Canva.com
Caponata z Sycylii - włoskie danie z bakłażana i pomidorów. Także dla wegan
Do przeczytania w ok. 1 min.
Caponata ze słonecznej Sycylii to pyszna wariacja na temat bakłażana, pomidorów i aromatycznych ziół. Wystarczy zaledwie kilka składników, by poznać wyjątkowy smak kuchni śródziemnomorskiej w warzywnym wydaniu!
Reklama
Składniki potrzebne do przygotowania caponaty
Canva.com
Danie jest zwykle podawane jako dodatek, ale może też być daniem głównym. Caponata jest bogata w witaminy i składniki odżywcze. Jest również niskokaloryczna i beztłuszczowa. Caponata może być podawana z makaronem lub jako bezmięsne danie główne
Do przygotowania pysznej caponaty potrzebujemy:
- 3 sztuki bakłażana
- 8 ząbków czosnku
- 5 pomidorów
- garść oliwek, np. zielonych
- garść kuleczek kaparów
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- natka pietruszki
- pół kieliszka octu winnego
- oliwa z oliwek
Zobacz także
Jak zrobić sycylijską caponatę?
Canva.com
- Na początku smażymy na patelni, na dużym ogniu bakłażany pokrojone w kostkę. Posypujemy oregano oraz posiekanym czosnkiem. Smażymy, aż się zarumieni.
- Na patelnię wrzucamy pokrojone oliwki, kuleczki kapar i całość dobrze nasączamy octem winnym. Czekamy chwilę, aż odparuje.
- Po tym czasie dodajemy pomidory w kostkę, dolewamy oliwę z oliwek i wedle uznania - sypiemy sól oraz pieprz. Całość smażymy przez 5 minut.
- Caponatę przed podaniem posypujemy pietruszką. To pyszne danie także dla wegan.
Może być podawana na ciepło lub na zimno - z chlebem lub makaronem.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
3 pomysły na przekąski z bakłażanem. Są pyszne!
Bakłażan to warzywo, które potrafi zaskoczyć smakiem i różnorodnością. Oto trzy przepisy na przekąski z bakłażanem, które zachwycą Twoje podniebienie. Są pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu!
2 pyszne dania na jesień z bakłażanem. Najesz się do syta z całą rodziną!
Bakłażan to warzywo, które doskonale nadaje się do przygotowywania różnych potraw, a jego miękki i kremowy miąższ świetnie komponuje się z aromatycznymi przyprawami. Dziś przyjrzymy się dwóm pysznym danym na jesień z bakłażanem, które z pewnością zaspokoją apetyt całej rodziny.
Chłodnik Pomidorowy: Orzeźwiający przysmak na gorące letnie dni
Czy jest coś bardziej orzeźwiającego niż pyszny chłodnik pomidorowy w gorące letnie dni? Ten tradycyjny polski przysmak jest nie tylko smaczny, ale także pełen zdrowych składników odżywczych. Jak zrobić chłodnik pomidorowy?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl