Jedz na zdrowie - jesienna, zdrowa i wzmacniająca dieta dla całej rodziny
Jesień to czas, kiedy na dworze robi się coraz zimniej. W sklepach zamiast truskawek, malin, śliwek czy innych owoców polskich pojawiają się powoli owoce pochodzące z cieplejszych stron świata. To wszystko sprawia, że jesienna dieta nieco się różni od tej stosowanej w lecie.
Reklama
Zasady zdrowego odżywiania
Niezależnie od pory roku istnieje kilka zasad zdrowego odżywiania, których należy się trzymać. W pierwszej kolejności należy pamiętać o regularnym jedzeniu. Dietetycy zalecają pięć posiłków dziennie, które zaspokoją głód i dostarczą energii potrzebnej organizmowi. Kolejną ważną zasadą jest jedzenie śniadania. Należy pamiętać, że to właśnie ten posiłek, według dietetyków, jest najważniejszym w ciągu dnia. Trzeba również pamiętać, że jesień to zimna pora roku i nasz organizm potrzebuje nieco bardziej kalorycznego i rozgrzewającego jedzenia.Kaloryczne posiłki
Ludzki organizm potrzebuje nieco więcej kalorii w chłodne dni, aby utrzymać odpowiednią ciepłotę ciała. Dlatego też jesienne potrawy powinny być bardziej kaloryczne niż ich letnie odpowiedniki. Na jesienne śniadanie doskonale nadają się ciepła zupa mleczna czy np. kaszka manna z dodatkami, obiad powinien być dwudaniowy. Doskonale sprawdzają się również różnego rodzaju kasze podawane z mięsnymi sosami czy na słodko, ponieważ zaliczają się one również do grupy pokarmów rozgrzewających.Reklama
Przyprawy
Jesienne potrawy i napoje powinny być również odpowiednio przyprawione. Dzięki takim dodatkom jak imbir, cynamon czy chili jedzenie będzie nie tylko smaczne, ale również rozgrzeje nas w chłodne, jesienne dni.Warzywa i owoce
Wprawdzie jesienią zmniejsza się ilość dostępnych w sklepach warzyw i owoców, ale warto korzystać z tego wszystkiego, co jeszcze pozostało. Polska jesień obfituje w gruszki, jabłka, marchewki, pietruszkę i wiele innych warzyw i owoców pochodzących z krajowych sadów i ogrodów. Ponadto dostępne są także kiszonki, z których najbardziej popularne są ogórki i kapusta. Te wszystkie produkty należy włączać do codziennych posiłków, ponieważ dostarczają dużych ilości witamin i mikroelementów, co pozytywnie działa na nasz układ immunologiczny. Jesień to niezwykła pora roku i należy z niej czerpać pełnymi garściami. Wspaniałe jesienne owoce, gorące potrawy pełne aromatycznych przypraw to „smaczna” część tej pory roku i warto z nich korzystać. AgnieszkaReklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Ile kalorii ma alkohol?
Kiedy zastanawiasz się, ile kalorii ma alkohol, warto wiedzieć, że różne rodzaje alkoholu mają różną kaloryczność. Jeśli jesteś osobą, która dba o swoją wagę i chciałabyś schudnąć, ważne jest, abyś była świadoma ilości kalorii, które spożywasz podczas picia alkoholu. W tym artykule przedstawimy przelicznik kaloryczności dla różnych rodzajów alkoholu, abyś mogła podjąć świadome decyzje dotyczące swojej diety.
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl