Śledzie w śmietanie — jak je zrobić krok po kroku?
(Aktualizacja: 01 marca 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Śledzie to niezwykle zdrowe i pyszne ryby. Ich smak jest bardzo charakterystyczny. Możesz podać je jako przekąskę, przystawkę, a nawet składnik obiadu. Śledzie w śmietanie to tradycyjne danie, które zna prawie każdy. Są bardzo proste w przygotowaniu. Koniecznie wypróbuj ten przepis! Sprawdź jak prawidłowo przygotować te smakowite ryby.
Reklama
Śledzie — samo zdrowie
Śledzie to prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają dużo składników odżywczych, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto mieć je w swojej diecie. Niektórzy uważają, że to ryby, które należy podawać tylko na przyjęciach. Nic bardziej mylnego. Śledzie doskonale sprawdzają się w codziennym jadłospisie.Canva
Śledzie w śmietanie — składniki, które będą potrzebne
Z części produktów możesz zrezygnować, na przykład z majonezu, korniszonów czy octu.Reklama
- 0,5 kg filetów śledziowych z oleju ala'matias
- 2 jabłka
- 250-300 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 duża cebula
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka majonezu
- 3 małe korniszony
- 1 duża garść koperku
- sól
- czarny mielony pieprz
Canva
Śledzie w śmietanie — dokładny przepis
Jeśli wybierzesz filety śledziowe ala'matias z oleju, nie będziesz mieć dużo pracy.Reklama
- Śledzie porządnie oczyść z oleju. W razie potrzeby przepłucz pod bieżącą wodą.
- Ryby pokrój na małe kawałki, polej octem, zamieszaj i schowaj do lodówki.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Sparz ją wrzątkiem.
- Obierz jabłka. Pokrój korniszony i jabłka w drobną kosteczkę.
- Jabłka, cebulę, korniszony wymieszaj.
- Do jabłek z warzywami dodać śmietanę z majonezem. Wymieszaj.
- Dodaj śledzie i koperek. Znowu delikatnie wymieszaj całość.
- Śledzie w śmietanie schowaj na 12 godzin w zamkniętym pojemniku do lodówki.
Śledzie w śmietanie — z czym można je podać?
Śledzie w śmietanie są pyszne w połączeniu z ciemnym pieczywem.Reklama
Więcej przepisów na śledzie
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Śledzie pod apetyczną kruszonką z żółtka - idealna przystawka na Wielkanoc
Śledzie pojawiają się na polskich stołach nie tylko na Wigilię, ale także na Wielkanoc. Są także często na liście must have przekąsek na imprezy karnawałowe. Te pyszne ryby można przyrządzać na wiele rozmaitych sposobów. Jednym z nich są śledzie pod aromatyczną, lekką kruszonką z żółtka.
Śledzie w occie — tradycyjny, domowy przepis
Śledzie to wyjątkowe ryby, są niesamowicie smaczne i zdrowe. Można przyrządzać je na różne sposoby. Jednym z wyjątkowych przepisów są śledzie w occie. Odpowiednio doprawione smakują obłędnie. Trudno wyobrazić sobie bez nich przyjęcie, czy świąteczny stół. Sprawdzają się jako przystawki i zakąski, czy elementy dania głównego.
Śledzie z żurawiną — pokochasz ten przepis
Śledzie są nie tylko bardzo zdrowe, ale i smaczne. Dobrze przyrządzane — potrafią wprawić w zachwyt najbardziej wybrednego smakosza. Powstało dużo przepisów, z wykorzystaniem tych ryb, dlatego każdy może znaleźć coś dla siebie. Jednym z bardziej popularnych, ale i wykwintnych dań są śledzie z żurawiną. Ich wykonanie nie sprawia najmniejszego problemu, a gotowa potrawa robi na wszystkich wrażenie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl