Mleko z orzechów nerkowca – jak zrobić? Dlaczego warto pić mleko roślinne?
Coraz więcej osób decyduje się wymienić mleko krowie na mleko roślinne. Powody takiego postępowania są bardzo różne. Począwszy od problemów z układem pokarmowym, po sprzeciwianie się wykorzystywaniu zwierząt do produkcji żywności. Mleko roślinne można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Dziś mamy dla Ciebie przepis na mleko z orzechów nerkowca. Zobacz, jak w prosty sposób możesz je zrobić w domowych warunkach.
Reklama
Mleko z orzechów nerkowca – jak je zrobić w kilka minut?
W tym mleku najfajniejsze jest to, że nie trzeba czekać aż orzechy nam zmiękną. Nie trzeba ich zatem wcześniej moczyć przez kilka godzin. Tym sposobem mleko z orzechów nerkowca robi się niezwykle szybko. Samo mleko jest bardzo delikatne i kremowe, choć najpopularniejsze jest chyba mleko sojowe lub to z migdałów. No ale tego zamiennika tradycyjnego mleka nie zrobimy w kilka chwil. Dlatego my, polecamy dziś to z nerkowców. A jak je zrobić? Pół szklanki orzechów nerkowca zalewamy czterema szklankami wody. Dosypujemy dosłownie szczyptę soli i wszystko razem blendujemy – bardzo dokładnie. Jeśli zamierzasz robić sobie często takie domowe mleko roślinne, koniecznie zaopatrz się w mocny blender.Reklama
canva.com
Dlaczego warto pić mleko roślinne?
Wiele osób, które świadomie rezygnują z produktów odzwierzęcych, zastanawia się nad tym, czy ich roślinne zamienniki są na tyle dobre, by mów w pełni zaspokoić potrzeby naszego organizmu.Reklama
- Mleko roślinne jest znacznie mniej tłuste od mleka tradycyjnego,
- Większość roślinnych mlek ma znacznie mniej białka w składzie, od mleka odzwierzęcego,
- W mleku roślinnym jest podobna ilość sodu,
- Niektóre mleka roślinne zawierają większą ilość wapnia, niż mleko odzwierzęce,
- Mleko roślinne może mieć też więcej potasu.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl