Wielkanoc: różne pomysły na przygotowanie jajek

Wielkanoc: różne pomysły na przygotowanie jajek

Jajka - najważniejszy produkt, którego nie może zabraknąć podczas Wielkanocy! Dowiedz się, jak możesz podać je w wyjątkowy sposób swoim gościom.
Jaja pieczarkowe w szynce Składniki: 30 dag startych pieczarek 4 łyżki posiekanej cebuli 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany drobno posiekana zielona pietruszka kilkanaście plasterków szynki 12 jajek Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Foremki do babeczek smarujemy masłem i wykłądamy szynką. Pieczarki i cebulę podsmażamy na maśle przez około 10 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy śmietaną oraz pietruszkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek. Na samym wierzchu wylewamy rozbite jajko. Tak przygotowane foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Jajka z wędzonym łososiem Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 85 g wędzonego łososia 3 łyżki kremowego twarożku 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka kroimy na pół i pozbywamy się żółtek. Przekładamy je do miski i miksujemy razem z łososiem, twarożkiem, śmietaną, sokiem z cytryny, koperkiem. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Masą uzupełniamy miejsce w jaju, które wcześniej zajmowało żółtko. Dekorujemy koperkiem lub szczypiorkiem. Jajo w skorupce Składniki: jajka ugotowane na twardo w skorupkach szczypiorek pietruszka łyżka masła bułka tarta sól i pieprz do smaku pieczarki Przygotowanie: Ugotowane oraz wystudzone jajka kroimy na pół, tak żeby powstały dwie łódeczki. Tak przekrojone jaja delikatnie wyjmujemy ze skorupek za pomocą łyżeczki. Rozdrabniamy jajka i dodajemy do nich starte i podsmażone pieczarki. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę i szczypiorek, a także masło, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Tak zrobioną masę nakładamy do naszych skorupek. Całość obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle lub oleju do zarumienienia. Ważne jest to, żeby smażyć całość skorupką do góry.
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
jajecznica z kurkami
Jajecznica z kurkami to smaczne i szybkie w przygotowaniu danie, które sprawdzi się idealne zarówno jako śniadanie jak i szybki posiłek w ciągu dnia. Klasyczna jajecznica na maśle cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Oczywiście poza wspaniałym smakiem jej największym atutem jest możliwość przyrządzania jej na wiele różnych sposobów. W gronie najpopularniejszych jest przepis na jajka z kurkami, który również można dowolnie modyfikować.
Życzenia wielkanocne
Życzenia wielkanocne tak samo zresztą jak wszystkie życzenia świąteczne to wspaniała wieloletnia tradycja, którą warto pielęgnować i przekazywać dalszym pokoleniom. Oczywiście życzenia najlepiej przekazywać osobiście, lecz nie zawsze są ku temu odpowiednie możliwości, zwłaszcza w obecnej sytuacji. Przygotowaliśmy dla Was kilka oryginalnych propozycji, które możecie przesłać do rodziny oraz znajomych.
Jaja wielkanocne – sprawdź, w ilu potrawach będą potrzebne
Nie sposób wyobrazić sobie dań wielkanocnych bez jajek na twardo. Przeważnie są bazą sałatek i zup. Można je faszerować zarówno warzywami, szynką, jak i rybami, np. śledziem lub łososiem. Chociaż smakują wyśmienicie podane z majonezem lub sosem tatarskim, to warto skorzystać z bardziej kreatywnych przepisów. Jajka w cieście francuskim? A może jajka na twardo w kształcie serca? Możliwości są ogromne!