zupa marchewkowa z orzechami nerkowca

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z orzechami nerkowca

Zupa marchewkowa z orzechami nerkowca w formie delikatnego kremu to doskonała propozycja kulinarna dla wszystkich wielbicieli warzywnych zup. Niezwykle łatwa w przygotowaniu, a co najważniejsze może być przechowywana w lodówce nawet przez kilka dni. Zupa krem z dodatkiem imbiru i białego wina świetnie sprawdzi się w długie zimowe wieczory. Jak ją przygotować?
Reklama

Przepis na zupę marchewkową z orzechami nerkowca

Orzechy nerkowca do wspaniały składnik spożywczy, który wznosi potrawy na wyższy poziom doznań kulinarnych. Idealnie nadaję się do zup, sałatek lub wegańskich szejków. Jednak dziś w roli głównej marchewkowa zupa krem z dodatkiem orzechów nerkowca i białego wina, która smakuje naprawdę wyśmienicie! Lista składników:
  • 1 kg marchwi
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • kawałek pora
  • kawałek imbiru
  • orzechy nerkowca
  • łyżka masła
  • 100 ml białego wina
  • 1,5 l bulionu warzywnego (lub drobiowego)
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka chilli, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
orzechy nerkowca na zupę marchewkową
canva.com

Zupa marchewkowa z orzechami nerkowca krok po kroku

Gdy masz już wszystkie składniki, to czas zająć się przygotowaniem!
  1. Warzywa (oprócz czosnku) obierz i pokrój na dość duże kawałki
  2. W dużym garnku rozpuść masło z dodatkiem dwóch łyżek oliwy i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj pokrojone warzywa i podsmażaj przez kilka minut
  3. Po szybkim smażeniu na mocnym ogniu wlej do garnka białe wino i odczekaj chwilę aż alkohol całkowicie wyparuje
  4. Zalej garnek bulionem, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem przez ok. 50 minut. Warzywa powinny być mocno rozgotowane
  5. Po zdjęciu garnka z ognia wyjmij z wywaru liść laurowy i ziele, a następnie zmiksuj wszystko przy pomocy blendera. Zupa powinna mieć lekko kremową konsystencję
Zupa marchewkowa z orzechami nerkowca jest gotowa do spożycia, jednak najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień.
Reklama

Jak podawać zupę krem z orzechami nerkowca

Zupę możesz serwować z domowymi grzankami, ryżem, posiekanymi orzechami nerkowca lub pokrojonym w kostkę serem mozzarella, posypaną czarnym sezamem. Delikatnie podprażone na patelni płatki migdałów również doskonale wpiszą się w połączenie smakowe marchwi, białego wina, imbiru i orzechów nerkowca. Smacznego!
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama