Babka Wielkanocna

2 super przepisy na wielkanocne wypieki

Wielkanoc to bardzo słodki czas. W te wiosenne święta najczęściej przygotowywane są baby, serniki i mazurki. Szczególną popularnością o tej porze roku cieszą się rozmaite bakalie i kolorowe dodatki w naszych cukierniczych popisach. Prezentujemy wam dwie ciekawe propozycje na wyjątkowe wielkanocne wypieki.
Reklama

Kajmakowy mazurek

Składniki ciasto:
  • 35 dag mąki pszennej
  • 5 dag cukru pudru
  • 20 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany
oraz:
  • puszka gotowej masy kajmakowej lub krówkowej
  • kandyzowane owoce, migdały, orzechy, suszone owoce – do przybrania
Przygotowanie Wszystkie składniki ciasta należy wyłożyć na stolnicę i szybko je zagnieść. Następnie uformować kulę, owinąć folią lub folią aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciasto należy podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na spód blachy, a z drugiej wykonać dekoracyjne boki. Ciasto na spodzie należy ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Reklama
Piec około 30 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odczekać, aż wystygnie, a następnie wyłożyć masę krówkową lub kajmakową (trzeba przeczytać na opakowaniu czy masę nakładamy zaraz po wyjęciu z puszki czy też należy ją podgrzać). Na koniec mazurka należy udekorować ulubionymi orzechami i bakaliami.

Pyszna babka pomarańczowa

Składniki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 15 dag margaryny
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki mleka
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • skórka otarta z pomarańczy
  • zapach pomarańczowy
  • 1 puszka mandarynek
  • cukier puder i pomarańcza do dekoracji
Przygotowanie Miękką margarynę należy utrzeć z cukrem na gładką masę.
Reklama
Nie przerywając ucierania dodajemy żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wszystko razem należy bardzo dokładnie wymieszać. Potem trzeba dodać mleko, cukier waniliowy, zapach pomarańczowy oraz skórkę otartą z pomarańczy i jeszcze raz dokładnie wymieszać całą masę. Na koniec ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do ciasta delikatnie mieszając. Kiedy już ciasto jest gotowe należy wyjąć mandarynki z puszki i odsączyć je z soku. Następnie obtoczyć je w mące i wrzucić do miski z wyrobioną masą. Po delikatnym wymieszaniu należy wlać masę do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyścielonej pergaminem do pieczenia. Ciasto należy piec przez 60 minut w temperaturze 160 stopni. Po wyjęciu i ostudzeniu babkę można udekorować pudrem i fragmentami pomarańczy Agnieszka
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama