Co ugotować na obiad?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Co ugotować na obiad?

Zapiekanka na bazie kaszy gryczanej z kurczakiem

Składniki:

pierś z kurczaka średniej wielkości

100 g kaszy gryczanej

2 ząbki czosnku

100 g konserwowego groszku

100 g kukurydzy z puszki

100 g marchewki z puszki

serek wiejski bez laktozy

przyprawy: oregano, pieprz, sól, curry

Przygotowanie:

Kaszę należy ugotować zgodnie z instrukcją - zazwyczaj trwa to około 15 minut. Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Mięso smażymy z dwóch stron przez około 3 minuty. Ugotowaną kaszę również doprawiamy, dosypujemy także suszone lub świeżo posiekane oregano. Na dnie naczynia żaroodpornego warstwowo układamy kaszę, następnie kukurydzę, marchewkę oraz groszek. Na samym wierzchu kładziemy usmażone wcześniej mięso kurczaka. Kurczaka polewamy sosem przygotowanym z serka wiejskiego. Mianowicie, wyciskamy do niego czosnek, przyprawiamy oregano, pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około pół godziny.

Kotleciki z jajek i kaszki jaglanej

Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej

8 ugotowanych jajek

1 surowe jajko

świeża natka pietruszki, sól, pieprz

1 łyżka masła

2 łyżki prażonych pestek słonecznika

Do panierowania i smażenia:

6 łyżek tartej bułki

8 łyżek oleju

Kaszę gotujemy wedle zaleceń z opakowania. Do garnka wlewamy półtorej szklanki wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Dodajemy kaszę i gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy sól i pozostawiamy pod przykryciem przez 10 minut. Jajka drobno kroimy i przekładamy do miski. Dokładamy łyżkę masła, przyrządzoną kaszę, surowe jajo kurze, prażony słonecznik i natkę pietruszki. Całość doprawiamy pieprzem i solą do smaku i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy tworzymy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej. Każdy kotlecik należy smażyć z dwóch stron aż się zarumieni. Najlepiej podawać z sałatą i innymi, świeżymi warzywami.

Zupa meksykańska

Przygotowanie:

puszka pomidorów w zalewie (500 g)

1/2 kg mielonej wołowiny

4 łyżki koncentratu pomidorowego

2 puszki czerwonej fasoli

4 duże cebule

1/2 butelki ketchupu pikantnego

4 łyżki oliwy

1 kostka rosołu wołowego

1 płaska łyżeczka chilli

pieprz

Przygotowanie:

Cebulkę kroimy na pół talarki, a pomidory rozdrabniamy. Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy mieloną wołowinę i smażymy mieszając. Następnie przygotowujemy z 1/2 litra wody i kostki wołowej rosół. Zalewamy nim mięso oraz dodajemy pomidory z zalewą, ketchup, przyprawy i koncentrat. Całość zostawiamy na wolnym ogniu około 15 minut. Później dodajemy czerwoną fasolę i jeszcze chwilkę gotujemy.

 

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie