Canva.com
Caponata z Sycylii - włoskie danie z bakłażana i pomidorów. Także dla wegan
Do przeczytania w ok. 1 min.
Caponata ze słonecznej Sycylii to pyszna wariacja na temat bakłażana, pomidorów i aromatycznych ziół. Wystarczy zaledwie kilka składników, by poznać wyjątkowy smak kuchni śródziemnomorskiej w warzywnym wydaniu!
Reklama
Składniki potrzebne do przygotowania caponaty
Canva.com
Danie jest zwykle podawane jako dodatek, ale może też być daniem głównym. Caponata jest bogata w witaminy i składniki odżywcze. Jest również niskokaloryczna i beztłuszczowa. Caponata może być podawana z makaronem lub jako bezmięsne danie główne
Do przygotowania pysznej caponaty potrzebujemy:
- 3 sztuki bakłażana
- 8 ząbków czosnku
- 5 pomidorów
- garść oliwek, np. zielonych
- garść kuleczek kaparów
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- natka pietruszki
- pół kieliszka octu winnego
- oliwa z oliwek
Zobacz także
Jak zrobić sycylijską caponatę?
Canva.com
- Na początku smażymy na patelni, na dużym ogniu bakłażany pokrojone w kostkę. Posypujemy oregano oraz posiekanym czosnkiem. Smażymy, aż się zarumieni.
- Na patelnię wrzucamy pokrojone oliwki, kuleczki kapar i całość dobrze nasączamy octem winnym. Czekamy chwilę, aż odparuje.
- Po tym czasie dodajemy pomidory w kostkę, dolewamy oliwę z oliwek i wedle uznania - sypiemy sól oraz pieprz. Całość smażymy przez 5 minut.
- Caponatę przed podaniem posypujemy pietruszką. To pyszne danie także dla wegan.
Może być podawana na ciepło lub na zimno - z chlebem lub makaronem.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.
Co zrobić z pomidorów na zimę?
Wraz z nadejściem jesieni, wiele osób zastanawia się, co zrobić z nadmiarem pomidorów. Pomidory są nie tylko pyszne, ale także bogate w składniki odżywcze. Dlatego warto je przerabiać na różne przetwory, które będą smacznym dodatkiem do posiłków w trakcie zimowych miesięcy. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na przetwory z pomidorów, które zachwycą Twoje podniebienie.
Jak szybko i sprawnie obrać pomidory? Odkryj nasze triki kulinarne
Zastanawiałaś się kiedyś, jak łatwo i szybko obrać pomidory? Obieranie pomidorów może być czasochłonne i nieprzyjemne, ale dzięki naszemu praktycznemu poradnikowi dowiesz się, jak to zrobić w prosty sposób. Niezależnie od tego, czy potrzebujesz obrać pomidory na sałatkę, sos czy zupę, nasze wskazówki i triki pomogą Ci osiągnąć doskonałe rezultaty. Przygotuj się na odkrycie łatwego sposobu na obieranie pomidorów, który zaoszczędzi Ci czas i wysiłek!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl