Wielkanocne śniadanie - przepisy
Pasztet z kurczaka z żurawiną
Reklama
Składniki:
1 kg udek z kurczaka
30 dag tłustego wędzonego boczku
20 dag wątróbek drobiowych
2 cebule
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
4 szklanki bulionu
10 dag suszonej żurawiny
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Należy obrać cebulkę i pokroić na ćwiartki. Marchewkę oraz pietruszkę pokroić na kawałki. Następnie trzeba umyć wątróbkę oraz udka i pokroić boczek na mniejsze kawałki. Udka zalać bulionem, dodać warzywa, liście laurowe, boczek, pieprz oraz ziele angielskie. Trzymać na ogniu do ugotowania mięsa. Następnie wyjąć udka i włożyć do garnka wątróbkę, którą należy gotować około 5 minut. Po tych pięciu minutach trzeba wyjąć z bulionu warzywa, wątróbkę o boczek. Odstawić wszystko do ostygnięcia.
Następnie bierzemy ostudzone składniki i mielimy za pomocą maszynki. Dolać do masy bulionu, do uzyskania mokrej masy. Dodać także pieprz, sól, żurawinę i wymieszać. Przygotowaną formę należy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej nasz pasztet. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 70 minut.
Schab pieprzowo - tymiankowy
Składniki:
0,7 kg schabu bez kości
sól
pieprz
łyżka tymianku
3 łyżki oliwy
kieliszek wódki
Przygotowanie:
Mięso dokładnie umyć i natrzeć solą. Odstawić na kilka godzin, żeby schab zmiękł. Następnie natrzeć pieprzem i tymiankiem. Zmieszać 2 łyżki oliwy z kieliszkiem wódki i polać taką mieszanką mięso. Obsmażyć na patelni ze wszystkich stron przez około 2 minuty. Później należy przełożyć schab do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.
Sałatka z jajem
Składniki:
6 jajek
1/2 kg pieczarek
puszka groszku
1/2 pęczka szczypioru
sok z połowy cytryny
sól
sos:
pół szklanki majonezu
pół szklanki śmietany 18 %
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki. Wrzucić je do garnka i gotować przez około 5 minut w osolonej wodzie. Do wody wcisnąć także sok z cytryny. Jajka ugotować na twardo i również pokroić na ćwiartki. Szczypiorek posiekać na drobno. Żeby przygotować sos, trzeba wymieszać dokładnie wszystkie składniki i schłodzić w lodówce. Następnie połączyć jaja, szczypiorek, pieczarki oraz groszek i wymieszać z sosem.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Zostało Ci jedzenie po Świętach? Zdziwisz się, co możesz zamrozić
Ciasta, mięsa, sałatki, zupa... Po Wielkanocy zostało na pewno mnóstwo pyszności. Co zrobić z jedzeniem po Świętach, żeby się nie zmarnowało? Sprawdź, jak to ogarnąć, żeby nie trzeba było niczego wyrzucać.
Kolorowe, piękne i bez chemii. Tak nasze babcie farbowały jajka
Jeśli nie chcesz używać sztucznych barwników do malowania pisanek, sprawdź metody na farbowanie jajek naturalnie. To nic trudnego i spokojnie możesz wykorzystać produkty, które znajdują się w Twojej kuchni.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl