Przyprawy kuchni indyjskiej

Kuchnia Niedziela, 24 listopada 2013
Oceń:
4 / 7 głosów
Przyprawy kuchni indyjskiej

Przyprawami ludzkość interesowała się od tysięcy lat. Na kartach historii zapisały się wyprawy handlowe do Indii, których celem był zakup przypraw i dostarczenie ich na stary kontynent – do Europy. Bogactwo smaku i niezwykłe właściwości lecznicze sprawiały, że były one drogocennym towarem, którego zdobycie w dawnych czasach nie było łatwe. Obecnie wszelkiego rodzaju przyprawy produkowane są w ogromnych ilościach i ich zakupu można dokonać w większości miejsc na świecie.

Te pochodzące z Azji, a dokładniej z Indii cechują się niezwykłą aromatycznością, dzięki nim jesteśmy w stanie wyczarować w naszej kuchni niezwykłe danie. Będzie ono jednocześnie dużo zdrowsze, jeśli dodamy niewielką ilość soli i konkretne naturalne przyprawy, zamiast gotowych mieszanek, które zawierają jej bardzo dużo, a oprócz tego zawierają również glutaminian sodu. Sekret tkwi w poznaniu smaku poszczególnych przypraw i dopasowaniu ich do swoich upodobań kulinarnych.

Oto 25 najpopularniejszych przypraw używanych w kuchni indyjskiej:

1. Kolendra – suszone nasiona, o przyjemnym zbliżonym do anyżu aromacie. Stosowane w całości lub w formie zmielonej w rozmaitych ostrych lub lekko słodkawych potrawach takich jak curry,

2. Kozieradka – roślina o liściach wydzielających silny zapach, natomiast smaku podobnym do selera. Jej nasiona oraz świeże i suszone liście wykorzystywane są do przygotowywania curry,

3. Czarcie łajno – zapach intensywny i charakterystyczny, porównywany do cebuli jednak jej aromat jest bardziej subtelny, ma właściwości, które pomagają w unikaniu wzdęć stąd poleca się ją jako dodatek do roślin strączkowych, znajduje zastosowanie w kuchni wegetariańskiej,

4. Cynamon – dodawany do curry oraz do dań o słodkim posmaku, można również rzuć korę cynamonowca, ponieważ ponoć wzmacnia dziąsła,

5. Gałka muszkatołowa – szeroko znana przyprawa, która znalazła zastosowanie również w kuchni polskiej, chętnie doprawiamy nią mięsa, zupy, bigosy. Nadaje się również do skorupiaków, deserów, win i pierników.

6. Imbir – ma walory smakowe i lecznicze, dostępny jako suszone kłącza bądź zmielona przyprawa, idealnie podkreśla smak np. zupy/ kremu dyniowego,

7. Kurkuma – jest jednym z podstawowych składników przyprawy o nazwie curry, używana jako składnik leczniczy, przyprawa o charakterystycznym korzennym, słodkim smaku oraz jako środek barwiący,

8. Kardamon – ma ostry, cytrynowy zapach. Hindusi często żują owoce kardamonu po posiłkach aby poprawić trawienie i odświeżyć oddech, stanowi jeden z głównych składników mieszanki przypraw o nazwie gram masala oraz przyprawy curry,

9. Szafran – najdroższa przyprawa oraz barwnik potraw, charakteryzują ją delikatny, gorzkawy smak oraz intensywnie żółta barwa,

10. Anyż - przyprawa aromatyczna,

11. Chilli - wyraźny smak i palący zapach, idealnie nadaje się jako dodatek po marynat mięsnych,

12. Czarnuszka –przyprawa aromatyczna,

13. Cząber – używany do mięs, fasoli, serów, zup oraz kanapek,

14. Gorczyca sarepska – używane do przygotowywania potraw, oraz do konserwacji warzyw i niektórych owoców,

15. Gorczyca czarna – przede wszystkim stanowi główny składnik musztardy, nasiona znajdują również zastosowanie w przygotowywaniu marynat do mięs wędlin, majonezów, maseł ziołowych czy surówek. Można również dodawać ją do konserwowych ogórków i innych warzyw z octem, w kuchni indyjskiej znajduje zastosowanie w przygotowaniu sosów,

16. Goździki – zapach specyficzny, korzenny, zaś smak delikatnie piekący, są jednym z podstawowych składników mieszanki przyprawowej gram masala oraz curry,

17. Granat – suszone i sproszkowane nasiona stosowane są jako przyprawa,

18. Kamfora – dawniej wykorzystywana jako składnik słodyczy, dodatek smakowy do lodów, w Indiach znajduje powszechne zastosowanie przy przygotowywaniu deserów, niektóre książki kucharskie polecają również jej wszechstronne zastosowanie to najróżniejszych potraw,

19. Kmin rzymski – do potraw dodawane są w całości lub w formie zmielonej, charakteryzuje je ostry, korzenny zapach,

20. Koper włoski – nasiona mają gorzki smak i zapach anyżu, hindusi żują je po posiłku w celu usprawnienia trawienia i odświeżenia oddechu, czasem dodawany do potraw curry,

21. Mak – pobudzają apetyt i zagęszczają sosy w potrawach, kuchnia indyjska wykorzystuje jedynie ziarna maku lekarskiego,

22. Mango – w proszku,

23. Mięta – wykorzystywane jako przyprawa i ozdoba potraw, świeże bądź suszone liście można również zaparzać, świeże liście wykorzystuje się do przygotowania świeżego chutney,

24. Pieprz – Indie są znane na świecie jako ojczyzna pieprzu, ładunki tej przyprawy w Europie czasów średniowiecza wyceniane były na wagę złota, przyprawa nadaje potrawom wyrazisty smak, lekko ostry,

25. Sezam – w cukiernictwie do wyrobu sezamków i chałwy, w piekarniach wykorzystuje się ziarna sezamu do posypywania pieczywa aby uzyskać piękniejszy smak oraz aromat.

Marta