Szpinak z makaronem udekorowany pomidorkami.

Szpinak z makaronem i przepysznym sosem serowym

Szpinak jest niesamowicie zdrowym, ale i smacznym daniem. W niczym nie przypomina bezkształtnej brei, pod której postacią kiedyś go serwowano. Z tych pysznych, zielonych liści można wyczarować prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. Na szczególną uwagę zasługuje szpinak z makaronem i sosem serowym. Bardzo łatwo go przygotować, a jest niesamowicie smaczny
Reklama

Szpinak z makaronem i sosem serowym — potrzebne składniki

Poniżej znajduje się oddzielna lista produktów na szpinak z makaronem i na sos serowy. Tak naprawdę jedno i drugie może być traktowane jak odrębne danie, które spokojnie można jeść samodzielnie.

Szpinak z makaronem — składniki

  • 250 g szpinaku (może być świeży albo mrożony)
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu
  • 250 g makaronu
Świeży szpinak ułożony w misce.
Canva

Sos serowy — składniki

  • 100 g żółtego sera
  • 100 g niebieskiego sera pleśniowego
  • 50 g białego serka kanapkowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

Szpinak z makaronem i sosem serowym — dokładny przepis krok po kroku

Jeśli ktoś nie ma ochoty na sos serowy, to szpinak z makaronem może być samodzielnym daniem.
Reklama
Na pewno będzie pyszny! Podobnie sos serowy, można go spokojnie wykorzystać, dodając do innych posiłków.

Makaron ze szpinakiem — przepis

  1. Ugotować makaron.
  2. Cebulę poszatkować w drobną kostkę.
  3. Zeszklić cebulę na patelni. Dodać do niej szpinak.
  4. Szpinak trzeba smażyć na niedużym ogniu.
  5. Do przesmażonego szpinaku należy dodać szczyptę soli, biały pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Na sam koniec wrzucić na patelnię pomidorki koktajlowe. Wszystko przemieszać.
  7. Skręcić ogień i przez chwilę trzymać całość pod przykryciem.
  8. Szpinak wymieszać z makaronem.
Kilka rodzajów sera i przyprawy.
Canva

Sos serowy — przepis

  1. Ser żółty i niebieski pleśniowy zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  2. Wstawić mleko w rondelku na mały gaz, podgrzewać.
  3. Dodać do mleka żółty i pleśniowy ser. Pomieszać.
  4. Dodać biały serek kanapkowy. Mieszać.
  5. Doprawić całość gałką muszkatołową.
Teraz są dwie opcje.
Reklama
Albo można sos serowy wymieszać dokładnie z makaronem i szpinakiem, albo po prostu polać nim makaron. W tej drugiej wersji danie będzie wyglądać bardziej efektywnie, ale w obu przypadkach danie będzie równie smaczne.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama