Wilgotne ciasto czekoladowe, udekorowane truskawkami.

Szybkie ciasto czekoladowe — przepyszne i wilgotne

Czy może być coś smaczniejszego od czekolady? Może. Wilgotne, smakowite a co najważniejsze szybkie ciasto czekoladowe. Zrobisz je dosłownie w chwilę, a samo pieczenie nie zajmuje dużo czasu. Ciasto jest banalnie proste i nawet jeśli nie masz doświadczenia w kuchni, bez problemu uda Ci się je przyrządzić. Jeśli szukasz pomysłu na podwieczorek albo deser, koniecznie wypróbuj ten przepis!
Reklama

Ciasto czekoladowe — potrzebne składniki

Poniżej znajduje się lista składników na ciasto oraz na czekoladową polewę. Nie jest ona niezbędna, ale z nią na pewno ciasto będzie smaczniejsze. Sekretem tego ciasta jest jogurt, a konkretnie... kubek od jogurtu. To nim będzie się odmierzać większość składników.

Składniki na ciasto

  • 1 mały kubeczek jogurtu
  • 1 kubeczek oleju (mierzone kubkiem po jogurcie)
  • 1,5 kubeczka cukru
  • 3 kubeczki mąki
  • 3 duże jajka (albo 4 małe)
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 czubata łyżka proszku do pieczenia

Składniki na polewę

  • 1 tabliczka czekolady
  • 2 szklanki mleka
  • 3,5 łyżki masła
Wilgotne ciasto czekoladowe z odkrojonym jednym kawałkiem.
Canva

Ciasto czekoladowe — jak krok po kroku zrobić szybkie wilgotne ciasto czekoladowe

Przepis jest naprawdę prosty i na pewno sobie z nim poradzisz, nawet jeśli to pierwsze ciasto, które pieczesz w życiu.
Reklama
Pamiętaj, że zrobienie polewy nie jest obowiązkowe, możesz pominąć ten krok.

Przepis na ciasto

  • Do miski wlej jogurt, olej i jajka. Wymieszaj delikatnie i dokładnie.
  • Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Znowu wymieszaj.
  • Surowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w 180 stopniach Celsjusza od 20 do 40 minut.
  • W trakcie pieczenia obserwuj ciasto, jeśli brzegi będą zarumienione, sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto
  • w środku nie jest surowe. (Nic nie może lepić się do patyczka).
Kostki czekolady i wiórki czekoladowe na ciemnym tle.
Canva

Przepis na polewę

  1. Wlej mleko do rondelka.
  2. Dodaj masło.
  3. Zacznij podgrzewać.
  4. W międzyczasie połam albo pokrój czekoladę.
  5. Kiedy masło się rozpuści, dodaj kawałki czekolady.
  6. W momencie rozpuszczenia się całej czekolady polewa będzie gotowa.
Gotowe ciasto polej polewą.
Reklama
Teraz musisz poczekać, aż wszystko ostygnie — i możesz zajadać.

Szybkie, wilgotne ciasto — jakie jeszcze możesz zrobić?

Masz chęć na ciasto, ale nie czekoladowe? Nic prostszego, po prostu nie dodawaj kakao, całą resztę możesz wykonać zgodnie z przepisem. Przepyszne ciasto jogurtowe gotowe! Jeśli lubisz owoce, możesz je też dodać. Najlepiej sprawdzą się jabłka. Dobrym rozwiązaniem jest też dodanie brzoskwiń z puszki.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama