Wielkanoc: różne pomysły na przygotowanie jajek
Udostępnij Google News
Kuchnia

Wielkanoc: różne pomysły na przygotowanie jajek

Jajka - najważniejszy produkt, którego nie może zabraknąć podczas Wielkanocy! Dowiedz się, jak możesz podać je w wyjątkowy sposób swoim gościom.

Jaja pieczarkowe w szynce

Składniki:

30 dag startych pieczarek

4 łyżki posiekanej cebuli

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany

drobno posiekana zielona pietruszka

kilkanaście plasterków szynki

12 jajek

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Foremki do babeczek smarujemy masłem i wykłądamy szynką. Pieczarki i cebulę podsmażamy na maśle przez około 10 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy śmietaną oraz pietruszkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek. Na samym wierzchu wylewamy rozbite jajko. Tak przygotowane foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut.

Jajka z wędzonym łososiem

Składniki:

6 jajek ugotowanych na twardo

85 g wędzonego łososia

3 łyżki kremowego twarożku

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

1/2 łyżeczki soku z cytryny

2 łyżki posiekanego koperku

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka kroimy na pół i pozbywamy się żółtek. Przekładamy je do miski i miksujemy razem z łososiem, twarożkiem, śmietaną, sokiem z cytryny, koperkiem. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Masą uzupełniamy miejsce w jaju, które wcześniej zajmowało żółtko. Dekorujemy koperkiem lub szczypiorkiem.

Jajo w skorupce

Składniki:

jajka ugotowane na twardo w skorupkach

szczypiorek

pietruszka

łyżka masła

bułka tarta

sól i pieprz do smaku

pieczarki

Przygotowanie:

Ugotowane oraz wystudzone jajka kroimy na pół, tak żeby powstały dwie łódeczki. Tak przekrojone jaja delikatnie wyjmujemy ze skorupek za pomocą łyżeczki. Rozdrabniamy jajka i dodajemy do nich starte i podsmażone pieczarki. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę i szczypiorek, a także masło, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Tak zrobioną masę nakładamy do naszych skorupek. Całość obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle lub oleju do zarumienienia. Ważne jest to, żeby smażyć całość skorupką do góry.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie