sałatka makaronowa na sylwestra

Makaronowa sałatka na sylwestra – przepis Ewy Wachowicz

Makaronowa sałatka na sylwestra może wzbudzić naprawdę wiele emocji i wywołać nie lada zainteresowanie. Dlaczego? Po pierwsze jest niezwykle łatwa w przygotowaniu i przede wszystkim smaczna. Po drugie przygotowuje się ją z makaronu w kształcie ryżu, co może być dla gości nieco dezorientujące, dobra zabawa gwarantowana! Przepis Ewy Wachowicz jak zwykle dostarcza wielu wyjątkowych doznań organoleptycznych.
Reklama

Sałatka na sylwestra – przepis Ewy Wachowicz

Sylwester w domu brzmi dobrze pod warunkiem, że jesteś na niego zaproszona. Jeśli jednak to Ty organizujesz skromną imprezę w gronie najbliższych znajomych lub rodziny, to prawdopodobnie czeka Cię sporo przygotowań. Jak zaskoczyć gości? Poświąteczny bigos zdecydowanie odpada, ale sylwestrowa sałatka Ewy Wachowicz wydaje się być trafionym rozwiązaniem! Składniki na sałatkę:
  • 1 szklanka - makaronu w kształcie ryżu
  • 160 g twardego sera żółtego
  • 4 ogórki zielone
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 puszka - kukurydzy konserwowej
  • natka pietruszki do dekoracji
  • przyprawy: sól, pieprz
  • olej ryżowy do smażenia
Składniki na sos:
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz
ser żółty do sałatki makaronowej na sylwestra
canva.com

Makaronowa sałatka krok po kroku

Proces przygotowywania sałatki makaronowej na sylwestra zacznij od zrobienia dedykowanego sosu.
  1. Sos: do majonezu dodaj jogurt oraz musztardę. Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, następnie wciśnij sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a na koniec wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowy sos pozostaw na ok. 15 minut dla lepszego połączenia się poszczególnych smaków
  2. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej, aby był al dente
  3. Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do całkowitego wystygnięcia
  4. Gdy makaron wystygnie wrzuć go do większej miski i dodaj pokrojonego w drobną kostkę ogórka konserwowego oraz świeżego. Tego drugiego należy wcześniej obrać ze skórki
  5. Na koniec wsyp odsączoną kukurydzę konserwową i pokrojony w drobną kostkę żółty ser. Zalej przygotowanym wcześniej sosem i dokładnie wymieszaj
Smacznego! Tekst został opracowany na podstawie przepisu na sałatkę makaronową Ewy Wachowicz ze strony: ewawachowicz.pl
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama