Kotlety z cukinii – przepis na wegańskie placki z cukinii i ziemniaków
Kotlety z cukinii to bardzo zdrowa i popularna warzywna przekąska, ale i również pomysł na szybki obiad. Lekkostrawne i przede wszystkim smaczne wegetariańskie placki są doskonałą alternatywą do klasycznych kotletów przygotowywanych z mięsa. Dania z warzyw smakują najlepiej szczególnie w letnie upalne dni, dlatego też warto korzystać z sezonu i zajadać się nimi do woli. Jak zrobić szybkie kotlety z cukinii? Nic prostszego!
Reklama
Kotlety z cukinii – przepis tradycyjny
Warzywa i owoce to podstawa zdrowej diety, która jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie zawsze jednak jedzenie warzyw kojarzy się z czymś przyjemnym, dlatego też warto urozmaicać swój jadłospis przygotowując warzywne przekąski.canva.com
Składniki na kotlety z cukinii
Placki z cukinii – przygotowanie
- Umytą i nieobraną cukinię pokrój w średniej grubości plastry. Następnie przy pomocy noża pozbądź się pestek i zetrzyj wszystkie kawałki warzywa na grubych oczkach tarki
- Do utartej cukinii dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę, czosnek (najlepiej przecisnąć go przez praskę), startą na grubo marchewkę, 3-4 łyżki bułki tartej, posiekany koper oraz jedno jako. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj do otrzymania jednolitej masy. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Zbyt rzadką masę możesz zagęścić dodając jeszcze więcej bułki tartej, natomiast w odwrotnym przypadku konieczne będzie dodanie kolejnego jajka
- Formuj kotlety w dłoniach. Ich wielkość zależy oczywiście od Twoich własnych preferencji, jednak zbyt duże i grube placki z cukinii mogą pozostać surowe w środku
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek lub klarowane masło, a następnie delikatnie zmniejsz płomień. Smaż kotleciki po ok. 3-4 minuty (w zależności od grubości) z każdej strony
Reklama
Wegańskie placki z cukinii i ziemniaków
Jeśli lubisz placki ziemniaczane to śmiało możesz dodać do masy na kotlety z cukinii utarte na grubych oczkach ziemniaki oraz 2 łyżki mąki. Sposób przygotowania nie różni się niczym od powyższego, natomiast kawałki ziemniaków nieco urozmaicą zdrową przekąskę.canva.com
Placki z cukinii z piekarnika
Mimo iż są zdrowe to dla niektórych osób forma ich obróbki termicznej może wydawać się niezbyt zachęcająca.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Sałatka z awokado – przepisy na zdrowe, szybkie i lekkostrawne sałatki
Sałatka z awokado brzmi jak danie z drogiej restauracji, a okazuje się, że jej wykonanie w gruncie rzeczy jest bardzo proste. Każdy, kto kocha sałatki, z całą pewnością zakocha się także w tej propozycji. Lekko, smacznie i oczywiście szybko!
Sałatka z kaszą bulgur – przepis na sałatkę z tuńczykiem lub z fetą
Sałatka z kaszą bulgur to świetny sposób na urozmaicenie menu imprezowych przekąsek, ale i również pomysł na szybki obiad. Dania z kaszy bulgur to przede wszystkim wysoka zawartość błonnika oraz wielu cennych składników odżywczych i minerałów. Przepis na sałatkę z kaszy możesz modyfikować bez końca w zależności od tego, na co masz ochotę lub co znalazłaś w lodówce.
Zupa ogórkowa – przepis na zupę ogórkową z ryżem lub ziemniakami
Zupa ogórkowa to bezsprzecznie jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Przygotowywana na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego sprawdza się jako danie obiadowe w chłodne jesienne wieczory. Najczęściej spotykane sposoby podania to ogórkowa z ryżem lub z ziemniakami. Jednak w niektórych rejonach kraju serwuje się ją także z makaronem. Wyjaśniamy jak zrobić tradycyjną zupę ogórkową z kiszonych ogórków.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl