Domowy makaron
Canva.com

Domowy makaron. Ta receptura jest hitem na Tik Toku! Potrzebne są 4 składniki

Trudno wyobrazić sobie sztukę kulinarną bez makaronu. To jeden z najważniejszych składników, występujący powszechnie nie tylko w kuchni włoskiej, ale również hiszpańskiej, polskiej, węgierskiej, ukraińskiej czy rosyjskiej. Makaron może stanowić podstawę całego obiadu, najlepiej smakuje z mięsem lub warzywami albo jako dodatek do zupy.
Reklama

W sklepach znajdziemy wiele różnych rodzajów makaronu - od tych tradycyjnie używanych w polskiej kuchni po makarony włoskie, duże muszle, które można wypełnić nadzieniem czy makaronowe płaty do lasagne. Chociaż łatwo go kupić, to jednak chociaż raz powinniśmy spróbować przyrządzić domowy makaron. Właśnie taki smakuje najlepiej. Taki makaron będzie naturalny, do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, ponadto samo przygotowanie makaronu jest bardzo łatwe i szybkie. Ten makaron nie zawiera żadnych sztucznych barwników ani konserwantów.

Składniki na domowy makaron

  • Z podanych składników otrzymamy od czterech do sześciu porcji makaronu.
  • Będą nam potrzebne: trzy szklanki mąki, trzy żółtka, łyżeczka soli oraz pół szklanki wody.

Przepis na domowy makaron z Tik Toka

Domowy makaron
Canva.com
  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, które następnie ciasno rozwałkowujemy. Ciasto kroimy w pasy o szerokości mniej więcej czterech centymetrów i przesypujemy niewielką ilością mąki. Pasy układamy jeden na drugim, kroimy cienko i rozrzucamy po stole, tak żeby poszczególne kawałki ciasta obeschły. Po dłuższej chwili otrzepujemy pasy ciasta z mąki i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy nie dłużej niż kwadrans - czasem wystarczy tylko dziesięć minut, czasem właśnie piętnaście. Jest to zależne od jakości i rodzaju użytych składników.
  2. Tak przygotowany makaron możemy podać w dowolny sposób - będzie znakomitym dodatkiem do niedzielnego rosołu, zupy grzybowej czy pomidorowej. Makaron można podać z warzywami albo owocami i na przykład cukrem lub śmietaną. Możemy także uzupełnić go o sos (gotowy ze słoika lub przyrządzony samodzielnie) włoski albo chiński i ulubiony rodzaj mięsa, na przykład kawałki kurczaka.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama