Rozszerzanie diety - zioła w żywieniu malucha
Udostępnij Google News
Dziecko

Rozszerzanie diety - zioła w żywieniu malucha

Z pewnością gdy stopniowo rozszerzasz dietę swojej pociechy zauważasz, że posiłki, które przygotowujesz i podajesz mają mdły smak, ponieważ zależy ci aby jedzonko maluchowi smakowało szukasz sposobu na poprawę tego faktu. Lekarze zalecają jednak aby wstrzymać się z dosypywaniem soli do potraw dziecka, gdyż jest ona bardzo niezdrowa dla jego nerek, a dodatkowo zatrzymuje wodę w organizmie.

W celu doprawiania potraw najlepiej zdecydować się na zioła. Jednak również nie za szybko. Naszym zadaniem jest dobór tych odpowiednich i we właściwym czasie. Niektóre działają dodatkowo pobudzająco na apetyt więc będą przydatne w żywieniu niejadka.

Zioła możemy zakupić w różnej formie – świeże lub suszone. Niektóre możemy uprawiać samodzielnie w doniczce. Jeśli zdecydujemy się na zakup świeżych warto jedynie na taką ilość jaką zużyjemy w najbliższym czasie, aby nie utraciły w czasie przechowywania swojego aromatu.

Zioła można podawać dziecku w różnym czasie. Wszystko zależy od tego jakie. Lekarze przestrzegają jednak, że jeśli maluch ma alergie to najlepiej unikać ich nawet do momentu, gdy dziecko skończy roczek.

Kminek

Jego stosowanie można rozpocząć gdy maluch ukończy 7 miesięcy. Najlepiej zdecydować się na zmieloną formę i wykorzystywać jako dodatek w potrawach powodujących wzdęcia, takich jak fasola, groch czy kapusta.

Jak działa?

Pomaga uniknąć wzdęć, dodatkowo posiada właściwości moczopędne oraz wiatropędne, niweluje skurcze żołądkowo-jelitowe, oraz powoduje zahamowanie rozwoju niektórych bakterii.

Majeranek

Również stanowi przyprawę, która nie powinna zostać wprowadzona przed ukończeniem przez malucha 7 miesiąca życia. Listki oraz łodyżki majeranku dodaje się do potraw mogących wywoływać wzdęcia – z grochem, fasolą czy kapustą. Jego uprawy znajdują się na całym świecie, w krajach o klimacie ciepłym lub umiarkowanym.

Jak działa?

Wspomaga wydzielanie soków żołądkowych, sprzyja lepszemu trawieniu. Jest polecany w czasie biegunek. Zastosowanie znajduje również maść majerankowa – w czasie kataru ma działanie antybakteryjne, oraz olejek majerankowy, który wykorzystuje się w inhalacjach, przy problemach z nieżytem górnych dróg oddechowych.

Bazylia

Nie powinna być podawana dzieciom, które nie ukończyły 9 miesiąca życia. Bazylia jest bardzo popularne we Włoszech, Hiszpanii oraz Francji. Jej przyjemny zapach oraz delikatny słodkawy smak znajduje zastosowanie w subtelnym doprawianiu wielu znakomitych dań. Dodaje się ją zarówno do sosów, sałatek jak i duszonych mięs.

Jak działa?

Wykazuje właściwości pobudzające apetyt, pomaga w złagodzeniu nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych, działa wiatropędnie oraz rozkurczowo, a także przyspiesza procesy trawienne.

Oregano

Tych ziół również nie stosujemy u maluchów przed ukończeniem przez nie 9 miesiąca życia. W rozmaitych potrawach bywa łączone w kompozycji ziół z bazylią, tymiankiem, majerankiem oraz z pieprzem.

Jak działa?

Znajduje szerokie zastosowanie w rozmaitych problemach żołądkowych – dezynfekuje, działa moczopędnie, antyseptycznie, przeciwskurczowo i przeciwzapalnie. Oregano stosuje się pomocniczo w leczeniu rozmaitych zaburzeń żołądkowych oraz w czasie zapalenia oskrzeli oraz chorób związanych z drogami oddechowymi.

Rozmaryn

To kolejny składnik, który wprowadzić możemy gdy nasza pociecha ukończy 9 miesiąc życia. Świetnie sprawdza się jako dodatek do ryb, zup, mięs oraz sałatek. Ma bardzo charakterystycznych korzenny aromat, zaś smak jest lekko gorzkawy. Duża popularnością cieszy się taki dostępny w formie mielonej, gdyż wyraźnie poprawia smak wielu potraw, a przede wszystkim mięs, które dusimy w akompaniamencie warzyw, warzyw, jajek.

