Wielkanocne śniadanie - przepisy
Udostępnij Google News
Kuchnia

Wielkanocne śniadanie - przepisy

Pasztet z kurczaka z żurawiną

Składniki:

1 kg udek z kurczaka

30 dag tłustego wędzonego boczku

20 dag wątróbek drobiowych

2 cebule

2 marchewki

2 korzenie pietruszki

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

10 ziaren pieprzu

4 szklanki bulionu

10 dag suszonej żurawiny

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Należy obrać cebulkę i pokroić na ćwiartki. Marchewkę oraz pietruszkę pokroić na kawałki. Następnie trzeba umyć wątróbkę oraz udka i pokroić boczek na mniejsze kawałki. Udka zalać bulionem, dodać warzywa, liście laurowe, boczek, pieprz oraz ziele angielskie. Trzymać na ogniu do ugotowania mięsa. Następnie wyjąć udka i włożyć do garnka wątróbkę, którą należy gotować około 5 minut. Po tych pięciu minutach trzeba wyjąć z bulionu warzywa, wątróbkę o boczek. Odstawić wszystko do ostygnięcia. Następnie bierzemy ostudzone składniki i mielimy za pomocą maszynki. Dolać do masy bulionu, do uzyskania mokrej masy. Dodać także pieprz, sól, żurawinę i wymieszać. Przygotowaną formę należy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej nasz pasztet. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 70 minut.

Schab pieprzowo - tymiankowy

Składniki:

0,7 kg schabu bez kości

sól

pieprz

łyżka tymianku

3 łyżki oliwy

kieliszek wódki

Przygotowanie:

Mięso dokładnie umyć i natrzeć solą. Odstawić na kilka godzin, żeby schab zmiękł. Następnie natrzeć pieprzem i tymiankiem. Zmieszać 2 łyżki oliwy z kieliszkiem wódki i polać taką mieszanką mięso. Obsmażyć na patelni ze wszystkich stron przez około 2 minuty. Później należy przełożyć schab do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.

Sałatka z jajem

Składniki:

6 jajek

1/2 kg pieczarek

puszka groszku

1/2 pęczka szczypioru

sok z połowy cytryny

sól

sos:

pół szklanki majonezu

pół szklanki śmietany 18 %

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki. Wrzucić je do garnka i gotować przez około 5 minut w osolonej wodzie. Do wody wcisnąć także sok z cytryny. Jajka ugotować na twardo i również pokroić na ćwiartki. Szczypiorek posiekać na drobno. Żeby przygotować sos, trzeba wymieszać dokładnie wszystkie składniki i schłodzić w lodówce. Następnie połączyć jaja, szczypiorek, pieczarki oraz groszek i wymieszać z sosem.

 

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie