Najlepsze przepisy na bezmięsne pierogi
Udostępnij Google News
Kuchnia

Najlepsze przepisy na bezmięsne pierogi

W Polsce mamy wiele popularnych dań, które często pojawiają się na naszych stołach. Prym wśród nich wiodą pierogi! Najbardziej popularne są pierogi z mięsem. Jednak nie każda z nas jada mięso. Dlatego szukamy pysznych zamienników. Pierogi bez mięsa też mogą być wyśmienite!

Pierogi z kaszą gryczaną

Składniki na ciasto:

½ kg mąki pszennej

szklanka ciepłej wody

płaska łyżka soli

Składniki na nadzienie:

40 dag kaszy gryczanej

3 małe cebule

jajko kurze

15 dag bryndzy

oliwa z oliwek

pieprz

świeża bazylia

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę gryczaną około 12-15 minut od zagotowania. Cebulki obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie mieszamy ze sobą kaszę, cebulkę, rozdrobnioną bryndzę, jajo kurze oraz garść posiekanej bazylii. Całość doprawiamy pieprzem. Następnie bierzemy się za przygotowanie ciasta. Przepis na ciasto taki sam jak powyżej. Mieszamy wodę z mąką, dodajemy do smaku soli i zaczynamy wyrabiać. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem około 25 minut. Kiedy już wyrośnie, rozwałkowujemy je i wycinamy kawałki w postaci kółek. Nakładamy farsz i sklejamy pierogi. Następnie wrzucamy je do wody i gotujemy 6 minut od ich wypłynięcia.

Pierogi z ziemniakami

Składniki na ciasto:

½ kg mąki pszennej

żółtko jaja kurzego

olej słonecznikowy

sól

szklanka letniej wody.

Składniki na farsz:

2 kg ziemniaków

2 średniej wielkości cebule

pieprz, sól, świeża pietruszka

Przygotowanie:

Musimy podsmażyć cebulkę na oleju i dodać do niej starte na tarce ziemniaki. Całość smażyć na patelni aż ziemniaki staną się miękkie. Dodajemy do tego drobno posiekane świeże zioła, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i smażymy jeszcze 5 minut, następnie odkładamy do wystygnięcia. Następnie wyrabiamy ciasto mieszając mąkę, żółto z jaja kurzego oraz odrobinę oleju słonecznikowego od czasu do czasu dolewając wody. Wyrabiamy do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Pozostawiamy ciasto na 20 minut pod przykryciem. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy koła. Nakładamy na nie farsz i sklejamy. Gotujemy 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe!

Pierogi z makiem

Składniki na ciasto:

½ kg mąki pszennej

płaska łyżka soli

szklanka letniej wody

Składniki na nadzienie:

1 szklanka maku

2 szklanki mleka

3 łyżki skórki pomarańczowej

100 ml miodu naturalnego

wanilia do smaku

100 g rodzynek

Przygotowanie:

Na początku płuczemy mak w zimnej wodzie przez 5 minut i odsączamy. Umieszczamy go w garnku wraz z laską wanilii i mieszamy z ciepłym mlekiem, gotując przez 25-35 minut. Zależnie od tego, jak szybko mak zrobi się miękki. Tak przygotowany mak ponownie odcedzamy i przekręcamy przez maszynkę do mielenia przynajmniej 2 razy. Mieszamy go z rodzynkami, miodem i skórką pomarańczową. Tak przygotowana masa staje się naszym farszem. Następnie bierzemy się za przygotowanie ciasta. W tym celu mieszamy wodę z mąką, dodajemy do smaku soli i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem około 25 minut. Kiedy już wyrośnie, rozwałkowujemy je dokładnie i wycinamy kawałki w postaci kółek, na przykład za pomocą szklanki. Na taki kawałek ciasta nakładamy nasz farsz i sklejamy pierogi. Następnie wrzucamy je do wody i gotujemy 6 minut od ich wypłynięcia.

Źródło zdjęć: www.pinterest.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie