Jak wyhodować owies, rzeżuchę i trawkę na wielkanocny stół?
Świąteczny stół nie może obyć się bez pisanek, bazi, wielkanocnego zajączka i … zielonej trawki. Piękne zielone roślinki można kupić w sklepie, ale można je również wyhodować samodzielnie, co wbrew pozorom nie jest wcale takie trudne.
Reklama
Zielona trawka - czyli co?
Jako „trawki” do ozdobienia stołu wielkanocnego najczęściej wykorzystuje się rzeżuchę oraz zboża takie jak pszenica, owies czy żyto. Warto je przygotować nieco wcześniej, tak aby podczas świąt wyglądały wspaniale.Przepis na rzeżuchę
Uprawę wielkanocnej rzeżuchy należy rozpocząć około tygodnia przed świętami. Nasiona tej rośliny można kupić w każdym sklepie ogrodniczym, a przed świętami pojawiają się one również na stoiskach w marketach. Rzeżuchę można wysiać do doniczki z ziemią lub na naczyniu przykrytym grubą warstwą wilgotnej ligniny lub waty. Niezależnie jakie podłoże wybierzesz, nasionka należy rozsypać na jego powierzchni. Naczynie z podłożem i nasionkami należy ustawić w ciepłym miejscu i pozostawić do skiełkowania. Warto pamiętać, aby podłoże było cały czas wilgotne, ale nie mokre.Reklama
Uprawa zboża
Drugą rośliną, która równie często wykorzystuje się jako „trawki” wielkanocnej jest owies. Nieco rzadziej spotkać można także inne gatunki zbóż takie jak pszenica czy żyto.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zostało Ci jedzenie po Świętach? Zdziwisz się, co możesz zamrozić
Ciasta, mięsa, sałatki, zupa... Po Wielkanocy zostało na pewno mnóstwo pyszności. Co zrobić z jedzeniem po Świętach, żeby się nie zmarnowało? Sprawdź, jak to ogarnąć, żeby nie trzeba było niczego wyrzucać.
Kolorowe, piękne i bez chemii. Tak nasze babcie farbowały jajka
Jeśli nie chcesz używać sztucznych barwników do malowania pisanek, sprawdź metody na farbowanie jajek naturalnie. To nic trudnego i spokojnie możesz wykorzystać produkty, które znajdują się w Twojej kuchni.
Oto sekret idealnie soczystej szynki pieczonej na Wielkanoc. Twoi goście będą w szoku
Domowa pieczona szynka bardzo dobrze sprawdza się w roli przystawki. Można pokroić ją na grube plastry i podać gościom przed głównym posiłkiem, by rozbudzić ich kubki smakowe i zwiększyć ich ochotę na coś porządnego i bardziej obiadowego.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl