Mąka z orzechów nerkowca – przygotowanie i zastosowanie w kuchni
Mąka z orzechów nerkowca to świetny zamiennik tradycyjnych mąk. Jej walory docenią szczególnie osoby uczulone na gluten lub będące na diecie bezglutenowej z innych powodów zdrowotnych. Wyjątkowo delikatny maślano-słodki smak mąki z nerkowców doskonale wpisuje się w potrawy deserowe, ale i nie tylko. Wyjaśniamy jak powstaje orzechowa mąka i do czego możesz ją wykorzystać.
Reklama
Jak zrobić mąkę z orzechów nerkowca
Mąka z orzechów nerkowca to nic innego jak zmielone na drobny pył orzechy nerkowca. W domowych warunkach możesz przygotować ją przy użyciu blendera lub młynka do kawy. Po pierwszym mieleniu orzechów należy przesiać je przez sitko, a zatrzymane w nim orzechowe drobinki ponownie przepuścić przez mielące narzędzie i tak do skutku. Czy warto przygotowywać samodzielnie mąkę z nerkowców? Nie warto. Koszt orzechów potrzebnych do zrobienia mąki jest porównywalny do ceny gotowej mąki, którą możesz zakupić w sklepie ze zdrową żywnością, a także w niektórych dyskontach i sklepach wielkopowierzchniowych. Jeśli więc nie lubisz utrudniać sobie życia zbędnym bałaganem w kuchni, to najlepszym rozwiązaniem będzie wizyta w sklepie.canva.com
Mąka z orzechów nerkowca – zastosowanie w kuchni
Orzechowa mąka z nerkowców to obowiązkowa pozycja na liście zakupów osób przestrzegających diety bezglutenowej. Idealnie nadaje się do zarówno słodkich, jak i słonych wypieków. Bez najmniejszych problemów przygotujesz z niej domowy chleb, bułki, ciasto na bezglutenową pizzę, czy słodkie babeczki lub dietetyczne ciasta. Zastosowanie mąki orzechowej jest niemalże takie samo, jak w przypadku tradycyjnych mąk glutenowych. Poza wypiekami śmiało możesz wykorzystać ją do zagęszczania sosów, czy panierowania ryb i kotletów schabowych.Reklama
Mąka z orzechów, a zwykła mąka
Mimo iż zbożowe mąki są mniej kaloryczne, to ich spożywanie nie zawsze idzie w parze ze zdrowym odżywianiem szczególnie w przypadku osób cierpiących na skazę glutenową. Poza tym mąka z orzechów nerkowca zawiera o wiele więcej witamin i minerałów, które niejednokrotnie mogą stanowić istotny element diety w walce z niedoborami żywieniowymi. Warto również zwrócić uwagę na aspekt związany z doznaniami smakowymi, które w przypadku mąk orzechowych są naprawdę niepowtarzalne. Pizza na klasycznym cieście zrobionym z mąki pszennej brzmi dobrze, lecz nic już nie będzie takie samo, gdy skosztujesz jej bezglutenową wersję na bazie mąki z orzechów nerkowca. Skusisz się?Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak zwiększyć przyswajalność orzechów? Wszystko o namaczaniu!
Namaczanie orzechów to nie tylko prosta czynność, ale także kluczowy krok w przygotowaniu zdrowych i smacznych przekąsek. Czy wiecie, że namaczanie orzechów ma wiele korzyści dla naszego organizmu?
Orzech włoski - właściwości, które Cię zaskoczą
Orzechy włoskie są nie tylko pysznym dodatkiem do wielu potraw, ale także pełne wartości odżywczych i korzystnych dla zdrowia substancji. W tym artykule dowiesz się, dlaczego warto jeść orzechy włoskie i jakie mają one właściwości prozdrowotne.
Czy wiesz, jak wykorzystać skorupki orzechów włoskich? Praktyczne porady
Skorupki orzechów włoskich są często bagatelizowane i wyrzucane jako odpad, ale mało kto zdaje sobie sprawę, że mają one wiele ciekawych zastosowań. Dowiedz się o fascynujących faktach dotyczących skorupek orzechów włoskich oraz jak możesz je wykorzystać w praktyce.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl