Białe i kremowe
Warzywa i owoce w kolorze białym takie jak czosnek, cebula, chrzan, cykoria czy rzodkiewka warto umieszczać na talerzu, ponieważ chronią przed rozwojem raka piersi, prostaty oraz żołądka. Warzywa te mają wyrazisty smak i świetnie nadają się jako dodatek do wielu dań.
Zielone
Zielone warzywa doskonale prezentują się na talerzu. Brokuły, kapusta czy brukselka świetnie nadają się na zupę czy jako jarzynka do drugiego dania. Rzeżucha wspaniale sprawdzi się jako składnik surówek lub dodatek do kanapek. Zielone warzywa warto włączyć do menu, ponieważ zawarte w nich glikozydy zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór jamy ustnej.
Niebieskie
Niebieskie warzywa i owoce zawierają antocyjany, które powodują niszczenie komórek z wadliwym kodem genetycznym. Uszkodzone w ten sposób komórki mają predyspozycje do przeobrażania się w komórki rakowe. Niebieski kolor można znaleźć w śliwkach, czarnych borówkach, jeżynach, czarnej porzeczce czy bakłażanie.
Żółto- pomarańczowe
Kolor żółty i pomarańczowy mają warzywa i owoce zawierające karetonoidy. Związki z tej grupy chronią m.in. przed nowotworami płuc. Karetonoidy mają w sobie pomarańcze, cytryny, brzoskwinie, ananasy, papryka żółta, marchew czy dynia. Można z nich robić sałatki, surówki ale również wiele z nich wspaniale smakuje na surowo.
Czerwone
Pomidory, buraczki, czerwona fasola, truskawki arbuzy czy papaja to warzywa i owoce zawierające likopen. Najwięcej tej substancji jest w pomidorach, które warto jeść pod każdą postacią. Likopen zalecany jest szczególnie panom, ponieważ zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty.
Żółto-zielone
Warzywa w tej kolorystyce zawierają luteinę i zeaksantynę, które blokują namnażanie się komórek nowotworowych. Najbardziej skuteczne są w przypadku nowotworów skóry i trzustki. Do tej grupy można zaliczyć melon miodowy, brokuły, kiwi, szpinak, brokuły czy sałatę rzymską.
Jak można zauważyć profilaktyka nowotworowa może być nie tylko smaczna ale również niezwykle barwna.