Kotlety mielone — przepis babci
(Aktualizacja: 03 marca 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zrobienie kotletów mielonych to nic trudnego, trzeba jednak znaleźć odpowiedni przepis, który pozwoli na wydobycie ich wyjątkowego, jedynego w swoim rodzaju smaku. Dobrze przyrządzone są wyraziste, a zarazem delikatne. I rozpływają się w ustach! Zupełnie jak w dzieciństwie, kiedy były przyrządzane przez babcie. Zobacz jak zrobić najlepsze kotlety mielone. Przepis babci jest niezawodny!
Reklama
Kotlety mielone według przepisu babci — niezbędne składniki
W podanych niżej produktach znajdują się pieczarki, które można ewentualnie pominąć. Reszta składników jest potrzebna do uzyskania wyjątkowego, jedynego w swoim rodzaju smaku.- 0,5 kg mielonego mięsa (z indyka lub wieprzowego)
- 2 jajka
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- mąka
- olej lub masło klarowane
Canva
Kotlety mielone — jak je zrobić krok po kroku według przepisu babci
Zrobienie kotletów mielonych nie jest skomplikowane i nie wymaga dużo wysiłku.Reklama
- Cebulę poszatkować w drobną kostkę.
- Pieczarki umyć i pokroić w kostkę (nie należy ich obierać).
- Cebulę smażyć przez chwilę na patelni, aż się lekko zeszkli.
- Dodać na patelnię pieczarki, przez chwilę smażyć wszystko razem.
- Przełożyć cebulę z pieczarkami do miski, gdzie mogą wystygnąć.
- Do mielonego mięsa dodać soli i pieprzu. Wymieszać.
- Dodać ostudzone pieczarki z cebulą. Wymieszać.
- Dodać 1 jajko.
- Dodać bułkę tartą.
- Wszystko porządnie wymieszać, żeby składniki połączyły się ze sobą.
- Z mięsa uformować nieduże kulki. Każdą należy spłaszczyć.
- Kotlety obtoczyć w mące, następnie w jajku. Na samym zaś końcu — w bułce tartej.
- Patelnię trzeba rozgrzać i nałożyć na nią olej lub masło klarowane. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje — można delikatnie nakładać kotlety.
- Ogień nie może być ani zbyt mocny, ani słaby.
- Kolety trzeba dokładnie smażyć z obu stron, pilnując, żeby się nie przypaliły.
- Na koniec kotlety należy odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Canva
Kotlety mielone — jak można je modyfikować?
Po pierwsze, spokojnie można zrezygnować z pieczarek. Po drugie — przyprawy — warto z nimi poeksperymentować. Po trzecie, do mięsa można spróbować dodać różnych warzyw, na przykład marchewkę, pietruszkę.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Sznycle jak z dzieciństwa
Czy jest coś bardziej klasycznego i smacznego niż sznycle? Te soczyste kotlety mielone są ulubionym daniem wielu osób. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na idealne sznycle oraz podpowiemy, jak je podawać i udzielimy kilku porad.
Marchewkowe kotleciki. #Wege opcja, którą polubisz
To pyszna i zdrowa opcja dla wegetarian i miłośników smacznych potraw. Marchewkowe kotleciki świetnie sprawdzą się na obiad lub kolację. Są bogate w witaminy i składniki mineralne, a przy tym smakują wybornie!
Kotlety schabowe w sosie barbecue. Smak zaskakuje!
Kotlety schabowe to klasyk polskiej kuchni, ale czy próbowaliście je podać w połączeniu z wyrazistym sosem barbecue? To połączenie smaków, które zaskakuje i zachwyca podniebienie. Oto przepis, który sprawi, że wasze kotlety staną się prawdziwą kulinarną atrakcją
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl