Domowy kisiel jabłkowy w miseczce. Obok łyżeczka, jabłka i kawałki drewna.

Przepyszny domowy kisiel jabłkowy. Sprawdź przepis!

Każdy zna smak domowego kisielu jabłkowego. To proste i przepyszne danie, którego wykonanie zajmuje dosłownie kilka chwil. W przeciwieństwie do kupnych gotowców nie zawiera sztucznych barwników i w razie potrzeby można nie dodawać do niego cukru — wtedy będzie idealny dla małych dzieci. Sprawdź, jak przygotować prawdziwy domowy kisiel z jabłek! Efekt Cię zachwyci!
Reklama

Domowy kisiel z jabłek — potrzebne składniki

Tak naprawdę potrzebne są tylko cztery składniki (a nawet trzy w wersji bez cukru, jeśli planujesz to danie dla dzieci):
  • dwa duże jabłka
  • dwie szklanki wody
  • dwie czubate łyżki skrobi ziemniaczanej (nie pomyl jej z mąką ziemniaczaną)
  • łyżka cukru (można ją pominąć)
Jabłka i gałęzie kwiatów jabłoni w drewnianej skrzyni.
Canva

Domowy kisiel jabłkowy — jak zrobić krok po kroku

Samo przygotowanie zajmie Ci dosłownie moment:
  1. Dokładnie obierz jabłka.
  2. Zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami (mogą być też mniejsze).
  3. Włóż starte jabłka do garnuszka, dolej półtorej szklanki wody.
  4. Wsyp łyżkę cukru do garnuszka (możesz pominąć ten krok, zwłaszcza jeśli jabłka są słodkie, albo gotujesz dla małych dzieci).
  5. Zagotuj jabłka z wodą i cukrem na małym ogniu.
  6. W międzyczasie w pozostałej wodzie rozmieszaj skrobię ziemniaczaną.
  7. Kiedy jabłka się zagotują, zmniejsz ogień.
  8. Dodaj skrobię rozrobioną z wodą do jabłek w garnuszku. Nie zwiększaj ognia.
  9. Wymieszaj dokładnie.
  10. Kiedy wszystko zacznie gęstnieć, natychmiast wyłącz ogień.
  11. Porozlewaj do miseczek, dopóki kisiel nie zdążył całkiem zastygnąć.
Jabłka i patyki.
Canva

Kisiel z jabłek — możesz eksperymentować

Tak naprawdę powyższy przepis możesz dowolnie modyfikować według potrzeb.
Reklama
Zamiast zwykłego cukru sprawdzi się też miód (dodaje się go, dopiero kiedy kisiel przestygnie), albo pokrojone w kostkę daktyle. Pamiętaj jednak, że nadal to będzie dosładzanie i dodatkowy cukier w diecie. Jeśli masz ochotę na jakieś przyprawy, to nadadzą się: imbir, cynamon, kardamon lub goździki. Odrobina soku z cytryny dodana tuż po starciu jabłek — zapobiegnie ich ściemnieniu. W trakcie gotowania możesz dodać namoczone wcześniej rodzynki lub inne owoce. Ba, ten sam przepis możesz wykorzystać do zrobienia innego kisielu. Wystarczą: woda, skrobia ziemniaczana i jakiekolwiek owoce.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama