kutia z makaronem przepis

Kutia z makaronem – przepis na wigilijne kluski z makiem

Kutia z makaronem to popularne danie wigilijne będące pewnego rodzaju modyfikacją potrawy pochodzącej z kresów wschodnich, czyli tradycyjnej kutii na bazie pszenicy i maku. W niektórych regionach Polskich pszenicę zastępuję się makaronem zwanym potocznie kluskami. Jeśli więc nie przepadasz za ziarnami pszenicy, to poniższy przepis na kutię z makaronem będzie zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem!
Reklama

Kutia z makaronem – składniki

Zarówno tradycyjna kutia, jak i jej zmodyfikowana wersja składają się z kilku bezproblemowo dostępnych (szczególnie w okresie bożonarodzeniowym) składników. Kutia z makaronem jest jednak o wiele łatwiejsza w przygotowaniu, ponieważ proces odpowiedniego obrobienia pszenicy w oryginalnym przepisie jest dość czasochłonny. Tu zamiennikiem ziaren zboża jest makaron, który ugotujesz zaledwie w kilka minut. Warto w tym miejscu podkreślić, iż najlepszym wyborem będzie tradycyjny makaron domowy, ale jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu na jego przygotowanie, to śmiało możesz wykorzystać gotowy makaron jajeczny zakupiony w sklepie. Lista składników:
  • 500 g suchego maku
  • 250 g makaronu (nitki lub świderki)
  • 800 ml mleka
  • 300 ml płynnego miodu
  • 200 g rodzynek
  • 150 g migdałów
  • 120 g orzechów włoskich
  • kandyzowana skórka pomarańczy (opcjonalnie)
tradycyjna kutia z ziarnami pszenicy
canva.com

Jak zrobić kutię z makaronem – przygotowanie krok po kroku

Przepis jest banalnie łatwy, szczególnie gdy korzystasz z gotowego makaronu.
Reklama
Danie można uprościć jeszcze bardziej kupując gotową masę makową. W takiej sytuacji proces przygotowaniu sprowadza się do wymieszania gotowego maku z makaronem.
  1. Zagotuj mleko i zalej nim ziarna maku. Najlepiej zrób to minimum 12 godziny przed przygotowywaniem potrawy
  2. Namoczony i odcedzony mak zmiel w maszynce do mielenia mięsa na najcieńszych oczkach. Proces ten warto powtórzyć co najmniej 3-4 razy
  3. Teraz czas na przygotowanie masy makowej. Wszystkie twarde bakalie (migdały i orzechy) zalej wrzątkiem i mocz przez ok. 5 minut – dzięki temu łatwiej będzie pozbyć się ich cienkich skórek. Rodzynki także zalej wrzątkiem i odcedź po 3-4 minutach
  4. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą. Pamiętaj, aby nie rozgotować klusek, gdyż to może doprowadzić do powstania nieprzyjemnej w strukturze makaronowej papki
  5. Bakalie oraz namoczony mak wrzuć do dużej miski z ugotowanym makaronem i zalej miodem, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj
Gotowa potrawa przed podaniem powinna przebywać przez kilka godzin w lodówce.
Reklama
Dzięki temu wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączą. Smacznego!
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama