Kutia z pęczakiem – wigilijny przepis na kutię bez pszenicy
(Aktualizacja: 20 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kutia z pęczakiem to modyfikacja przepisu na tradycyjną potrawę świąteczną pochodzącą z kresów wschodnich. Danie na stałe wpisało się w menu 12 potraw wigilijnych w Polsce. Przepis na tradycyjną kutię bazuje na ziarnach pszenicy, lecz nie każdemu przypada do gustu takie połączenie smaków. Zboże można oczywiście zastąpić innymi produktami spożywczymi w tym przypadku padło na kaszą pęczak.
Reklama
Kutia – co zamiast pszenicy
Bożonarodzeniowa kutia to dość specyficzne danie, które, mimo iż powinno znaleźć się wśród 12 tradycyjnych potraw wigilijnych, to nie każdy będzie się nią zajadał z olbrzymim apetytem. Przepis na kutię jednak można nieco zmodyfikować i dostosować potrawę do własnych preferencji smakowych, czego potwierdzeniem jest kutia z makaronem, czy też omawiana kutia z pęczakiem.canva.com
Kutia z pęczakiem, czyli jak zrobić kutię bez pszenicy
Kilka prostych składników i oczywiście krótki czas przygotowania, czego efektem są zaskakujące doznania organoleptyczne.Reklama
- 200 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 120 g płatków migdałowych
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 120 g rodzynek
- 400 g suchego maku
- 600 ml mleka
- 250 ml płynnego miodu
- kandyzowana skórka pomarańczy
Kutia bez pszenicy – przygotowanie krok po kroku
Przepis nie powinien sprawić nikomu najmniejszej trudności.Reklama
- Zacznij od ugotowania kaszy pęczak. Gotuj pod przykryciem w lekko osolonej wodzie przez ok. 25 minut. Ugotowaną kaszę odcedź i odstaw do wystygnięcia
- Podgrzej mleko i zalej nim ziarna maku. Najlepiej, aby moczyły się w nim przez minimum 3 godziny
- Po tym czasie odcedź ziarna maku i przemiel przez maszynkę do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach. Dla uzyskania najlepszej struktury masy makowej powtórz mielenie 2-3 razy
- Rodzynki zalej wrzątkiem i pozostaw na 5 minut. Na patelnię wrzuć płatki migdałów oraz posiekane orzechy włoskie, a następnie włącz największy palnik i pozwól im się lekko uprażyć
- Do miski ze mielonym makiem dodaj namoczone rodzynki, uprażone bakalie, miód, kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz najważniejszy składnik – ugotowaną kaszę pęczak
- Wszystko dokładnie ze sobą wymierzaj i wstaw na jakiś czas do lodówki. Dzięki temu kasza przejmie posmak i aromat pozostałych składników
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kutia - pamiętasz, którą czynność musisz powtórzyć 3 razy? Tak robiły nasze babcie!
Czy na Twoim wigilijnym stole znajduje się kutia? Przepis staropolski na tę potrawę jest po prostu najlepszy. Niektóre dania są najlepsze w swojej tradycyjnej wersji. Nic nie trzeba zmieniać, żeby smakowały doskonale
Kutia staropolska – przepis na tradycyjną potrawę wigilijną
Nieco tajemnicza kutia to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw wigilijnych – słodki bożonarodzeniowy deser wywodzący się jeszcze z przedchrześcijańskich czasów pierwszych Słowian. Największą popularnością kutia cieszy się na wschodzie Polski, a jej przyrządzenie wymaga dużej ilości miodu i bakalii oraz przede wszystkim ziaren pszenicy.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl