Jak wykorzystać zdrowie płynące z kuchni śródziemnomorskiej?
Polska kuchnia wśród młodych pokoleń cieszy się znacznie mniejszym zainteresowaniem niż dawniej. Jest zwykle ciężka i tłusta. To jakie potrawy były gotowane w naszym regionie europy wynikało z dostępności poszczególnych produktów. Obecnie poziom handlu międzynarodowego pozwala nam na korzystanie z dobrodziejstw ziem bardzo od nas oddalonych.
Reklama
Coraz chętniej decydujemy się na potrawy orientalne, takie jak kuchnia indyjska czy japońska. Cieszą się one dużym zainteresowaniem młodych ludzi, a i starsi chętnie ich kosztują. Jednak zdecydowanie najchętniej obserwujemy to co gotuje się w obszarze morza śródziemnego. Wynika to z licznych artykułów, które pokazują jak zdrowy jest sposób żywienia w tym rejonie.
Świeże owoce i warzywa, owoce morza, chude mięso, zdrowe tłuszcze roślinne. Czego chcieć więcej? Produkty takie sprawiają, że czujemy się lepiej, jesteśmy zdrowsi i możemy żyć znacznie dłużej. Dlatego chętniej korzystamy z przepisów greckich, włoskich czy hiszpańskich.
Pamiętajmy jednak o odpowiednim doborze składników do pory dnia. Osoba, która chce schudnąć nie powinna decydować się na pizzę czy makarony na wieczór.
Potrawy te zawierają dużo węglowodanów i mimo iż są one dobre i wskazane to raczej w pierwszej połowie dnia.
A oto kilka naszych propozycji pysznych dań śródziemnomorskich:
Smażone, grillowane, pieczone, z odpowiednimi dodatkami, sosami, to jedno z najlepszych dań. Pamiętajmy jednak, że łosoś jest bardzo zdrowy jednak w krewetkach znajduje się dużo cholesterolu więc nie powinniśmy z nimi przesadzać, jedząc np. codziennie. To danie polecane 1-2 razy w tygodniu.
Reklama
1. Spaghetti
Można je wykonać z najróżniejszych składników. Z łososiem i szpinakiem, z sosem pomidorowym czy z suszonymi pomidorami. To świetna propozycja obiadowa. Starajmy się przygotowywać wszystko ze świeżych składników i rezygnować z tych przetworzonych, np. sos pomidorowy z pomidorów a nie z puszki.2. Sałatka grecka
Ulubione warzywa- ogórek, pomidor, papryka, czerwona cebula, świeża sałata, a do tego oliwki, ser feta i winegret z oliwy z oliwek. Idealna kolacja.3. Owoce morza
Krewetki czy łosoś cieszą się największą popularnością, można podawać je z sałatką lub makaronem.Reklama
4. Pizza
To danie kochamy wszyscy. Kluczowe jest przygotowanie odpowiedniego ciasta. Na wierzchu układamy ulubione składniki, posypujemy serem i zjadamy z sosem. Warto wybierać świeże składniki.5. Paela
To danie o hiszpańskim rodowodzie. Pojawia się w najróżniejszych odmianach. Podstawę stanowi ryż oraz szafran. Mogą znaleźć się w niej owoce morza lub mięso, jak również różnego rodzaju warzywa. Podaje się jako pierwsze lub główne danie. Pyszna, zdrowa i sycąca. MartaReklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.
Sałatka śródziemnomorska pełna słońca i zdrowia
Jeśli szukasz pomysłu na lekki i orzeźwiający posiłek, sałatka śródziemnomorska będzie idealnym wyborem. To połączenie świeżych warzyw, aromatycznych ziół i oliwek, które zaspokoi Twoje podniebienie i dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Caponata z Sycylii - włoskie danie z bakłażana i pomidorów. Także dla wegan
Caponata ze słonecznej Sycylii to pyszna wariacja na temat bakłażana, pomidorów i aromatycznych ziół. Wystarczy zaledwie kilka składników, by poznać wyjątkowy smak kuchni śródziemnomorskiej w warzywnym wydaniu!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl