Czas na grilla
(Aktualizacja: 20 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
W Polsce majówka otwiera tradycyjny sezon grillowania. W tym roku jednak, piękna pogoda zachęca do jedzenia na dworze już na początku kwietnia. Zobacz o czym warto pamiętać zaczynając kolejny sezon grillowania.
Reklama
Po pierwsze porządki
Grillowanie to bardzo przyjemny sposób na spędzanie czasu na świeżym powietrzu wśród bliskich i znajomych, niemniej jednak zanim zaczniesz zapraszać gości warto byłoby się przygotować. Przede wszystkim powinnaś posprzątać i przygotować miejsce, gdzie stanie grill. Dodatkowo trzeba dokładnie wyczyścić i umyć całego grilla. Szorowanie przyda się zarówno rusztom jak i palenisku. Warto też wyjąć z piwnicy lub z garażu meble ogrodowe. Po zimie trzeba dobrze umyć stoliki i krzesła, sprawdzić czy nie wymagają naprawy lub zakupić nowe, jeśli stare straciły swoje właściwości użytkowe.
Mięso na grilla
W naszych domach najczęściej sięgamy po grillowane mięsa i przetwory mięsne. Można spotkać skwierczącą na ruszcie kiełbaskę, kaszankę ale również karkówkę czy boczek.
Niestety mięsa te zazwyczaj są dość tłuste i niezbyt zdrowe. Dlatego może warto nieco zmienić zestaw produktów grillowanych. Specjaliści zachęcają do przygotowywania na ruszcie m.in. drobiu, ryb oraz warzyw.
Do mięsa koniecznie sałatka
Jeśli nie możesz zrezygnować z pysznych kiełbasek czy karkówki z grilla to pamiętaj, aby menu uzupełnić surówkami. Świeże warzywa dostarczą organizmowi witamin, ale również antyoksydantów, które ułatwią pozbywanie się wolnych rodników pochodzących z dań mięsnych. Na stół warto wyłożyć w różnej postaci różne gatunki sałat, pomidory, paprykę czy ogórki.
A na deser…
Jak już grillować to na całego. Deser z grilla może być idealnym zakończeniem przyjemnego posiłku na świeżym powietrzu.
Do grillowania nadaje się wiele owoców, które wspaniale smakują podawane na ciepło. W roli deseru świetnie sprawdzi się grillowany melon, ananas czy arbuz. Przed umieszczeniem owoców na ruszcie warto skropić je delikatnie octem balsamicznym – w celu uzyskania dodatkowych walorów smakowych.
Grillowanie to bardzo przyjemny sposób spędzania czasu z bliskimi. Ciepły posiłek na świeżym powietrzu to czysta przyjemność. Każdy też znajdzie dania dla siebie. Osoby lubiące mięso mogą cieszyć się smakiem karkówki czy nóżek drobiowych. Ci, którzy wolą ryby mogą przygotować również ciekawe dania. Doskonale sprawdzają się również grillowane warzywa i owoce. Zachęcamy do jak najczęstszych spotkań przy potrawach z rusztu.
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Smak grillowanych potraw przez cały rok dzięki patelni grillowej
Patelnia grillowa to niezastąpiony sprzęt dla miłośników grillowania. Dzięki niej możemy przygotować różnorodne potrawy na grillu w prosty i wygodny sposób. Czy wiesz, że patelnia grillowa posiada wiele zalet i ciekawostek? Przekonaj się, dlaczego warto mieć ją w swojej kuchni!
Grillowany indyk smakuje najlepiej z... salsą z truskawek. Oto przepis
Indyk z grilla z salsą truskawkową to zaskakująca propozycja dla miłośników grilla i niezwykłych połączeń smakowych. Jest łatwy w przygotowaniu i znakomicie smakuje. Jak go przyrządzić? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.
Kiełbasa z grilla jest sucha i fatalnie się kroi? Pewnie tego zabrakło
Sezon grillowy to czas, gdy na rusztach królują różnorodne mięsa, a wśród nich nieodzowna kiełbasa. Jednym z ciekawych aspektów przygotowywania kiełbasy na grillu jest nacinanie jej przed umieszczeniem na ruszcie. Dlaczego to tak ważne? Czy nacinanie kiełbasy ma jakiś wpływ na jej smak i przygotowanie?
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl