ryba w pomidorach na Wigilię

Ryba w pomidorach na Wigilię - najlepszy przepis na rybę po grecku

Ryba na Wigilię to obowiązkowy punkt w świątecznym menu. Można ją przygotować na wiele sposobów, ale dziś chcemy podsunąć Ci patent na rybę w pomidorach – czyli po prostu, rybę po grecku. Jest tak prosta w przygotowaniu, że poradzi sobie z nią nawet mało wprawny kucharz. No i pięknie zdobi wigilijny stół, gdy postawimy na formę „warstwową”. Jak ją przygotować?
Reklama

Ryba w pomidorach na Wigilię – ryba po grecku

Ryba w pomidorach na Wigilię to jedno z obowiązkowych dań na świątecznym stole. Wariacji w tym temacie jest całkiem sporo, ale my dziś podpowiemy Ci, jak zrobić tradycyjną rybę po grecku. Co będzie Ci potrzebne?
  • Kilka fletów z ryby – mogą być mrożone. Niech to będzie na przykład mintaj, czy panga
  • 7 dużych marchewek
  • 4 duże pietruszki
  • Spory kawałek pora
  • Przecier pomidorowy
  • Przyprawa do ryb
  • Składniki do ciasta naleśnikowego: jajka, mąka, woda.
ryba w pomidorach
canva.com

Ryba w pomidorach na Wigilię – jak zrobić?

Przygotowanie takiej ryby w pomidorach jest naprawdę proste. Jeśli kupiliśmy mrożone filety, to należy je rozmrozić. Rybę myjemy i pozwalamy jej odcieknąć na sitku. Przyprawiamy rybę gotową przyprawą do ryb, obficie i z obu stron. Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe. Ryby moczymy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Odkładamy je na ręczniki papierowe, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Marchewkę i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce, na dużych oczkach. Na patelnię wrzucamy odrobinę masła i podsmażamy marchewkę z pietruszką.
Reklama
Przekładamy do garnka. Pora obieramy, kroimy drobno i również podsmażamy. Dokładamy do marchewki i pietruszki. Wlewamy przecier pomidorowy i odrobinę wody. Doprawiamy solą i pieprzem i podgotowujemy. W miseczce układamy warstwę warzyw. Na to kładziemy usmażoną rybę. Następnie znów wkładamy warstwę warzy, rybę i znów warzywa. Wkładamy do lodówki. Ta ryba w pomidorach na Wigilię smakuje najlepiej po kilku godzinach. Podana w miseczce będzie mogła być jedzona jedynie na zimno (ewentualnie podgrzana w mikrofalówce). Dlatego polecamy układać rybę i warzywa w pojemniku żaroodpornym, wówczas będzie można podgrzewać tę tradycyjną, wigilijną potrawę również w piekarniku.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama