sycylijska caponata
Canva.com

Caponata z Sycylii - włoskie danie z bakłażana i pomidorów. Także dla wegan

Caponata ze słonecznej Sycylii to pyszna wariacja na temat bakłażana, pomidorów i aromatycznych ziół. Wystarczy zaledwie kilka składników, by poznać wyjątkowy smak kuchni śródziemnomorskiej w warzywnym wydaniu!
Reklama

Składniki potrzebne do przygotowania caponaty

sycylijska caponata
Canva.com

Danie jest zwykle podawane jako dodatek, ale może też być daniem głównym. Caponata jest bogata w witaminy i składniki odżywcze. Jest również niskokaloryczna i beztłuszczowa. Caponata może być podawana z makaronem lub jako bezmięsne danie główne

Do przygotowania pysznej caponaty potrzebujemy:

  • 3 sztuki bakłażana
  • 8 ząbków czosnku
  • 5 pomidorów
  • garść oliwek, np. zielonych
  • garść kuleczek kaparów
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • pół kieliszka octu winnego
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić sycylijską caponatę?

sycylijska caponata
Canva.com
  1. Na początku smażymy na patelni, na dużym ogniu bakłażany pokrojone w kostkę. Posypujemy oregano oraz posiekanym czosnkiem. Smażymy, aż się zarumieni.
  2. Na patelnię wrzucamy pokrojone oliwki, kuleczki kapar i całość dobrze nasączamy octem winnym. Czekamy chwilę, aż odparuje.
  3. Po tym czasie dodajemy pomidory w kostkę, dolewamy oliwę z oliwek i wedle uznania - sypiemy sól oraz pieprz. Całość smażymy przez 5 minut.
  4. Caponatę przed podaniem posypujemy pietruszką. To pyszne danie także dla wegan.

Może być podawana na ciepło lub na zimno - z chlebem lub makaronem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama