Jedz na zdrowie - jesienna, zdrowa i wzmacniająca dieta dla całej rodziny

Jedz na zdrowie - jesienna, zdrowa i wzmacniająca dieta dla całej rodziny

Jesień to czas, kiedy na dworze robi się coraz zimniej. W sklepach zamiast truskawek, malin, śliwek czy innych owoców polskich pojawiają się powoli owoce pochodzące z cieplejszych stron świata. To wszystko sprawia, że jesienna dieta nieco się różni od tej stosowanej w lecie.
Reklama

Zasady zdrowego odżywiania

Niezależnie od pory roku istnieje kilka zasad zdrowego odżywiania, których należy się trzymać. W pierwszej kolejności należy pamiętać o regularnym jedzeniu. Dietetycy zalecają pięć posiłków dziennie, które zaspokoją głód i dostarczą energii potrzebnej organizmowi. Kolejną ważną zasadą jest jedzenie śniadania. Należy pamiętać, że to właśnie ten posiłek, według dietetyków, jest najważniejszym w ciągu dnia. Trzeba również pamiętać, że jesień to zimna pora roku i nasz organizm potrzebuje nieco bardziej kalorycznego i rozgrzewającego jedzenia.

Kaloryczne posiłki

Ludzki organizm potrzebuje nieco więcej kalorii w chłodne dni, aby utrzymać odpowiednią ciepłotę ciała. Dlatego też jesienne potrawy powinny być bardziej kaloryczne niż ich letnie odpowiedniki. Na jesienne śniadanie doskonale nadają się ciepła zupa mleczna czy np. kaszka manna z dodatkami, obiad powinien być dwudaniowy. Doskonale sprawdzają się również różnego rodzaju kasze podawane z mięsnymi sosami czy na słodko, ponieważ zaliczają się one również do grupy pokarmów rozgrzewających.
Reklama

Przyprawy

Jesienne potrawy i napoje powinny być również odpowiednio przyprawione. Dzięki takim dodatkom jak imbir, cynamon czy chili jedzenie będzie nie tylko smaczne, ale również rozgrzeje nas w chłodne, jesienne dni.

Warzywa i owoce

Wprawdzie jesienią zmniejsza się ilość dostępnych w sklepach warzyw i owoców, ale warto korzystać z tego wszystkiego, co jeszcze pozostało. Polska jesień obfituje w gruszki, jabłka, marchewki, pietruszkę i wiele innych warzyw i owoców pochodzących z krajowych sadów i ogrodów. Ponadto dostępne są także kiszonki, z których najbardziej popularne są ogórki i kapusta. Te wszystkie produkty należy włączać do codziennych posiłków, ponieważ dostarczają dużych ilości witamin i mikroelementów, co pozytywnie działa na nasz układ immunologiczny. Jesień to niezwykła pora roku i należy z niej czerpać pełnymi garściami. Wspaniałe jesienne owoce, gorące potrawy pełne aromatycznych przypraw to „smaczna” część tej pory roku i warto z nich korzystać. Agnieszka
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama