Składniki:
1 kg udek z kurczaka
30 dag tłustego wędzonego boczku
20 dag wątróbek drobiowych
2 cebule
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
4 szklanki bulionu
10 dag suszonej żurawiny
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Należy obrać cebulkę i pokroić na ćwiartki. Marchewkę oraz pietruszkę pokroić na kawałki. Następnie trzeba umyć wątróbkę oraz udka i pokroić boczek na mniejsze kawałki. Udka zalać bulionem, dodać warzywa, liście laurowe, boczek, pieprz oraz ziele angielskie. Trzymać na ogniu do ugotowania mięsa. Następnie wyjąć udka i włożyć do garnka wątróbkę, którą należy gotować około 5 minut. Po tych pięciu minutach trzeba wyjąć z bulionu warzywa, wątróbkę o boczek. Odstawić wszystko do ostygnięcia. Następnie bierzemy ostudzone składniki i mielimy za pomocą maszynki. Dolać do masy bulionu, do uzyskania mokrej masy. Dodać także pieprz, sól, żurawinę i wymieszać. Przygotowaną formę należy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej nasz pasztet. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 70 minut.
Schab pieprzowo - tymiankowy
Składniki:
0,7 kg schabu bez kości
sól
pieprz
łyżka tymianku
3 łyżki oliwy
kieliszek wódki
Przygotowanie:
Mięso dokładnie umyć i natrzeć solą. Odstawić na kilka godzin, żeby schab zmiękł. Następnie natrzeć pieprzem i tymiankiem. Zmieszać 2 łyżki oliwy z kieliszkiem wódki i polać taką mieszanką mięso. Obsmażyć na patelni ze wszystkich stron przez około 2 minuty. Później należy przełożyć schab do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.
Sałatka z jajem
Składniki:
6 jajek
1/2 kg pieczarek
puszka groszku
1/2 pęczka szczypioru
sok z połowy cytryny
sól
sos:
pół szklanki majonezu
pół szklanki śmietany 18 %
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki. Wrzucić je do garnka i gotować przez około 5 minut w osolonej wodzie. Do wody wcisnąć także sok z cytryny. Jajka ugotować na twardo i również pokroić na ćwiartki. Szczypiorek posiekać na drobno. Żeby przygotować sos, trzeba wymieszać dokładnie wszystkie składniki i schłodzić w lodówce. Następnie połączyć jaja, szczypiorek, pieczarki oraz groszek i wymieszać z sosem.