Jakie ma działanie?

Ma właściwości żółciopędne oraz rozkurczowe, jednocześnie wykazuje pozytywne oddziaływanie na układ nerwowy oraz żołądek.

Estragon

Te zioła również bezpiecznie możemy podawać maluchom po ukończeniu przez nie 9 miesiąca życia. Stanowi świetny dodatek do potraw rybnych, potrawki z kurczaka czy galaretki drobiowej. Pamiętajmy jednak aby dozować jego ilość, gdyż może łatwo zdominować inne dodawane do dań przyprawy. Jego zapach i smak są lekko gorzkawe oraz ostre.

Tymianek

Jego podawania nie rozpoczynamy zanim nasza pociecha ukończy 9 miesiąc życia. Zastosujesz do w daniach z pieczonych oraz duszonych pomidorów, oraz tych przygotowywanych na bazie roślin strączkowych. Idealnie nadaje się również do usuwania nieprzyjemnego zapachu jaki wydzielają ryby morskie. Jego zapach można określić mianem orzeźwiającego, zaś smak delikatnie pikantnego.

Jak działa?

Ma właściwości poprawiające krążenie, odkażające w stanach zapalnych gardła oraz jamy ustnej. Jego wyciąg natomiast wykazuje delikatne działanie przeciwskurczowe, grzybobójcze oraz bakteriobójcze a także wykrztuśne.

Cząber

Kolejne zioło wprowadzane po ukończeniu przez malucha 9 miesiąca życia. Jego smak jest przez niektóre osoby porównywany do pieprzu, zaś zapach jest silnie korzenny. W jego stosowaniu dominuje bardzo ważna zasada, aby dodawać go krótko przed końcem przyrządzania, gdyż jego długa obróbka termiczna może wywoływać gorzki smak potraw. Stosuje się go w potrawach przygotowywanych z ziemniaków, roślin strączkowych, kapusty oraz ryb. Wykorzystuje się go również do doprawiania sałatek, serów, wędlin oraz potraw z dziczyzny.

Jak działa?

Wykazuje właściwości poprawiające perystaltykę jelit oraz łagodzące skurcze. Wykorzystywany jest w nieżytach jelit oraz żołądka, nieprawidłowościach trawiennych, przewlekłych biegunkach oraz osłabionym apetycie.

Rzeżucha

Te zioła wyjątkowo podajemy najwcześniej gdy maluch ukończy 10 miesięcy. Większości z nas kojarzy się jedynie z okresem Wielkanocy, jednak w prosty sposób można ją uprawiać w domu przez cały rok. Jest to bardzo wartościowa roślina, gdyż znajduje się w niej ogromna ilość witamin – duże stężenie witaminy C, porównywane do tego w cytrynie, poza tym E, PP, B1, B2, K oraz żelazo, sole mineralne, wapń, fosfor, magnez, jod, siarkę oraz chrom. Możesz dodać ją do zup, twarogu, surówek oraz sałatek, świetnie sprawdza się również drobno posiekana na kanapkach.

Jak działa?

Jej oryginalny lekko ostrawy smak powoduje znaczącą poprawę apetytu u małych dzieci. Lekarze polecają rzeżuchę osobą borykającym się z problemem anemii. Z całą pewnością zjadamy ją głównie na wiosnę gdyż świetnie poprawia samopoczucie o tej porze roku, gdy czujemy się wyczerpani po zimie. Wykazuje właściwości wspomagające odpowiednie funkcjonowanie trzustki, obniżanie poziomu cukru we krwi, wspomaga procesy trawienne, usprawnia procesy przemiany materii. Dodatkowo sprawdza się w stanach zapalnych jamy ustnej oraz dróg moczowych gdyż w tych miejscach wykazuje działanie dezynfekujące.

Pamiętajmy, że podawanie rozmaitych składników naszemu dziecku powinno być indywidualne. Wszystko zależy od tego w jaki sposób karmiłyśmy malucha od urodzenia i jak szybko zostały wprowadzone rozszerzenia diety. Przedstawione przez nas ramy czasowe mają pozwolić na określenie przez mamy odpowiedniego terminu i nie podanie danych ziół nazbyt wcześnie swoim pociechom.

Marta

 

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie