Rosół z makaronem i natką pietruszki
Canva

Znasz ten trik na aromatyczny rosół? Zawsze będziesz tak gotować!

Rosół to wyjątkowa zupa. Jego przygotowanie jest dość proste, wymaga jednak czasu i... znajomości różnych sztuczek, które sprawią, że będzie smakował wyjątkowo. Czy wiesz co zrobić, żeby uzyskać wyjątkowy, głęboki smak? Jak przyrządzić rosół tak, żeby miał niepowtarzalny, charakterystyczny aromat? Sprawdź!
Reklama

Potrzeba czasu i...

Pierwsza rzecz, o której trzeba pamiętać podczas gotowania rosołu, to czas. Niestety nie jest to zupa, którą przygotuje się w 5 minut. Jednak smak wszystko wynagrodzi. Co więcej, co prawda rosół gotuje się długo, jednak nie ma przy nim dużo pracy.

No dobrze, a na czym polega sztuczka, trik, który sprawi, że smak wywaru będzie tak wyjątkowy? Prawie wszystkie składniki rosołu... trzeba upiec w piekarniku.

Rosół z marchewką.
Canva

Składniki potrzebne na rosół

Tak naprawdę produkty można modyfikować, dodać więcej warzyw i zrezygnować z mięsa lub odwrotnie, dodać więcej kurczaka czy wołowiny.

Ważne jest, żeby wszystkie produkty, które się użyje, były dobrej jakości.

Reklama

Tego nie ma jak przeskoczyć — z kiepskich produktów niewiele się osiągnie.

Potrzebne będą:

  • 3 marchewki
  • 3 korzenie pietruszki
  • 0,5 korzenia selera
  • 1 cebula
  • 0,5 kg korpusów z kurczaka
  • 0,5 skrzydełek z kurczaka
  • 0,5 szpondra wołowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • lubczyk suszony
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz w ziarenkach
  • pieprz mielony
  • sól

Dokładny przepis na rosół z pieczonych warzyw i mięsa

Posolone i popieprzone kawałki kurczaka trzeba piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza. Mięso na upieczenie się potrzebuje około 1,5 godziny. Marchewkę, korzeń pietruszki i korzeń selera i cebulę należy obrać, pokroić na nieco mniejsze części i natrzeć olejem. Wstawić do piekarnika na 0,5 godziny.

Kiedy warzywa i mięso z kurczaka będą gotowe, należy umieścić je w garnku razem ze szpondrem i przyprawami: solą, pieprzem w ziarenkach, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Reklama

Zalać wszystko wodą i włączyć ogień pod garnkiem.

Gotować na małej mocy palnika. Jeśli pojawią się szumowiny — należy je zebrać i wyrzucić. W połowie gotowania dodać natkę pietruszki, a pod koniec — suszony lubczyk.

Im dłużej będzie się trzymać rosół na ogniu, tym będzie smaczniejszy. Może to trwać nawet 3 godziny.

Rosół w miseczce. Obok leży włoszczyzna.
Canva

Jak podawać rosół?

Najlepszy będzie z makaronem typu nitki, ale tak naprawdę nada się też każdy inny. Można też dodać do niego gotowaną marchewkę pokrojoną na plasterki.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama