Co powinno się znaleźć w wielkanocnym koszyczku?
Święta Wielkanocne to dla chrześcijan najważniejsze święto w roku. To właśnie podczas Wielkanocy wspominamy Zmartwychwstałego Jezusa, święcimy koszyczek z pokarmem i dzielimy się nim z najbliższymi.
Reklama
Jeśli jesteś na etapie szykowania wielkanocnego koszyczka, zobacz co powinno się w nim znaleźć według staropolskiej tradycji. Przede wszystkim ważne jest to, żeby sam koszyczek był wiklinowy i wyłożony białym płótnem lub serwetką. Pozostałą część koszyczka możesz udekorować według własnego upodobania.
Baranek
Baranek od zawsze był symbolem pokornego serca i delikatności. W naszym koszyczku nie może zabraknąć baranka, który przystrojony jest w czerwoną chorągiewkę - symbol Chrystusa. Najczęściej większość z nich wykonana jest z cukru, dlatego po poświęceniu najczęściej trafia w ręce dzieci.
Jajka
Inaczej pisanki. Miały one zapewnić zdrowie, siłę, powodzenie i szczęście w miłości. Skorupki dodawano do zboża i rozrzucano na pola, żeby dawały obfite plony. Dla chrześcijan są symbolem rodzącego się życia oraz nadziei na zmartwychwstanie. W koszyczku może znaleźć się zarówno jajko w skorupce, pomalowane, obklejone lub nie, jak i jajko obrane ze skorupki.
Chleb
Chleb w religii chrześcijańskiej symbolizuje Ciało Chrystusa. Od starodawnych czasów jest gwarantem dobrobytu.
Wędlina
Zazwyczaj w naszym koszyczku znajduje się kiełbasa. Ma ona symbolizować nam pełnię zdrowia i płodności dla nas i rodziny.
Chrzan
Symbolizuje siłę fizyczną, która powinna się utrzymać przez cały rok.
Sól
Symbolizuje oczyszczenie i prawdę. Włożona do koszyczka będzie miała moc odstraszającą zło. Jest także symbolem prostego życia. Do koszyczka ze święconką wkładamy sól w niewielkim pojemniczku, często specjalnie w tym celu zakupionym lub w woreczku.
Ciasto
Jest symbolem umiejętności i doskonałości. Najchętniej święcimy małe babeczki drożdżowe.
Jeśli chcesz, żeby Twój koszyczek był doskonały, nie zapomnij o żadnym z powyższych pokarmów. Wszystkim naszym Czytelniczkom życzymy Wesołych Świąt!
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zostało Ci jedzenie po Świętach? Zdziwisz się, co możesz zamrozić
Ciasta, mięsa, sałatki, zupa... Po Wielkanocy zostało na pewno mnóstwo pyszności. Co zrobić z jedzeniem po Świętach, żeby się nie zmarnowało? Sprawdź, jak to ogarnąć, żeby nie trzeba było niczego wyrzucać.
Kolorowe, piękne i bez chemii. Tak nasze babcie farbowały jajka
Jeśli nie chcesz używać sztucznych barwników do malowania pisanek, sprawdź metody na farbowanie jajek naturalnie. To nic trudnego i spokojnie możesz wykorzystać produkty, które znajdują się w Twojej kuchni.
Oto sekret idealnie soczystej szynki pieczonej na Wielkanoc. Twoi goście będą w szoku
Domowa pieczona szynka bardzo dobrze sprawdza się w roli przystawki. Można pokroić ją na grube plastry i podać gościom przed głównym posiłkiem, by rozbudzić ich kubki smakowe i zwiększyć ich ochotę na coś porządnego i bardziej obiadowego.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl