je na ręczniki papierowe, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu.

Marchewkę i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce, na dużych oczkach.

Na patelnię wrzucamy odrobinę masła i podsmażamy marchewkę z pietruszką. Przekładamy do garnka.

Pora obieramy, kroimy drobno i również podsmażamy. Dokładamy do marchewki i pietruszki. Wlewamy przecier pomidorowy i odrobinę wody. Doprawiamy solą i pieprzem i podgotowujemy.

W miseczce układamy warstwę warzyw. Na to kładziemy usmażoną rybę. Następnie znów wkładamy warstwę warzy, rybę i znów warzywa.

Wkładamy do lodówki. Ta ryba w pomidorach na Wigilię smakuje najlepiej po kilku godzinach.

Podana w miseczce będzie mogła być jedzona jedynie na zimno (ewentualnie podgrzana w mikrofalówce). Dlatego polecamy układać rybę i warzywa w pojemniku żaroodpornym, wówczas będzie można podgrzewać tę tradycyjną, wigilijną potrawę również w piekarniku.

Udostępnij Google News Komentarze

Polecane dla ciebie