Angina – kiedy boli gardło

Angina – kiedy boli gardło

Angina objawia się bardzo silnym bólem gardła, któremu towarzyszy zazwyczaj wysoka gorączka i złe samopoczucie. Jest to choroba bakteryjna, której nie należy lekceważyć i trzeba jak najszybciej wybrać się do lekarza.
Reklama
  Angina – co to takiego? Angina wywoływana jest bakteriami paciorkowca. Zaatakowane gardło bardzo boli. Zarówno gardło jak i migdałki są silnie zaczerwienione oraz  pokryte ropnym czopem. Pod żuchwą można wyczuć bolące guzki – są to powiększone węzły chłonne. Anginy nie można leczyć domowymi sposobami. W tym wypadku niezbędna jest wizyta u lekarza, który zaleci odpowiedni antybiotyk.   Angina – o czym należy pamiętać podczas leczenia Kiedy boli Cię gardło koniecznie wybierz się do lekarza. Jeśli potwierdzi anginę dostaniesz odpowiedni antybiotyk, który zażywaj zgodnie ze wskazaniami zarówno jeśli chodzi o dawkowanie jak i okres przyjmowania. Musisz pamiętać, że antybiotykoterapia jest wtedy skuteczna, kiedy zostanie w pełni zakończona. Jeśli przerwiesz przyjmowanie leku po ustąpieniu dolegliwości spowodujesz uodpornienie się bakterii na  przyjmowany środek, a to z kolei utrudni leczenie chorób w przyszłości.  
Reklama
Antybiotykoterapia  - pamiętaj o dobrych bakteriach Podczas antybiotykoterapii poza bakteriami chorobotwórczymi zostaje zniszczona również naturalna flora bakteryjna układu pokarmowego. Może to doprowadzić do problemów trawiennych oraz bólu brzucha. Aby zapobiec tym problemom należy dostarczać do organizmu dobre bakterie z zewnątrz. Można tego dokonać na różne sposoby. Osoby lubiące mleczne produkty mogą dostarczać bakterie jedząc jogurty oraz kefiry. Jeśli nie jesteś ich zwolenniczką sięgnij po probiotyki dostępne w aptekach w postaci tabletek lub saszetek z rozpuszczalnym proszkiem.   Inhalacje i płukanki Podczas anginy bardzo męczący jest ból gardła. Aby go zmniejszyć warto stosować inhalacje i płukanki. Do inhalacji najlepiej wykorzystać sodę oczyszczoną  oraz szałwię. Podczas bólu gardła doskonale sprawdza się również płukanka z soli.   Angina – żywienie W przypadku anginy bolące gardło przeszkadza w połykaniu stąd znacznie zmniejsza się apetyt.
Reklama
Jeśli czujesz ból podczas przełykania to postaw na płynne potrawy. Zamiast kanapek zjedz kaszkę lub kleik, a na obiad zupę krem. Są pożywne i łatwe do przełknięcia. Jeśli nie masz ochoty na jedzenie daj sobie spokój. Jeden lub dwa dni z ograniczoną ilością pokarmów nie zaszkodzi nikomu. Pamiętaj jednak, aby jak najwięcej pić, zwłaszcza jeśli chorobie towarzyszy wysoka temperatura. Najlepiej jeśli to będzie woda lub herbatki owocowe z sokiem malinowym. W okresie natężonego bólu lepiej unikać miodu, ponieważ może drażnić przełyk i powodować dodatkowe dolegliwości.   Angina to niezbyt przyjemna choroba. Ostry ból gardła wywołujący łzy w oczach, do tego gorączka sięgająca niekiedy nawet 39 stopni i ogólne osłabienie organizmu to najczęściej występujące objawy. Jeśli się pojawiają nie ma sensu czekać i najlepiej jak najszybciej iść do lekarza.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama