Rozgrzewająca zupa marchewkowa z orzechami nerkowca
Zupa marchewkowa z orzechami nerkowca w formie delikatnego kremu to doskonała propozycja kulinarna dla wszystkich wielbicieli warzywnych zup. Niezwykle łatwa w przygotowaniu, a co najważniejsze może być przechowywana w lodówce nawet przez kilka dni. Zupa krem z dodatkiem imbiru i białego wina świetnie sprawdzi się w długie zimowe wieczory. Jak ją przygotować?
Reklama
Przepis na zupę marchewkową z orzechami nerkowca
Orzechy nerkowca do wspaniały składnik spożywczy, który wznosi potrawy na wyższy poziom doznań kulinarnych. Idealnie nadaję się do zup, sałatek lub wegańskich szejków. Jednak dziś w roli głównej marchewkowa zupa krem z dodatkiem orzechów nerkowca i białego wina, która smakuje naprawdę wyśmienicie! Lista składników:- 1 kg marchwi
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- kawałek pora
- kawałek imbiru
- orzechy nerkowca
- łyżka masła
- 100 ml białego wina
- 1,5 l bulionu warzywnego (lub drobiowego)
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka chilli, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
canva.com
Zupa marchewkowa z orzechami nerkowca krok po kroku
Gdy masz już wszystkie składniki, to czas zająć się przygotowaniem!- Warzywa (oprócz czosnku) obierz i pokrój na dość duże kawałki
- W dużym garnku rozpuść masło z dodatkiem dwóch łyżek oliwy i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj pokrojone warzywa i podsmażaj przez kilka minut
- Po szybkim smażeniu na mocnym ogniu wlej do garnka białe wino i odczekaj chwilę aż alkohol całkowicie wyparuje
- Zalej garnek bulionem, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem przez ok. 50 minut. Warzywa powinny być mocno rozgotowane
- Po zdjęciu garnka z ognia wyjmij z wywaru liść laurowy i ziele, a następnie zmiksuj wszystko przy pomocy blendera. Zupa powinna mieć lekko kremową konsystencję
Reklama
Jak podawać zupę krem z orzechami nerkowca
Zupę możesz serwować z domowymi grzankami, ryżem, posiekanymi orzechami nerkowca lub pokrojonym w kostkę serem mozzarella, posypaną czarnym sezamem. Delikatnie podprażone na patelni płatki migdałów również doskonale wpiszą się w połączenie smakowe marchwi, białego wina, imbiru i orzechów nerkowca. Smacznego!Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Zupa z marchwi z dodatkiem orzechów nerkowca. W takim wydaniu smakuje najlepiej!
Marchew to warzywo, które kojarzy się z jesienią i zimą, a także jest znane ze swoich korzyści dla zdrowia. Bogata w witaminę A, błonnik i przeciwutleniacze, marchew jest skarbnicą składników odżywczych. Jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie tego warzywa jest przygotowanie pysznej zupy z marchwi.
Boski sernik z orzechów nerkowca. Jest wegański!
Wegańska kuchnia oferuje wiele smacznych i zdrowych alternatyw dla tradycyjnych dań, w tym również dla deserów. Jeśli jesteś miłośnikiem serników, mamy dla Ciebie przepis na boski sernik z orzechów nerkowca, który nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl