4 sposoby na samodzielne wykonanie kart wielkanocnych
Wprawdzie dziś zamiast życzeń na kartkach pocztowych znacznie częściej wysyłamy maile lub sms-y z wierszykami, ale może warto w tym roku to zmienić? Najprostszym sposobem na świąteczne kartki jest kupienie ich w sklepie, niemniej jednak te, które wykonasz samodzielnie z pewnością sprawią znacznie więcej radości. Oto kilka podpowiedzi jak przygotowanie takich „hand made”.
Reklama
Na początek
Najpierw trzeba zgromadzić wszystkie materiały jakie będą niezbędne podczas wykonywania kart. Na pewno konieczny będzie twardy papier, z którego powstaną. Do tego celu można wykorzystać blok techniczny, karton albo specjalne arkusze ozdobne, które można kupić w sklepach papierniczych. Ponadto przydadzą się farby, klej, nożyczki, kolorowy papier, bibuła, kredki oraz wszelkie inne materiały, które zechcesz wykorzystać podczas tworzenia kartek.Podstawa kartki
Na początek, niezależnie od wybranej techniki wykonania, należy przygotować jej podstawę. Sztywną kartę trzeba pociąć na odpowiedniej wielkości części, a następnie zgiąć je w połowie. Wewnątrz można umieścić życzenia świąteczne i podpisy, zaś zewnętrzną część ozdobić.1. Malowanie i rysowanie
Pierwszym i najprostszym sposobem ozdobienia kartek świątecznych jest narysowanie lub namalowanie na nich motywów wielkanocnych.Reklama
2. Wyklejanki
Kolejną metodą zdobienia jest ich wyklejanie. Najpierw należy delikatnie naszkicować wzór, a następnie posmarować go klejem i poprzyklejać kolorowe ozdoby. Do tego celu można użyć papieru kolorowego, bibuły, krepy, starych, kolorowych gazet, starych kartek świątecznych.3. Kartka z tkaniny
Ciekawe efekty można otrzymać również naklejając na kartkę fragmenty filcu lub różnych tkanin. Za ich pomocą można stworzyć piękne dekoracje np. z motywami kwiatowymi, które będą jednocześnie bardzo nowoczesne i oryginalne.4. Magiczny misz-masz
Jeśli nie wiesz na co się zdecydować możesz połączyć wszystkie techniki razem.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zostało Ci jedzenie po Świętach? Zdziwisz się, co możesz zamrozić
Ciasta, mięsa, sałatki, zupa... Po Wielkanocy zostało na pewno mnóstwo pyszności. Co zrobić z jedzeniem po Świętach, żeby się nie zmarnowało? Sprawdź, jak to ogarnąć, żeby nie trzeba było niczego wyrzucać.
Kolorowe, piękne i bez chemii. Tak nasze babcie farbowały jajka
Jeśli nie chcesz używać sztucznych barwników do malowania pisanek, sprawdź metody na farbowanie jajek naturalnie. To nic trudnego i spokojnie możesz wykorzystać produkty, które znajdują się w Twojej kuchni.
Oto sekret idealnie soczystej szynki pieczonej na Wielkanoc. Twoi goście będą w szoku
Domowa pieczona szynka bardzo dobrze sprawdza się w roli przystawki. Można pokroić ją na grube plastry i podać gościom przed głównym posiłkiem, by rozbudzić ich kubki smakowe i zwiększyć ich ochotę na coś porządnego i bardziej obiadowego.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl