Wielkanoc: różne pomysły na przygotowanie jajek

Wielkanoc: różne pomysły na przygotowanie jajek

Jajka - najważniejszy produkt, którego nie może zabraknąć podczas Wielkanocy! Dowiedz się, jak możesz podać je w wyjątkowy sposób swoim gościom.
Reklama
Jaja pieczarkowe w szynce Składniki: 30 dag startych pieczarek 4 łyżki posiekanej cebuli 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany drobno posiekana zielona pietruszka kilkanaście plasterków szynki 12 jajek Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Foremki do babeczek smarujemy masłem i wykłądamy szynką. Pieczarki i cebulę podsmażamy na maśle przez około 10 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy śmietaną oraz pietruszkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek. Na samym wierzchu wylewamy rozbite jajko. Tak przygotowane foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Jajka z wędzonym łososiem Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 85 g wędzonego łososia 3 łyżki kremowego twarożku 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka kroimy na pół i pozbywamy się żółtek.
Reklama
Przekładamy je do miski i miksujemy razem z łososiem, twarożkiem, śmietaną, sokiem z cytryny, koperkiem. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Masą uzupełniamy miejsce w jaju, które wcześniej zajmowało żółtko. Dekorujemy koperkiem lub szczypiorkiem. Jajo w skorupce Składniki: jajka ugotowane na twardo w skorupkach szczypiorek pietruszka łyżka masła bułka tarta sól i pieprz do smaku pieczarki Przygotowanie: Ugotowane oraz wystudzone jajka kroimy na pół, tak żeby powstały dwie łódeczki. Tak przekrojone jaja delikatnie wyjmujemy ze skorupek za pomocą łyżeczki. Rozdrabniamy jajka i dodajemy do nich starte i podsmażone pieczarki. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę i szczypiorek, a także masło, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Tak zrobioną masę nakładamy do naszych skorupek. Całość obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle lub oleju do zarumienienia. Ważne jest to, żeby smażyć całość skorupką do góry.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama