Dietetyczne przekąski na sylwestra, czyli smacznie i zdrowo
Sylwestrowa domówka ze znajomymi to nie tylko świetna zabawa, ale i ciekawe menu pełne sylwestrowych przekąsek, które, mimo iż doskonale smakują, to zazwyczaj nie mają zbyt wiele wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Dietetyczne przekąski na imprezie z pewnością będą interesującym urozmaiceniem, ale i również miłym ukłonem w stronę osób będących na diecie. Jak je przygotować?
Reklama
Dietetyczne przekąski na sylwestra
Imprezowe menu to nie tylko tłuste i ciężkie dla żołądka zakąski. Zamówienie pizzy jest oczywiście łatwiejsze od przygotowywania czegoś na własną rękę. Mimo wszystko warto się przełamać i zrobić niespodziankę swojemu żołądkowi dzięki takim potrawom jak: kotlety z kalafiora, placki z kabaczka, czy kotlety z cukinii. Sprawdź również szybkie przepis na pieczone marchewki oraz szaszłyki z kurczakiem i warzywami.Pieczone marchewki
Składniki:- 1-2 kg marchewek
- oliwa z oliwek
- suszony rozmaryn
- przyprawy: sól, pieprz
Reklama
canva.com
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami
Składniki:- 500 g piersi z kurczak
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone cebule
- 10-15 pieczarek
- 4 ziemniaki
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn
- Kurczaka umyj i pokrój na kawałki średniej wielkości, a następnie wrzuć do dużej miski. Wlej do mięsa jedną łyżkę oliwy, odpraw do smaku i przeciśnij ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw do zamarynowania na minimum 20 minut
- Papryki pokrój w średnią kostkę, pieczarki poprzekrawaj na połówki, ziemniaki pokrój w łódeczki, natomiast przepołowione cebule porozdzielaj na warstwy. Wszystkie warzywa wrzuć do kolejnej miski i również dopraw solą oraz rozmarynem. Przeciśnij ząbek czosnku, wlej 1 łyżkę oliwy i dokładnie wymieszaj
- Gdy kurczak się zamarynuje, zacznij nabijać składniki na patyki do szaszłyków. Kolejność i poszczególne kombinacje zależą tylko od Twojej wyobraźni
- Gotowe do upieczenia szaszłyki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego na 180°C (termoobieg) piekarnika. Piecz przez ok. 15-20 minut w zależności od grubości zarówno mięsa, jak i pokrojonych warzyw
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!
Zupa czosnkowa z przepisu Magdy Gessler. Niebo w gębie!
Zupa czosnkowa jest delikatna i jednocześnie może być doskonałym daniem na rozgrzanie organizmu. Wersja z przepisu Magdy Gessler jest niezwykle pyszna i zachwyci wyjątkowym smakiem nawet najbardziej wymagających gości.
Churros - hiszpańskie "pręciki" podbijają świat!
Churros to jeden z naszych ulubionych deserów. To hiszpański pączek z chrupiącym na zewnątrz i miękkim, puszystym wnętrzem. Tradycyjnie podawane są z gorącą czekoladą lub kawą. Zobaczcie, jak zrobić je w domu.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl