Bądźmy fit! Przepisy na lekkie sałatki na wiosnę!
Wiosna często budzi w nas ochotę do poczynienia zmian w naszym życiu. Jedną z nich jest chęć utraty wagi, zmiany nawyków żywieniowych i pięknego wyglądu latem. Poznaj najlepsze pomysły na lekkie, pyszne sałatki, które możesz bezkarnie jeść nawet na diecie!
Reklama
Sałatka z bobem i kaszą kuskus
Składniki:
20 dag kaszy kuskus
40 dag bobu
1 cebula
1/2 czerwonej lub żółtej papryki
1/2 cytryny
natka pietruszki
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę zalewamy gorącą wodą, solimy, przykrywamy i pozostawiamy pod przykryciem na około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Bób należy ugotować do ulubionej miękkości i przelać na koniec zimną wodą, zdejmując łupiny. Natkę pietruszki, cebulkę oraz paprykę kroimy. Wszystkie składniki przekładamy do jednego naczynia i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, sosem sojowym oraz oliwą.
Sałatka z serem pleśniowym i truskawkami
Składniki:
200 g truskawek
200 g rukoli
100 g sera pleśniowego
5 łyżek octu balsamicznego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Myjemy dokładnie truskawki i kroimy wedle uznania.
To samo robimy z rukolą, którą również możemy podrzeć na mniejsze kawałki. Ser rozdrabniamy i mieszamy wszystkie składniki. Na koniec polewamy octem balsamicznym i doprawiamy pieprzem i solą.
Sałatka z krewetkami i słonecznikiem
Składniki:
200 g ugotowanych, wcześniej przygotowanych krewetek
kilka liści sałaty
2 szczypiorki
cytryna czerwona
łyżka oleju rzepakowego
5 pomidorów
łyżka octu sherry 8%
10 dag zielonych oliwek
50 g słonecznika
zioła, sól, pieprz
Przygotowanie:
Sałatę myjemy i układamy na talerzu. Na sałacie umieszczamy pokrojone pomidory, obrane krewetki, drobno posiekaną cebulkę i oliwki. W międzyczasie przygotowujemy sos, mieszając ocet sherry, przyprawy oraz olej rzepakowy. Całość polewamy sosem i posypujemy ziarnami słonecznika.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Warzywne koktajle, które spowalniają proces starzenia
Warzywne koktajle z powodzeniem mogą zastąpić wiele suplementów diety, które zajada się dziś na potęgę. Zdrowa skóra, włosy czy paznokcie to zasługa przede wszystkim zbilansowanej i pełnowartościowej diety. Przekonaj się sama i zamień dzienną dawkę suplementów na warzywne smoothies na bazie jarmużu, który słynie między innymi z właściwości spowalniających proces starzenia.
Jak smażyć warzywa – 3 triki, które musisz znać!
Smażone warzywa przygotowane w poprawny sposób to niesamowicie smaczny i przede wszystkim zdrowy posiłek, którym można zajadać się bez końca. Niestety pozornie łatwe rzeczy podczas gotowania są tak naprawdę najtrudniejsze. Kulinarny sukces to dbanie o często pomijane niuanse – tylko dzięki nim przygotowywane posiłki nabiorą restauracyjnego sznytu. Dziś dowiesz się jak poprawnie smażyć warzywa!
Placuszki z twarogu – wysokobiałkowe śniadanie dla aktywnych
Wysokobiałkowe placki z twarogu to doskonała propozycja zarówno dla fanatyków sportu oraz zdrowego odżywania, jak i dla wszystkich tych, którzy uwielbiają kulinarne eksperymenty. Smaczne również na zimno, dlatego też świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do pracy lub na uczelnię. Przekonaj się sama! Na końcu przepisu znajdziesz również tabelę kalorii i makroskładników.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl