Najlepsze przepisy na bezmięsne pierogi

Najlepsze przepisy na bezmięsne pierogi

W Polsce mamy wiele popularnych dań, które często pojawiają się na naszych stołach. Prym wśród nich wiodą pierogi! Najbardziej popularne są pierogi z mięsem. Jednak nie każda z nas jada mięso. Dlatego szukamy pysznych zamienników. Pierogi bez mięsa też mogą być wyśmienite!
Reklama
Pierogi z kaszą gryczaną Składniki na ciasto: ½ kg mąki pszennej szklanka ciepłej wody płaska łyżka soli Składniki na nadzienie: 40 dag kaszy gryczanej 3 małe cebule jajko kurze 15 dag bryndzy oliwa z oliwek pieprz świeża bazylia Przygotowanie: Gotujemy kaszę gryczaną około 12-15 minut od zagotowania. Cebulki obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie mieszamy ze sobą kaszę, cebulkę, rozdrobnioną bryndzę, jajo kurze oraz garść posiekanej bazylii. Całość doprawiamy pieprzem. Następnie bierzemy się za przygotowanie ciasta. Przepis na ciasto taki sam jak powyżej. Mieszamy wodę z mąką, dodajemy do smaku soli i zaczynamy wyrabiać. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem około 25 minut. Kiedy już wyrośnie, rozwałkowujemy je i wycinamy kawałki w postaci kółek.
Reklama
Nakładamy farsz i sklejamy pierogi. Następnie wrzucamy je do wody i gotujemy 6 minut od ich wypłynięcia. Pierogi z ziemniakami Składniki na ciasto: ½ kg mąki pszennej żółtko jaja kurzego olej słonecznikowy sól szklanka letniej wody. Składniki na farsz: 2 kg ziemniaków 2 średniej wielkości cebule pieprz, sól, świeża pietruszka Przygotowanie: Musimy podsmażyć cebulkę na oleju i dodać do niej starte na tarce ziemniaki. Całość smażyć na patelni aż ziemniaki staną się miękkie. Dodajemy do tego drobno posiekane świeże zioła, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i smażymy jeszcze 5 minut, następnie odkładamy do wystygnięcia. Następnie wyrabiamy ciasto mieszając mąkę, żółto z jaja kurzego oraz odrobinę oleju słonecznikowego od czasu do czasu dolewając wody.
Reklama
Wyrabiamy do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Pozostawiamy ciasto na 20 minut pod przykryciem. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy koła. Nakładamy na nie farsz i sklejamy. Gotujemy 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe! Pierogi z makiem Składniki na ciasto: ½ kg mąki pszennej płaska łyżka soli szklanka letniej wody Składniki na nadzienie: 1 szklanka maku 2 szklanki mleka 3 łyżki skórki pomarańczowej 100 ml miodu naturalnego wanilia do smaku 100 g rodzynek Przygotowanie: Na początku płuczemy mak w zimnej wodzie przez 5 minut i odsączamy. Umieszczamy go w garnku wraz z laską wanilii i mieszamy z ciepłym mlekiem, gotując przez 25-35 minut.
Reklama
Zależnie od tego, jak szybko mak zrobi się miękki. Tak przygotowany mak ponownie odcedzamy i przekręcamy przez maszynkę do mielenia przynajmniej 2 razy. Mieszamy go z rodzynkami, miodem i skórką pomarańczową. Tak przygotowana masa staje się naszym farszem. Następnie bierzemy się za przygotowanie ciasta. W tym celu mieszamy wodę z mąką, dodajemy do smaku soli i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem około 25 minut. Kiedy już wyrośnie, rozwałkowujemy je dokładnie i wycinamy kawałki w postaci kółek, na przykład za pomocą szklanki. Na taki kawałek ciasta nakładamy nasz farsz i sklejamy pierogi. Następnie wrzucamy je do wody i gotujemy 6 minut od ich wypłynięcia. Źródło zdjęć: www.pinterest.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama