Kotlety mielone w rondelku. Obok sól, pieprz, czosnek, rozmaryn.

Kotlety mielone — przepis babci

Zrobienie kotletów mielonych to nic trudnego, trzeba jednak znaleźć odpowiedni przepis, który pozwoli na wydobycie ich wyjątkowego, jedynego w swoim rodzaju smaku. Dobrze przyrządzone są wyraziste, a zarazem delikatne. I rozpływają się w ustach! Zupełnie jak w dzieciństwie, kiedy były przyrządzane przez babcie. Zobacz jak zrobić najlepsze kotlety mielone. Przepis babci jest niezawodny!

Kotlety mielone według przepisu babci — niezbędne składniki

W podanych niżej produktach znajdują się pieczarki, które można ewentualnie pominąć. Reszta składników jest potrzebna do uzyskania wyjątkowego, jedynego w swoim rodzaju smaku.
  • 0,5 kg mielonego mięsa (z indyka lub wieprzowego)
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • mąka
  • olej lub masło klarowane
Kotlety mielone w misce. Udekorowane zieleniną.
Canva

Kotlety mielone — jak je zrobić krok po kroku według przepisu babci

Zrobienie kotletów mielonych nie jest skomplikowane i nie wymaga dużo wysiłku. Najwięcej czasu zajmuje ich usmażenie. Za to efekt — jest powalający. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, koniecznie wypróbuj ten przepis.
  1. Cebulę poszatkować w drobną kostkę.
  2. Pieczarki umyć i pokroić w kostkę (nie należy ich obierać).
  3. Cebulę smażyć przez chwilę na patelni, aż się lekko zeszkli.
  4. Dodać na patelnię pieczarki, przez chwilę smażyć wszystko razem.
  5. Przełożyć cebulę z pieczarkami do miski, gdzie mogą wystygnąć.
  6. Do mielonego mięsa dodać soli i pieprzu. Wymieszać.
  7. Dodać ostudzone pieczarki z cebulą. Wymieszać.
  8. Dodać 1 jajko.
  9. Dodać bułkę tartą.
  10. Wszystko porządnie wymieszać, żeby składniki połączyły się ze sobą.
  11. Z mięsa uformować nieduże kulki. Każdą należy spłaszczyć.
  12. Kotlety obtoczyć w mące, następnie w jajku. Na samym zaś końcu — w bułce tartej.
  13. Patelnię trzeba rozgrzać i nałożyć na nią olej lub masło klarowane. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje — można delikatnie nakładać kotlety.
  14. Ogień nie może być ani zbyt mocny, ani słaby.
  15. Kolety trzeba dokładnie smażyć z obu stron, pilnując, żeby się nie przypaliły.
  16. Na koniec kotlety należy odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kotlety mielone na patelni. W tle przyprawy.
Canva
Można zajadać! Kotlety mielone z przepisu babci najlepiej smakują podane ziemniakami i jakąś surówką albo buraczkami na ciepło.

Kotlety mielone — jak można je modyfikować?

Po pierwsze, spokojnie można zrezygnować z pieczarek. Po drugie — przyprawy — warto z nimi poeksperymentować. Po trzecie, do mięsa można spróbować dodać różnych warzyw, na przykład marchewkę, pietruszkę.
Udostępnij artykuł