Zestaw do drinków. Oto 5 podstawowych akcesoriów do robienia koktajli
Udostępnij Google News
Dom i ogród

Zestaw do drinków. Oto 5 podstawowych akcesoriów do robienia koktajli

Zestaw barmański to podstawa robienia smakowitych drinków! Część akcesoriów można co prawda zastąpić zwykłymi kuchennymi przyborami, ale warto zaopatrzyć się w kilka najważniejszych narzędzi. Poznaj 5 niezbędnych przyrządów, które sprawią, że Twoje drinki będę przebojem każdej imprezy!

Profesjonalny shaker barmański

Najbardziej rozpoznawalny gadżet do przyrządzania koktajli, niezbędny do wymieszania trudno łączących się składników np. soków, likierów, mleka. To dopiero z niego należy przelać gotowy drink do szklanek i kieliszków. Dla osób przygotowujących drinki w domu idealny będzie shaker trzyczęściowy – tzw. cobbler – składający się z kubka, zakrętki z sitkiem i korka.

Alternatywnie możesz też kupić shaker bostoński, złożony z metalowego kubka i przezroczystej szklanicy, służącej też do mieszania drinków niewymagających wstrząsania. Do tego typu shakera należy osobno dokupić sito.

Przezroczysty shaker barmański, do którego mężczyzna wlewa bursztynowy napój Canva

Strainer, czyli sitko barmańskie – rodzaje

Konieczne do odcedzenia kostek lodu i kawałków owoców, w przypadku korzystania z shakera bostońskiego. Istnieją trzy rodzaje sitek barmańskich:

  • Hawthorne – płaskie sito wyposażone w spiralę, która sprawia, że narzędzie szczelnie przylega do brzegów szklanicy. Stosuje się je do przelewania koktajli opartych na dużej ilości lodu. Będzie najlepszym wyborem do przyrządzania domowych drinków.
  • Julep – klasyczne sitko przypominające mały durszlak. Służy do zatrzymania dużych fragmentów lodu i owoców. Do szklanicy należy wkładać je pod kątem.
  • stożkowe – służy do odcedzania bardzo małych fragmentów lodu i owoców. Często stosuje się je razem z sitkiem Julep.

Dwa metalowe sitka barmańskie, stożkowe i Hawthorne leżą na stole Canva

Jigger – miarka barmańska

Najczęściej wykonany jest z metalu, a ma postać małego, dwustronnego kieliszka. Jedno naczynko ma mniejszą, drugie większą pojemność – w Polsce najczęściej jest to 40 ml i 20 ml. Istnieją też miarki o jednym naczynku wyposażonym w wygodną podziałkę.

Muddler – tłuczek barmański

Wyprofilowany tłuczek do ugniatania cytrusów, ziół i cukru. Najczęściej jest wykonany z drewna lub metalu i wyposażony w wyżłobioną końcówkę. Za jego pomocą należy mocno dociskać składniki do dna wytrzymałego naczynia o grubym dnie (najlepiej szklanicy do shakera), tak by wydobyć z nich sok i aromat.

Dłonie kobiety trzymające tłuczek barmański, gdy obok stoi miarka i leży łyżeczka barmańska Canva

Łyżka barmańska – jak jej używać?

Długa, smukła łyżeczka o spiralnej rączce, czasem zakończona dyskiem lub widelczykiem do nakładania dodatków. Przydaje się do mieszania drinków, których nie można wstrząsać oraz do koktajli warstwowych. W przypadku tych ostatnich składniki drinków należy ostrożnie wlewać po ściankach ustawionej pod kątem łyżki. Jeśli posiada ona dysk, delikatnie wkładamy go do już nalanego płynu i wlewamy kolejną warstwę koktajlu.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie