Wielkanoc: różne pomysły na przygotowanie jajek
Jajka - najważniejszy produkt, którego nie może zabraknąć podczas Wielkanocy! Dowiedz się, jak możesz podać je w wyjątkowy sposób swoim gościom.
Reklama
Jaja pieczarkowe w szynce
Składniki:
30 dag startych pieczarek
4 łyżki posiekanej cebuli
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
drobno posiekana zielona pietruszka
kilkanaście plasterków szynki
12 jajek
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Foremki do babeczek smarujemy masłem i wykłądamy szynką. Pieczarki i cebulę podsmażamy na maśle przez około 10 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy śmietaną oraz pietruszkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek. Na samym wierzchu wylewamy rozbite jajko. Tak przygotowane foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut.
Jajka z wędzonym łososiem
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
85 g wędzonego łososia
3 łyżki kremowego twarożku
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka kroimy na pół i pozbywamy się żółtek.
Przekładamy je do miski i miksujemy razem z łososiem, twarożkiem, śmietaną, sokiem z cytryny, koperkiem. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Masą uzupełniamy miejsce w jaju, które wcześniej zajmowało żółtko. Dekorujemy koperkiem lub szczypiorkiem.
Jajo w skorupce
Składniki:
jajka ugotowane na twardo w skorupkach
szczypiorek
pietruszka
łyżka masła
bułka tarta
sól i pieprz do smaku
pieczarki
Przygotowanie:
Ugotowane oraz wystudzone jajka kroimy na pół, tak żeby powstały dwie łódeczki. Tak przekrojone jaja delikatnie wyjmujemy ze skorupek za pomocą łyżeczki. Rozdrabniamy jajka i dodajemy do nich starte i podsmażone pieczarki. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę i szczypiorek, a także masło, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Tak zrobioną masę nakładamy do naszych skorupek. Całość obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle lub oleju do zarumienienia. Ważne jest to, żeby smażyć całość skorupką do góry.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak ugotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś ugotować jajka na twardo i z trudem obierać skorupkę? Niezależnie od tego, czy przygotowujesz je na śniadanie, jako dodatek do sałatek czy tradycyjne jajka faszerowane, ważne jest, aby skorupka łatwo się odklejała. W tym artykule podpowiemy Ci kilka trików, które pomogą Ci uzyskać idealnie ugotowane jajka na twardo, które będą się dobrze obierały.
Jak sprawdzić czy jajko jest dobre?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś rozbijać jajko do potrawy, tylko po to, aby odkryć, że jest zepsute? To naprawdę frustrujące i może zepsuć całe danie. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak sprawdzić świeżość jajka przed jego użyciem. W tym artykule podpowiemy Ci kilka prostych trików, które pozwolą Ci upewnić się, czy jajko jest dobre czy nie, bez konieczności rozbijania skorupki.
Jak przechowywać jajka?
Produkty świeże, takie jak jajka, wymagają odpowiedniego przechowywania, aby zachować swoją świeżość i zapobiec rozwojowi bakterii. W tym artykule dowiesz się, jak przechowywać jajka oraz jak długo można je przechowywać.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl