Makaronowa sałatka na sylwestra – przepis Ewy Wachowicz
(Aktualizacja: 25 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Makaronowa sałatka na sylwestra może wzbudzić naprawdę wiele emocji i wywołać nie lada zainteresowanie. Dlaczego? Po pierwsze jest niezwykle łatwa w przygotowaniu i przede wszystkim smaczna. Po drugie przygotowuje się ją z makaronu w kształcie ryżu, co może być dla gości nieco dezorientujące, dobra zabawa gwarantowana! Przepis Ewy Wachowicz jak zwykle dostarcza wielu wyjątkowych doznań organoleptycznych.
Reklama
Sałatka na sylwestra – przepis Ewy Wachowicz
Sylwester w domu brzmi dobrze pod warunkiem, że jesteś na niego zaproszona. Jeśli jednak to Ty organizujesz skromną imprezę w gronie najbliższych znajomych lub rodziny, to prawdopodobnie czeka Cię sporo przygotowań. Jak zaskoczyć gości? Poświąteczny bigos zdecydowanie odpada, ale sylwestrowa sałatka Ewy Wachowicz wydaje się być trafionym rozwiązaniem! Składniki na sałatkę:- 1 szklanka - makaronu w kształcie ryżu
- 160 g twardego sera żółtego
- 4 ogórki zielone
- 6 ogórków konserwowych
- 1 puszka - kukurydzy konserwowej
- natka pietruszki do dekoracji
- przyprawy: sól, pieprz
- olej ryżowy do smażenia
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka musztardy delikatesowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz
canva.com
Makaronowa sałatka krok po kroku
Proces przygotowywania sałatki makaronowej na sylwestra zacznij od zrobienia dedykowanego sosu.- Sos: do majonezu dodaj jogurt oraz musztardę. Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, następnie wciśnij sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a na koniec wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowy sos pozostaw na ok. 15 minut dla lepszego połączenia się poszczególnych smaków
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej, aby był al dente
- Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do całkowitego wystygnięcia
- Gdy makaron wystygnie wrzuć go do większej miski i dodaj pokrojonego w drobną kostkę ogórka konserwowego oraz świeżego. Tego drugiego należy wcześniej obrać ze skórki
- Na koniec wsyp odsączoną kukurydzę konserwową i pokrojony w drobną kostkę żółty ser. Zalej przygotowanym wcześniej sosem i dokładnie wymieszaj
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Obłędny sernik z musem pistacjowym. Pyszny deser na Dzień Matki
Zbliża się Dzień Matki, więc czas pomyśleć o tym, aby zaskoczyć bliskie osoby pysznym deserem. Jedną z naszych topowych, obłędnie pysznych propozycji jest delikatny sernik z musem pistacjowym. Uwaga! Ten smak uzależnia.
Arbuzowy chłodnik z fetą i miętą - idealna zupa na upały istnieje
Zbliżające się wakacje zachęcają do zmiany diety na lekką, niskokaloryczną i orzeźwiającą. Doskonałą propozycją będzie zatem chłodnik z arbuza z dodatkiem sera feta oraz aromatycznej mięty. To jest pyszne!
Bakłażany zapiekane z serem feta. Przepyszna przekąska z przepisu Ewy Wachowicz
Bakłażany są pyszne przez cały rok, ale wyjątkowo dobrze smakują, gdy temperatura na zewnątrz wzrasta powyżej 20 stopni Celsjusza. W takie dni zapiekane bakłażany ze śródziemnomorskimi dodatkami wprowadzają nas w wakacyjny klimat. Polecamy przepis z książki Ewy Wachowicz “Ewa gotuje. Ulubione” na cudowne bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym i serem feta.
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl