Przyprawy kuchni indyjskiej
Udostępnij Google News
Kuchnia

Przyprawy kuchni indyjskiej

Przyprawami ludzkość interesowała się od tysięcy lat. Na kartach historii zapisały się wyprawy handlowe do Indii, których celem był zakup przypraw i dostarczenie ich na stary kontynent – do Europy. Bogactwo smaku i niezwykłe właściwości lecznicze sprawiały, że były one drogocennym towarem, którego zdobycie w dawnych czasach nie było łatwe. Obecnie wszelkiego rodzaju przyprawy produkowane są w ogromnych ilościach i ich zakupu można dokonać w większości miejsc na świecie.

Te pochodzące z Azji, a dokładniej z Indii cechują się niezwykłą aromatycznością, dzięki nim jesteśmy w stanie wyczarować w naszej kuchni niezwykłe danie. Będzie ono jednocześnie dużo zdrowsze, jeśli dodamy niewielką ilość soli i konkretne naturalne przyprawy, zamiast gotowych mieszanek, które zawierają jej bardzo dużo, a oprócz tego zawierają również glutaminian sodu. Sekret tkwi w poznaniu smaku poszczególnych przypraw i dopasowaniu ich do swoich upodobań kulinarnych.

Oto 25 najpopularniejszych przypraw używanych w kuchni indyjskiej:

1. Kolendra – suszone nasiona, o przyjemnym zbliżonym do anyżu aromacie. Stosowane w całości lub w formie zmielonej w rozmaitych ostrych lub lekko słodkawych potrawach takich jak curry,

2. Kozieradka – roślina o liściach wydzielających silny zapach, natomiast smaku podobnym do selera. Jej nasiona oraz świeże i suszone liście wykorzystywane są do przygotowywania curry,

3. Czarcie łajno – zapach intensywny i charakterystyczny, porównywany do cebuli jednak jej aromat jest bardziej subtelny, ma właściwości, które pomagają w unikaniu wzdęć stąd poleca się ją jako dodatek do roślin strączkowych, znajduje zastosowanie w kuchni wegetariańskiej,

4. Cynamon – dodawany do curry oraz do dań o słodkim posmaku, można również rzuć korę cynamonowca, ponieważ ponoć wzmacnia dziąsła,

5. Gałka muszkatołowa – szeroko znana przyprawa, która znalazła zastosowanie również w kuchni polskiej, chętnie doprawiamy nią mięsa, zupy, bigosy. Nadaje się również do skorupiaków, deserów, win i pierników.

6. Imbir – ma walory smakowe i lecznicze, dostępny jako suszone kłącza bądź zmielona przyprawa, idealnie podkreśla smak np. zupy/ kremu dyniowego,

7. Kurkuma – jest jednym z podstawowych składników przyprawy o nazwie curry, używana jako składnik leczniczy, przyprawa o charakterystycznym korzennym, słodkim smaku oraz jako środek barwiący,

8. Kardamon – ma ostry, cytrynowy zapach. Hindusi często żują owoce kardamonu po posiłkach aby poprawić trawienie i odświeżyć oddech, stanowi jeden z głównych składników mieszanki przypraw o nazwie gram masala oraz przyprawy curry,

9. Szafran – najdroższa przyprawa oraz barwnik potraw, charakteryzują ją delikatny, gorzkawy smak oraz intensywnie żółta barwa,

10. Anyż - przyprawa aromatyczna,

11. Chilli - wyraźny smak i palący zapach, idealnie nadaje się jako dodatek po marynat mięsnych,

12. Czarnuszka –przyprawa aromatyczna,

13. Cząber – używany do mięs, fasoli, serów, zup oraz kanapek,

14. Gorczyca sarepska – używane do przygotowywania potraw, oraz do konserwacji warzyw i niektórych owoców,

15. Gorczyca czarna – przede wszystkim stanowi główny składnik musztardy, nasiona znajdują również zastosowanie w przygotowywaniu marynat do mięs wędlin, majonezów, maseł ziołowych czy surówek. Można również dodawać ją do konserwowych ogórków i innych warzyw z octem, w kuchni indyjskiej znajduje zastosowanie w przygotowaniu sosów,

16. Goździki – zapach specyficzny, korzenny, zaś smak delikatnie piekący, są jednym z podstawowych składników mieszanki przyprawowej gram masala oraz curry,

17. Granat – suszone i sproszkowane nasiona stosowane są jako przyprawa,

18. Kamfora – dawniej wykorzystywana jako składnik słodyczy, dodatek smakowy do lodów, w Indiach znajduje powszechne zastosowanie przy przygotowywaniu deserów, niektóre książki kucharskie polecają również jej wszechstronne zastosowanie to najróżniejszych potraw,

19. Kmin rzymski – do potraw dodawane są w całości lub w formie zmielonej, charakteryzuje je ostry, korzenny zapach,

20. Koper włoski – nasiona mają gorzki smak i zapach anyżu, hindusi żują je po posiłku w celu usprawnienia trawienia i odświeżenia oddechu, czasem dodawany do potraw curry,

21. Mak – pobudzają apetyt i zagęszczają sosy w potrawach, kuchnia indyjska wykorzystuje jedynie ziarna maku lekarskiego,

22. Mango – w proszku,

23. Mięta – wykorzystywane jako przyprawa i ozdoba potraw, świeże bądź suszone liście można również zaparzać, świeże liście wykorzystuje się do przygotowania świeżego chutney,

24. Pieprz – Indie są znane na świecie jako ojczyzna pieprzu, ładunki tej przyprawy w Europie czasów średniowiecza wyceniane były na wagę złota, przyprawa nadaje potrawom wyrazisty smak, lekko ostry,

25. Sezam – w cukiernictwie do wyrobu sezamków i chałwy, w piekarniach wykorzystuje się ziarna sezamu do posypywania pieczywa aby uzyskać piękniejszy smak oraz aromat.

Marta

Udostępnij Google News Komentarze

Polecane dla ciebie