Kutia z makaronem – przepis na wigilijne kluski z makiem
Kutia z makaronem to popularne danie wigilijne będące pewnego rodzaju modyfikacją potrawy pochodzącej z kresów wschodnich, czyli tradycyjnej kutii na bazie pszenicy i maku. W niektórych regionach Polskich pszenicę zastępuję się makaronem zwanym potocznie kluskami. Jeśli więc nie przepadasz za ziarnami pszenicy, to poniższy przepis na kutię z makaronem będzie zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem!
Reklama
Kutia z makaronem – składniki
Zarówno tradycyjna kutia, jak i jej zmodyfikowana wersja składają się z kilku bezproblemowo dostępnych (szczególnie w okresie bożonarodzeniowym) składników. Kutia z makaronem jest jednak o wiele łatwiejsza w przygotowaniu, ponieważ proces odpowiedniego obrobienia pszenicy w oryginalnym przepisie jest dość czasochłonny. Tu zamiennikiem ziaren zboża jest makaron, który ugotujesz zaledwie w kilka minut. Warto w tym miejscu podkreślić, iż najlepszym wyborem będzie tradycyjny makaron domowy, ale jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu na jego przygotowanie, to śmiało możesz wykorzystać gotowy makaron jajeczny zakupiony w sklepie. Lista składników:- 500 g suchego maku
- 250 g makaronu (nitki lub świderki)
- 800 ml mleka
- 300 ml płynnego miodu
- 200 g rodzynek
- 150 g migdałów
- 120 g orzechów włoskich
- kandyzowana skórka pomarańczy (opcjonalnie)
canva.com
Jak zrobić kutię z makaronem – przygotowanie krok po kroku
Przepis jest banalnie łatwy, szczególnie gdy korzystasz z gotowego makaronu.Reklama
- Zagotuj mleko i zalej nim ziarna maku. Najlepiej zrób to minimum 12 godziny przed przygotowywaniem potrawy
- Namoczony i odcedzony mak zmiel w maszynce do mielenia mięsa na najcieńszych oczkach. Proces ten warto powtórzyć co najmniej 3-4 razy
- Teraz czas na przygotowanie masy makowej. Wszystkie twarde bakalie (migdały i orzechy) zalej wrzątkiem i mocz przez ok. 5 minut – dzięki temu łatwiej będzie pozbyć się ich cienkich skórek. Rodzynki także zalej wrzątkiem i odcedź po 3-4 minutach
- Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą. Pamiętaj, aby nie rozgotować klusek, gdyż to może doprowadzić do powstania nieprzyjemnej w strukturze makaronowej papki
- Bakalie oraz namoczony mak wrzuć do dużej miski z ugotowanym makaronem i zalej miodem, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!
Zupa czosnkowa z przepisu Magdy Gessler. Niebo w gębie!
Zupa czosnkowa jest delikatna i jednocześnie może być doskonałym daniem na rozgrzanie organizmu. Wersja z przepisu Magdy Gessler jest niezwykle pyszna i zachwyci wyjątkowym smakiem nawet najbardziej wymagających gości.
Churros - hiszpańskie "pręciki" podbijają świat!
Churros to jeden z naszych ulubionych deserów. To hiszpański pączek z chrupiącym na zewnątrz i miękkim, puszystym wnętrzem. Tradycyjnie podawane są z gorącą czekoladą lub kawą. Zobaczcie, jak zrobić je w domu.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl