Kutia, czyli tradycyjna potrawa wigilijna. Jaka jest jej historia
(Aktualizacja: 20 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 4 min.
Kutia to regionalna potrawa kuchni kresowej oraz innych krajów wschodnich określana również – kucja, czy też kucia. W Polsce natomiast kutia znana jest jako tradycyjna potrawa wigilijna, bez które trudno wyobrazić sobie wieczerzę 24 grudnia. Zasługą niepowtarzalnego smaku kutii jest oczywiście mak, ziarna pszenicy oraz niezwykły aromat bakalii i migdałów. Warto jednak zwrócić również uwagę na pochodzenie kutii i na to, co oznacza jej nazwa.
Reklama
Kutia wigilijna – tradycyjne danie ze wschodu
Tradycyjna kutia to jedno z najważniejszych dań przygotowywanych na słodko w zestawieniu 12 tradycyjnych potraw wigilijnych, szczególnie na Lubelszczyźnie, Podkarpaciu i Białostocczyźnie. Mimo iż kutię serwuje się 24 grudnia niemalże we wszystkich regionach Polski, to nie jest to typowe polskie danie. Historia kutii rozpoczyna się na Ukrainie oraz w krajach takich jak Białoruś, Rosja i Litwa. Kutię wielbiono także na kresach wschodnich, co miało znaczący impakt na popularność potrawy w pozostałych rejonach Polski.Dlaczego kutia – skąd wywodzi się nazwa
Słowo kutia wywodzi się prawdopodobnie z pochodzącego ze starożytnej greki słowa kókkos, które w wolnym tłumaczeniu oznacza – pestka lub ziarno. W Polsce powszechnie używaną nazwą dania z pszenicy, migdałów i orzechów jest kutia. Jednak na wschodzie z uwagi na liczne dialekty i gwary regionalne funkcjonującymi nazwami się także: kucja, kucia. Zarówno na kresach wschodnich, jak i na terenach Rosji, czy Białorusi kutia stanowiła tak nieodzowny element Świąt Bożego Narodzenia, że niejednokrotnie wigilia była nazywana kucją, natomiast 24 grudnia określano dniem kucji.Reklama
canva.com
Ile kalorii ma kutia – kcal na 100 g
Pomimo wyjątkowego smaku kutia nie jest niestety daniem niskokalorycznym. Powinny o tym pamiętać osoby poddane restrykcyjnym dietom ze ściśle wyznaczonym zapotrzebowaniem kalorycznym. W zależności od użytych składników oraz ich gramatury, porcja kutii (100 g) dostarcza między 250-300 kalorii. Niewątpliwym atutem kresowej potrawy jest wysoka zawartość błonnika dzięki pszenicy, która jest jego pełnowartościowym źródłem.Czy kutia jest zdrowa
Pozornie mogłoby się wydawać, że wysoka kaloryczność nie idzie w parze ze zdrowiem i jest to poniekąd prawdą, lecz zjedzenie niewielkiej porcji kucji nie niesie za sobą żadnych negatywnych skutków zdrowotnych. Kresowe danie w wigilijnym menu to solidna dawka witamin i składników mineralnych takich jak:- witaminy: A, E, C
- witaminy z grupy B
- cynk
- wapń
- potas
- żelazo
- magnez
- fosfor
- selen
Jak długo można przechowywać kutię
Oryginalna kutia z pszenicą najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, dlatego też zaleca się robić to w dzień wigilii.Reklama
Czy kutię można zamrozić
Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim niezliczona ilość jedzenia, dlatego też warto gospodarować nim w takim sposób, aby nic się nie zmarnowało. Problem znika w przypadku jedzenia, które można zamrozić, a jak jest z kutią? Zamrożoną kutię można przechowywać przez ok. 2-4 tygodnie, lecz tak samo jak w przypadku przechowywania w lodówce, nie ma żadnej gwarancji, że ziarna pszenicy nie stracą miękkości.canva.com
Czym zastąpić pszenicę w kutii
Czy ziarna pszenicy można zastąpić innym składnikiem? Jak najbardziej! Przygotowanie potrawy na bazie ziaren pszenicy jest dość czasochłonne, ale korzystając z alternatywnych produktów spożywczych, można ten proces przyspieszyć.Reklama
- makaron (świderki lub łazanki)
- ryż biały
- kasza bulgur
- kasza pęczak
- ryż brązowy
Kutia – składniki podstawowe
- obrana z łusek pszenica
- posiekane bakalie (rodzynki, orzechy włoskie lub laskowe, daktyle, figi, śliwki, morele, kandyzowana skórka pomarańczy)
- migdały (mogą być zastąpione ekstraktem migdałowym)
- mak
- naturalny miód
Jak przygotować tradycyjną kutię
Wigilijne danie z makiem na bazie pszenicy jest łatwe w przygotowaniu. Pamiętaj, że pszenica używana do zrobienia kutii powinna być pozbawiona łusek. Kutia wigilijna – przygotowanie krok po kroku- Pszenicę należy zalać zimną wodą i moczyć przez 24 godziny. Następnego dnia odlać pozostałą wodę i zalać ponownie wrzącą wodą. Gotować do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości – ok. 1 godzinę. Aby nie przypalić pszenicy, gotuj ją na wolnym ogniu, kontroluj także ilość wody w naczyniu
- Ugotowaną pszenicę należy odcedzić i dokładnie ostudzić
- Analogicznie postępuj z makiem, który także powinien zostać wypłukany, namoczony oraz zagotowany
- Ugotowany mak należy zmielić w maszynce do mielenia mięsa na cienkich oczkach. Dla uzyskania najlepszej masy makowej warto powtórzyć ten zabieg mniej więcej 3-4 razy
- Miękkie bakalie takie jak rodzynki, daktyle, morele namocz w ciepłej wodzie przez 25 minut. Po tym czasie odsącz i posiekaj na cienkie paski
- Podprażone na suchej patelni orzechy i migdały również posiekaj
- Ostatnim krokiem przygotowania kutii jest dodanie do miękkiej pszenicy wszystkich składników. Całość należy dokładnie wymieszać
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
kutia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl