Zestaw do drinków. Oto 5 podstawowych akcesoriów do robienia koktajli
Zestaw barmański to podstawa robienia smakowitych drinków! Część akcesoriów można co prawda zastąpić zwykłymi kuchennymi przyborami, ale warto zaopatrzyć się w kilka najważniejszych narzędzi. Poznaj 5 niezbędnych przyrządów, które sprawią, że Twoje drinki będę przebojem każdej imprezy!
Reklama
Profesjonalny shaker barmański
Najbardziej rozpoznawalny gadżet do przyrządzania koktajli, niezbędny do wymieszania trudno łączących się składników np. soków, likierów, mleka. To dopiero z niego należy przelać gotowy drink do szklanek i kieliszków. Dla osób przygotowujących drinki w domu idealny będzie shaker trzyczęściowy – tzw. cobbler – składający się z kubka, zakrętki z sitkiem i korka. Alternatywnie możesz też kupić shaker bostoński, złożony z metalowego kubka i przezroczystej szklanicy, służącej też do mieszania drinków niewymagających wstrząsania. Do tego typu shakera należy osobno dokupić sito.Canva
Strainer, czyli sitko barmańskie – rodzaje
Konieczne do odcedzenia kostek lodu i kawałków owoców, w przypadku korzystania z shakera bostońskiego.Reklama
- Hawthorne – płaskie sito wyposażone w spiralę, która sprawia, że narzędzie szczelnie przylega do brzegów szklanicy. Stosuje się je do przelewania koktajli opartych na dużej ilości lodu. Będzie najlepszym wyborem do przyrządzania domowych drinków.
- Julep – klasyczne sitko przypominające mały durszlak. Służy do zatrzymania dużych fragmentów lodu i owoców. Do szklanicy należy wkładać je pod kątem.
- stożkowe – służy do odcedzania bardzo małych fragmentów lodu i owoców. Często stosuje się je razem z sitkiem Julep.
Canva
Jigger – miarka barmańska
Najczęściej wykonany jest z metalu, a ma postać małego, dwustronnego kieliszka.Reklama
Muddler – tłuczek barmański
Wyprofilowany tłuczek do ugniatania cytrusów, ziół i cukru. Najczęściej jest wykonany z drewna lub metalu i wyposażony w wyżłobioną końcówkę. Za jego pomocą należy mocno dociskać składniki do dna wytrzymałego naczynia o grubym dnie (najlepiej szklanicy do shakera), tak by wydobyć z nich sok i aromat.Reklama
Canva
Łyżka barmańska – jak jej używać?
Długa, smukła łyżeczka o spiralnej rączce, czasem zakończona dyskiem lub widelczykiem do nakładania dodatków. Przydaje się do mieszania drinków, których nie można wstrząsać oraz do koktajli warstwowych. W przypadku tych ostatnich składniki drinków należy ostrożnie wlewać po ściankach ustawionej pod kątem łyżki. Jeśli posiada ona dysk, delikatnie wkładamy go do już nalanego płynu i wlewamy kolejną warstwę koktajlu.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Przekąski karnawałowe: Proste i szybkie pomysły
Przekąski karnawałowe są nieodłącznym elementem udanej imprezy. To one dodają kolorytu i smaku każdemu przyjęciu. Jeśli planujesz organizację karnawałowej imprezy, koniecznie zapoznaj się z naszymi przepisami na najlepsze przekąski karnawałowe. Odkryj, jak przygotować proste, szybkie i efektowne przystawki, które zachwycą Twoich gości.
Jak obchodzi się karnawał?
Karnawał to czas radości, zabawy i niezapomnianych przeżyć. Jest to również okres, w którym przygotowujemy się do Wielkiego Postu, ostatni raz świętując i popuszczając pasa. Dlatego też, według tradycji, w czasie karnawałowych zabaw, spożywane są takie potrawy jak mięso i słodycze, które są zakazane krótko przed Wielkanocą.
Jak zrobić faworki? Wszystko co musisz wiedzieć!
Czy wiesz, że faworki, zwane także chrustem, to tradycyjne polskie ciasteczka, które są szczególnie popularne w okresie karnawału? Jeśli chcesz nauczyć się, jak zrobić faworki, które będą słodkie, delikatne i chrupiące, to koniecznie przeczytaj ten artykuł.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl