Kotlety z cukinii – przepis na wegańskie placki z cukinii i ziemniaków
Udostępnij Google News
Kuchnia

Kotlety z cukinii – przepis na wegańskie placki z cukinii i ziemniaków

Kotlety z cukinii to bardzo zdrowa i popularna warzywna przekąska, ale i również pomysł na szybki obiad. Lekkostrawne i przede wszystkim smaczne wegetariańskie placki są doskonałą alternatywą do klasycznych kotletów przygotowywanych z mięsa. Dania z warzyw smakują najlepiej szczególnie w letnie upalne dni, dlatego też warto korzystać z sezonu i zajadać się nimi do woli. Jak zrobić szybkie kotlety z cukinii? Nic prostszego!

Kotlety z cukinii – przepis tradycyjny

Warzywa i owoce to podstawa zdrowej diety, która jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie zawsze jednak jedzenie warzyw kojarzy się z czymś przyjemnym, dlatego też warto urozmaicać swój jadłospis przygotowując warzywne przekąski.

placki z cukinii w czerwonym pojemniku posypane koperkiem canva.com

Składniki na kotlety z cukinii

  • 1 cukinia (250-300 g)
  • mała cebula i dwa ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • jedno jajko
  • bułka tarta
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść posiekanego kopru
  • oliwa z oliwek lub klarowane masło
  • Placki z cukinii – przygotowanie

    1. Umytą i nieobraną cukinię pokrój w średniej grubości plastry. Następnie przy pomocy noża pozbądź się pestek i zetrzyj wszystkie kawałki warzywa na grubych oczkach tarki
    2. Do utartej cukinii dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę, czosnek (najlepiej przecisnąć go przez praskę), startą na grubo marchewkę, 3-4 łyżki bułki tartej, posiekany koper oraz jedno jako. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj do otrzymania jednolitej masy. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Zbyt rzadką masę możesz zagęścić dodając jeszcze więcej bułki tartej, natomiast w odwrotnym przypadku konieczne będzie dodanie kolejnego jajka
    3. Formuj kotlety w dłoniach. Ich wielkość zależy oczywiście od Twoich własnych preferencji, jednak zbyt duże i grube placki z cukinii mogą pozostać surowe w środku
    4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek lub klarowane masło, a następnie delikatnie zmniejsz płomień. Smaż kotleciki po ok. 3-4 minuty (w zależności od grubości) z każdej strony

    Przygotowane kotlety z cukinii możesz serwować w towarzystwie sałatki z ciecierzycą lub sałatki z bobem. Smacznego!

    Wegańskie placki z cukinii i ziemniaków

    Jeśli lubisz placki ziemniaczane to śmiało możesz dodać do masy na kotlety z cukinii utarte na grubych oczkach ziemniaki oraz 2 łyżki mąki. Sposób przygotowania nie różni się niczym od powyższego, natomiast kawałki ziemniaków nieco urozmaicą zdrową przekąskę.

    placuszki warzywne podane ze śmietaną i koperkiem canva.com

    Placki z cukinii z piekarnika

    Mimo iż są zdrowe to dla niektórych osób forma ich obróbki termicznej może wydawać się niezbyt zachęcająca. Dlaczego? Smażone na oliwie placki będą miały nieco więcej kalorii i musisz mieć to na uwadze jeśli jesteś na restrykcyjnej diecie.

    Jednak zarówno w jednym jak i drugim przypadku zdrowe wegańskie placki z cukinii możesz usmażyć lub upiec w piekarniku. Uformowane kotleciki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego na 180 stopni C. piekarnika. Piecz przez 15 minut.

    Udostępnij Google News Komentarze

    Podobne tematy

    Polecane dla ciebie