Olej z wiesiołka w karafce. Obok leżą żółte kwiaty wiesiołka.

Olej z wiesiołka — właściwości, zastosowanie, jak dawkować

Olej z wiesiołka to produkt, który w dużej ilości zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Ma liczne właściwości zdrowotne, Bardzo wpływa na gospodarkę hormonalną kobiecego organizmu. Sprawdza się też w kosmetologii. A przy tym wszystkim jest bardzo smaczny, więc z łatwością można go dodać do posiłku.

Co to jest wiesiołek

Wiesiołek to niewielka roślina, która ma dużo właściwości zdrowotnych. Jej kwiaty są żółte i delikatne. Wiesiołka wykorzystuje się w ziołolecznictwie i medycynie. Najcenniejszą jego częścią są nasiona, z których robi się zimnotłoczony olej. Ma on dużo różnych zastosowań. Szczególnie służy kobietom, chociaż nie tylko im. Dawniej wiesiołek był stosowany tylko zewnętrznie, na uszkodzoną skórę (rany, otarcia). Obecnie olej wiesiołkowy dostarcza wielu cennych elementów również do wnętrza organizmu. Wiesiołek jest zarówno uprawiany, jak i rośnie dziko. Uznaje się go wtedy za chwast. Można znaleźć go w różnych miejscach, nie ma dużych wymagań.
Olej z wiesiołka w dzbanku. Obok leżą kwiaty wiesiołka.
Canva

Olej z wiesiołka — jakie ma właściwości zdrowotne

Olej z wiesiołka jest idealnym suplementem diety dla kobiet. Łagodzi bóle miesiączkowe, wpływa na płodność. Jest też zalecany w ciąży, poprawia ukrwienie śluzówki macicy (jednak można go zażywać tylko po konsultacji z lekarzem!). Świetnie wpływa na naskórek, jego składniki przyspieszają gojenie ran i dobrze daje sobie radę z atopowym zapaleniem skóry. Usuwa też wolne rodniki. Wpływa na układ krążenia, zapobiega magazynowaniu złego cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Usuwa nadmiar komórek tłuszczowych. Olej z wiesiołka sprawdza się w chorobach stawów i chorobach reumatycznych — łagodzi bóle reumatyczne. Wspiera regenerację tkanki chrzęstnej na przykład w przypadku uszkodzeń więzadeł. Olej z nasion wiesiołka poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, dzięki obecności wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

Olej z wiesiołka tłoczony na zimno

Olej ten ma specyficzny smak i piękny złocisty kolor. Może być też brunatno złoty. Jest tłoczony w warunkach nieprzekraczających 38 stopni Celsjusza. Nie filtruje się go ani nie rafinuje. W takiej formie jest najlepszy. Ostatnim etapem produkcji jest sedymentacja. Resztki nasion, które zostały po tłoczeniu, opadają i można pobrać czysty, niczym niezmącony płyn.

Jak stosować olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka można dostać w formie kapsułek lub płynnej. Wybór produktu zależy od preferencji kupującej osoby. Kapsułki można kupić w aptece, czysty olej z wiesiołka będzie dostępny w sklepach ze zdrową żywnością. Olej tłoczony na zimno można dodać do jedzenia, nie powinno się go jednak podgrzewać. Nie wolno na nim smażyć, czy piec! Straciłby większość składników odżywczych. Warto pamiętać, że odpowiednio zaserwowany wspomaga trawienie.
Miseczka i karafka z olejem z wiesiołka.
Canva
Zastosowanie oleju z wiesiołka w kuchni może być bardzo różnorodne. Świetnie sprawdza się w sałatkach i surówkach. Doskonale komponuje się z chlebem, jest też idealnym dodatkiem do koktajli. Można polewać nim również, ugotowane warzywa — ale trzeba to robić tuż przed podaniem. Doprawia się też nim zupy. Stosowanie oleju na skórę — to kolejny sposób, w jaki można go użyć. Stanowi składnik wielu kosmetyków, ale położony bezpośrednio na skórę też się sprawdzi. Należy go wtedy delikatnie wmasować w wybrane miejsce. Nadaje się też do olejowania włosów.

Olej z wiesiołka — przeciwwskazania

Jak każdy produkt olej z wiesiołka może powodować alergię. Nie jest to częsta sytuacja, trzeba jednak zdawać sobie sytuację, że może mieć miejsce. Najrozsądniej zacząć od wprowadzania małych dawek produktu do diety. Olej z wiesiołka spożywany w normalnych ilościach może być spokojnie przyjmowany przez wszystkich. Tak jak inne oleje może być jednym z elementów diety. Ważne, żeby nie dodawać go zbyt dużo. Olejek z wiesiołka może prawdopodobnie zmniejszać krzepliwość krwi, dlatego powinny na niego uważać osoby, które mają problem z tą dolegliwością. Nie powinno się go więc spożywać przed operacjami, czy zabiegami.
Miseczka z olejem z wiesiołka. Obok kwiaty wiesiołka.
Canva

Olej z wiesiołka — dawkowanie

Przede wszystkim trzeba pamiętać o tym, żeby olej z wiesiołka stosować regularnie. Najlepszym sposobem jest dodawanie odrobiny do posiłku. Pozwoli to na uzupełnienie niedoborów nienasyconych kwasów tłuszczowych. Można też zażywać go samodzielnie, 1 łyżeczkę dziennie, ale również powinno się to odbywać w porze posiłku. Jeśli ktoś nie jest nadal pewien jak zażywać olejek wiesiołka, powinien zapoznać się z zaleceniami producenta, znajdującymi się na ulotce. Warto też skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Udostępnij artykuł
Następny artykuł