ciasto z orzechami włoskimi na talerzu  oblane czekoladą
canva.com

Obłędne ciasto czekoladowe z orzechami. Rozpływa się w ustach!

Nie ma wątpliwości, że ciasto czekoladowe jest jednym z najbardziej uwielbianych deserów na świecie. Jego bogaty, intensywny smak sprawia, że każdego razu roztapia się w ustach, dostarczając nam przyjemności i radości. A co gdybyśmy dodali do tego pyszne orzechy, które nadają mu nieco chrupkości i dodatkowej głębi smaku? Oto przepis na obłędne ciasto czekoladowe z orzechami, które na pewno podbije Twoje serce i podniebienie!
Reklama

Przepis na obłędne ciasto czekoladowe z orzechami

Składniki:

  • 200g gorzkiej czekolady (najlepiej o wysokiej zawartości kakao)
  • 150g masła
  • 4 duże jajka
  • 200g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 50g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 100g orzechów włoskich, posiekanych na drobne kawałki

Jak zrobić pyszne ciasto?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż tortownicę o średnicy 22 cm papierem do pieczenia.
  2. W misce umieść gorzką czekoladę i masło. Rozpuść je razem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do ostygnięcia.
  3. W drugiej misce wymieszaj jajka i cukier, aż masa będzie puszysta.
  4. Do miski z jajkami i cukrem dodaj stopioną czekoladę z masłem i dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.
  6. Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie i wymieszaj.
  7. Przelej ciasto do przygotowanej tortownicy.
  8. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut. Sprawdź czy jest gotowe, wkłuwając w środek ciasta patyczek - jeśli wychodzi suchy, ciasto jest gotowe.
  9. Wyciągnij ciasto z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama