Sałatka z bobem i kaszą kuskus
Składniki:
20 dag kaszy kuskus
40 dag bobu
1 cebula
1/2 czerwonej lub żółtej papryki
1/2 cytryny
natka pietruszki
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę zalewamy gorącą wodą, solimy, przykrywamy i pozostawiamy pod przykryciem na około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Bób należy ugotować do ulubionej miękkości i przelać na koniec zimną wodą, zdejmując łupiny. Natkę pietruszki, cebulkę oraz paprykę kroimy. Wszystkie składniki przekładamy do jednego naczynia i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, sosem sojowym oraz oliwą.
Sałatka z serem pleśniowym i truskawkami
Składniki:
200 g truskawek
200 g rukoli
100 g sera pleśniowego
5 łyżek octu balsamicznego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Myjemy dokładnie truskawki i kroimy wedle uznania. To samo robimy z rukolą, którą również możemy podrzeć na mniejsze kawałki. Ser rozdrabniamy i mieszamy wszystkie składniki. Na koniec polewamy octem balsamicznym i doprawiamy pieprzem i solą.
Sałatka z krewetkami i słonecznikiem
Składniki:
200 g ugotowanych, wcześniej przygotowanych krewetek
kilka liści sałaty
2 szczypiorki
cytryna czerwona
łyżka oleju rzepakowego
5 pomidorów
łyżka octu sherry 8%
10 dag zielonych oliwek
50 g słonecznika
zioła, sól, pieprz
Przygotowanie:
Sałatę myjemy i układamy na talerzu. Na sałacie umieszczamy pokrojone pomidory, obrane krewetki, drobno posiekaną cebulkę i oliwki. W międzyczasie przygotowujemy sos, mieszając ocet sherry, przyprawy oraz olej rzepakowy. Całość polewamy sosem i posypujemy ziarnami słonecznika.