Olej rydzowy — z czego jest zrobiony, właściwości, zastosowanie
Udostępnij Google News
Zdrowie

Olej rydzowy — z czego jest zrobiony, właściwości, zastosowanie

Oleje to produkty, które coraz częściej pojawiają się w zdrowej, zbilansowanej diecie, oraz są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym. Jednym z nich jest olej rydzowy. Ma liczne właściwości zdrowotne i przepyszny, jedyny w swoim rodzaju smak. Używa się go zarówno w kuchni, jak i podczas dbania o urodę.

Olej rydzowy — z czego jest, jego wygląd i smak

Roślina, z której tłoczy się olej rydzowy to lnianka siewna (camelina sativa — inaczej lnicznik siewny). Robi się go konkretniej z nasion lnianki siewnej. Skąd jednak jego nazwa przywodząca na myśl grzyby? Otóż inna nazwa lnicznika siewnego to rydz lub rydzyk. Wzięła się ona od rdzawego koloru nasion lnicznika siewnego.

Czy olej lniany i rydzowy to ten sam produkt? Nie, należy pamiętać, że to dwa zupełnie odmienne oleje, za to są równie zdrowe.

Olej rydzowy można bez problemu znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością lub w zwykłych, na półkach dedykowanych takiemu pożywieniu. W momencie zamawiania go przez internet jest tłoczony na zimno bezpośrednio przed wysyłką.

Smak oleju rydzowego jest bardzo charakterystyczny, ale i przepyszny. Przywodzi na myśl orzechy, bądź połączenie cebuli z gorczycą. Da się w nim wyczuć korzenne nuty. Jeśli chodzi o kolor oleju rydzowego tłoczonego na zimno, to może on być złocistozielony, brunatny albo rdzawożółty. Może mieć też barwę złocistą.
Dużo oleju rydzowego. Canva

Olej rydzowy tłoczony na zimno — to znaczy jak?

Temperatura podczas tłoczenia w specjalnych prasach jest w granicach 35°C-38°C. Podczas produkcji oleju rydzowego nie jest on oczyszczany, filtrowany czy rafinowany, dzięki czemu są zachowane jego wszystkie wartości odżywcze i głęboki, jedyny w swoim rodzaju smak.

Do oleju rydzowego nie dodaje się konserwantów ani barwników spożywczych. Jest to produkt w pełni naturalny.

Olej rydzowy tłoczony na zimno — właściwości

Właściwości zdrowotne oleju rydzowego robią wrażenie. Warto go dodać do swojej diety. Reguluje poziom cholesterolu ogółem, a jednocześnie zmniejsza poziom cholesterolu LDL (inaczej - "złego"). Dzieje się tak za pomocą nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odpowiadają za to konkretnie kwasy omega-3 i omega-6. To właśnie one pomagają przy utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

Zawarta w oleju rydzowym witamina E wpływa pozytywnie na układ krążenia, a więc chroni przed zawałami i udarami. Dba również o wątrobę. Do tego wszystkiego jest idealna dla skóry i włosów: natłuszcza, nawilża — jednakowo na zewnątrz, jak i od wewnątrz. Ze względu na opóźnianie przez nią procesów starzenia się, witaminę E nazywa się witaminą młodości.

W pielęgnacji skóry, włosów oraz dodatkowo paznokci pomaga jeszcze witamina A, która znajduje się w oleju rydzowym. Wpływa ona ponadto na wzrok oraz ogólnie odporność.

Witaminy z gruby B zawarte w oleju z lnianki oddziałują pozytywnie na układ nerwowy. Oznacza to poprawę koncentracji oraz samopoczucia i dużo lepszy stan psychiczny.

Olej rydzowy — jakie jest jego zastosowanie w kuchni

Trzeba pamiętać o tym, że olej z lnianki ma bardzo charakterystyczny smak. Pyszny, ale dość mocny, co wpływa na przygotowywane z nim potrawy. Jeśli chodzi o formę serwowania i sposób użytkowania go w kuchni: koniecznie musi być na zimno. Absolutnie nie wolno na nim smażyć. Można ewentualnie polać olej rydzowy na jakieś ciepłe danie, ale trzeba to zrobić tuż przed podaniem go na stół.

Olej rydzowy świetnie sprawdza się w sałatkach czy surówkach. Jest idealnym dodatkiem do kiszonej kapusty i ogólnie składnikiem dresingu. Można też robić z niego różne dipy, sosy (w tym domowy majonez).

Olej z lnianki dobrze komponuje się z daniami z cebulą i czosnkiem, białymi serami i rybami (śledzie w oleju rydzowym to prawdziwy przysmak). Można też po prostu maczać w nich chleb.

Jeśli chodzi o dania ciepłe, to tak jak była mowa wcześniej, można je polać olejem tuż przed podaniem. Bardzo smaczne będą zaserwowane w tej formie zupy, warzywa, makarony czy kasze.
Olej rydzowy kapie z butelki. Canva

Jak stosować olej rydzowy w kosmetyce

Olej rydzowy nawilża i zwiększa elastyczność skóry, ponadto opóźnia procesy starzenia. Świetnie sprawdza się jako zamiennik kremów oraz do stosowania na zmiany skórne czy stany zapalne. Jest doskonałym produktem do masażu.

Można zabezpieczyć nim końcówki włosów. Nadaje się też do olejowania. Co to znaczy? Olej rydzowy należy wetrzeć dokładnie we wszystkie kosmyki i zostawić na jakąś godzinę. Następnie trzeba nałożyć na włosy odżywkę (pomoże to pozbyć się oleju), a potem normalnie umyć głowę szamponem. Gotowe! Na koniec można nałożyć odżywkę i spłukać.

Olej rydzowy nadaje się jako podkład pod różne kosmetyki. Można też dodać go do kremów, balsamów, czy odżywek.

Przechowywanie oleju rydzowego tłoczonego na zimno

Olej rydzowy należy przechowywać w lodówce przed i po otwarciu. Musi znajdować się w ciemnej, oryginalnej butelce i być szczelnie zamknięty. Nie należy przejmować się ewentualnym osadem, to naturalne zjawisko.

Jeśli chodzi o termin przydatności, to trzeba patrzeć na datę tłoczenia oleju, a nie jego otwarcia. Ważne, żeby trzymać się zaleceń producenta. Niektórzy informują, że ich produkt jest zdatny do spożycia przez pół roku. Inni radzą, żeby używać wytłoczonego przez nich oleju przez 3 miesiące.
Rozlewanie oleju rydzowego. Canva

Olej rydzowy — ciekawostki

Do XIX wieku olej rydzowy był niezwykle popularny i łatwy do pozyskania. Jedzono go w wielu domach. To z tamtych czasów pochodzi przysłowie: "lepszy rydz niż nic". Nie chodziło więc w nim o grzyby, ale właśnie o olej rydzowy z lnianki. Porzekadło to oznaczało, że w momencie, kiedy w gospodarstwie brakuje tłuszczów zwierzęcych, to roślinne muszą wystarczyć.

Udostępnij Google News Komentarze

Polecane dla ciebie